Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Din lokala lön och anställning
Förhandla ej bort rätten till övertidsersättning

Förhandla ej bort rätten till övertidsersättning

Det här är viktigt att veta när man tar ställning till om rätten till övertidsersättning skall avtalas bort eller ej.

Enligt gällande centralt avtal har medlemmar i Läkarförbundet rätt till övertidsersättning. Undantagna är bara de som i sitt anställningsavtal har inskrivet att de inte har den rätten. (Ett antal för en längre tid sedan anställda specialistläkare och överläkare i Landstinget Gävleborg har inte rätt till övertidsersättning och detta står då i deras anställningsavtal.)

Rätt till ÖT-ersättning enligt det centrala avtalet har alla AT-läkare och ST-läkare samt många specialistläkare och överläkare. Denna rätt innebär att man vid beordrat arbete utanför flextidens totalram (kl 06-19) får förhöjd lön (x1,5 eller x2) eller ledighet motsvarande den förhöjda lönen. Rätten till ÖT-ersättning är dessutom kopplad till rätt att vid giltigt förfall skjuta större flextidssaldon på framtiden och rätt att få ut innestående flextidssaldo i pengar om man slutar.

Utan rätt till ÖT-ersättning förväntas man arbeta övertid utan någon ersättning alls. Större flextidssaldon (>40 tim.) förloras på avräkningsdagen även vid giltigt förfall liksom innestående flextidssaldo om man slutar.

Nu vill arbetsgivaren avtala bort mångas rätt till ÖT-ersättning. Det ger en flextidsram 0-24 med reglering årsvis, vilket är bekvämt, men stora flextidssaldon kan alltså falla bort om man blir sjuk (och inte kan ta ut timmarna före årets avräkning) och innestående flextid får man inget för om man slutar. Viktigare är att man kan beordras till övertidsarbete utan att få något alls för det. Detta sistnämnda är så betydelsefullt att man på arbetsmarknaden normalt får något annat i stället, t ex högre lön, extra semester, eftertraktad betald utbildning eller annat.

GHLF tycker inte att den något bekvämare flextidshanteringen är tillräcklig kompensation för risken att behöva arbeta övertid helt gratis.

OBS:

  • Den som har rätt till ÖT-ersättning har den rätten kvar tills anställningen avslutas. Den rätten kan Landstinget inte ensidigt ta bort.
  • Den som avtalar bort sin rätt till ÖT-ersättning för att få något bekvämare flextidshantering måste veta att Landstinget kan säga upp flextidsavtalet med tre månaders varsel. Så nyligen som till 110201 sade Landstinget upp ett förmånligt flextidsavtal.

Rätt till färdtidsersättning bör ej heller vara bortskrivet i kontraktet. Dessutom öppnar inte det centrala avtalet ens upp för att färdtidsersättningen kan förhandlas bort.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare