Avtal som GHLF ingått med landstinget innefattar bland annat ett jouravtal som ger bättre ersättning än det centrala. Här kan du läsa om flexavtal, löneväxling samt jouravtal och kort varsel.
Flexavtal
Nya flextidsavtalet bygger på det gamla med vissa förändringar.
För de som har skrivit bort rätten till övertidsersättning blir det ingen förändring, fortsatt flexram 00-24 och årsavstämning.
För övriga förlängs avstämningsperioden till 4 månader (tertial). Chefens ansvar förstärks, det blir krav på avstämningssamtal för de med >30 tim i mitten av perioden för att planera hur man ska balansera flextiden innan periodens slut.
Chefen får möjlighet att betala ut övertidsersättning för timmar över 40 som annars skulle försvunnit, alternativt föra över hela saldot. Detta blir aktuellt vid uteblivet möte, vid beordrat arbete under flextid eller att t ex sjukdom gjort att man inte kunnat ta planerad flexledighet.
Det blir också tydligare i avtalet att chefen kan godkänna flexledigt hela arbetspass om verksamheten tillåter.
Sammanfattningsvis hoppas vi att detta ska leda till att färre blir av med timmar vid periodens slut genom att en längre period förbättrar möjligheten att kompensera för tillfällig arbetsanhopning och att chefens ansvar blir tydligt. Målet är förstås att man (jourer exkluderat) inte ska jobba mer än normaltid, dvs 40 tim i veckan i snitt!
Kom ihåg att det blir övertid efter flexramen om man måste arbeta, då ska arbetsgivaren beordra eller godkänna på efterhand. Du kan inte bli beordrad att stanna efter flexramen och ta det på flexsaldot (förutom för er som ej har rätt till övertidsersättning, förstås). När det är övertid är det viktigt att ange det som övertid i självservice/flexsystemet för att det ska bli rätt.
Löneväxling till pension
Ger möjlighet att byta en del av lönen till pension. Minsta månadsbeloppet är 200 kr och högsta 10 000 kr (men max 20 % av fast kontant lön). Särskilt intressant är löneväxling nu när avdragsrätten för privat pensionssparande trappas ut och försvinner. Löneväxling kan vara förmånligt eftersom pensionssparandet görs på oskattad lön (men beskattas när man tar ut pensionen). Dessutom får man ett tillägg från arbetsgivaren.
Jouravtal och kort varsel
Huvuddragen i Lokalt avtal Jour och beredskap 2008-09-10
Förbättrad jourersättning: Ersättning för jour x2 från fredag kl 17 till måndag kl 07 samt vardagar 21-07.
Avsteg från ATL: Dygnsvilan kan vid tillfällig avvikelse understiga den planerade dygnsvilan under förutsättning att den inte understiger ett genomsnitt av 11 timmar under varje period av 24 timmar under en begränsningsperiod vars längd får vara max. 4 mån. Den sammanhängande dygnsvilan skall uppgå till minst 8 timmar. Parterna är medvetna om att detta i undantagsfall inte är möjligt att uppfylla.Arbetstagare kan anmäla intresse av att undantas från första stycket.
Förbättrad bundenhetsersättning: NY (GAMMAL)
Ber. A, helg 0,35 (0,2 = 1/5)
Ber. A, vard. 0,15 (0,1 = 1/10)
Kort varsel Förbättrad ersättning vid kort varsel: Dubbel ersättning utgår för arbetad tid under jour och beredskap med kort varsel. Kort varsel är tillsägelse senare än 24 timmar innan jouren påbörjas. Helgpass 48 timmar innan jouren påbörjas. OBS! beräkningen utgår från ersättning från centrala avtalet, se nedan (som ger sämre grundersättning än vårt jouravtal).
Tider
Centralt avtal
Kort varsel
Vardagar
17-21
1,0
2,0
21-24
1.5
3.0
00-07
2.0
4.0
Fredag
17-21
1.0
2.0
21-24
1.5
3.0
00-07
2.0
4.0
Lördag
07-13
1.5
3.0
13-24
2.0
4.0
Söndag
00-24
2.0
4.0
Tabell över ersättningsberäkning
Interna läkarkedjor
Gammalt avtal från 1999 som ännu gäller, ger möjlighet att vid behov bemanna en annan enhet inom regionen under kompledighet. Ersättning ges med 200% av aktuell timlön.