Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev SPLF Juni 2024

Nyhetsbrev SPLF Juni 2024

Under midsommar kunde vi konstatera att vädret är som det brukar vara vid den här tiden på året, ömsom sol ömsom regn. Vi hoppas att det stabiliseras i den första kategorin. Ute i världen är det fortsatt oroligt med nya lågtryckskonstellationer av skurkstater, senast Putin och Kim Jong Un. Dessbättre verkar det vara besvärligt och trögt för Putins angreppskrig i Ukraina för tillfället, vi får hoppas att det fortsätter så.
Nyhet
Nyhetsbrev
SPLF önskar er alla en fin sommar!

Heltidskravet / LOL

Som jag skrivit i tidigare nyhetsbrev så får jag in mail från medlemmar där regiontjänstemän på olika sätt försöker försvåra eller omöjliggöra för taxeläkare att sälja sina etableringar. De har lite olika argument/angreppstaktik beroende på vilken region som det berör.

Ett ofta återkommande grepp är att hävda att taxeläkaren inte har arbetat heltid och därför inte har rätt att sälja sin etablering. Det vanligaste sättet för regionen att säga upp etableringen är att man inte har förbrukat 75 - 85% av tak 1. Här skall påpekas att Regionen inte har rätt att bedöma hel- eller deltidsarbete utifrån omsättningen av tak 1. Det ger enligt LOL endast regionen rätt att göra en så kallad fördjupad granskning. LOL anger heltidsarbete som minst 35 veckoarbetstimmar.

I dessa 35 timmar skall allt arbete på mottagningen ingå dvs patientbesök, journalregistrering, administration, städning och annat som berör mottagningen. En del kollegor arbetar helt ensamma och sköter då övriga personalgruppers arbete. Vissa har längre mottagnings tid/patient och hinner sålunda inte med så många patienter/dag vilket ger lägre intäkt men har fortfarande 35 timmars veckoarbete.

Region Stockholm sticker ut på ett mycket tråkigt sätt som vanligt.

Juriststöd

Vi har nu juristkompetens via ett direktavtal mellan SPLF och en jurist med god vana från förvaltningsrätterna. För att vi skall kunna hjälpa taxeläkarna så måste ni återkoppla till oss. Var snälla och gör det tidigt hellre än sent. Stöter ni på motstånd vid försäljning eller köp, så hör av er till vår kanslist Johnny Wass så försöker vi och vår nya jurist hjälpa till.

Avslutningsvis får jag önska er alla en trevlig midsommar och i förlängningen en skön och vilsam semester, vi hörs i höst igen.


Fler nyheter



Nyhetsbrev SPLF april 2024

Våren har varit svårflörtad, mars och framför allt april har bjudit på överraskningar med både snö och låga temperaturer i hela landet. Det förefaller dock i skrivandets stund som riktig vårvärme kommer, åtminstone här nere i söder, så förhoppningsvis är …
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare