Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Kontrastmedelsgruppens rekommendationer och riktlinjer

Nedanstående kontrastmedelsinformation får fritt användas och distribueras inom medicinsk verksamhet. Faktainnehållet får ej förändras om man vill referera till Svensk Förening för Medicinsk Radiologi.

Kontrastmedel till vuxna - rekommendationer

Kontrastmedel och intraossösa infarter

Checklistor för remittenter och patientinformation

Checklista för remittenter

Exempel checklista jodkontrastmedel inneliggande-akuta patienter

Förklaring checklista jodkontrastmedel inneliggande-akuta patienter 

Exempel checklista-RIS-journal intravaskulära jodkontrastmedel

PM för vård-akutavdelning efter undersökning med jodkontrastmedel

Råd till poliklinisk patient efter undersökning med jodkontrastmedel 2022-11-11

Patientinformation efter kontrastmedelsreaktion


Kontrastmedel till barn - rekommendationer

Länk till Läkemedelsverkets hemsida

Länk direkt till dokumentet Kontrastmedel till barn – behandlingsrekommendationer 2020-07-02

Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendationer för användning av kontrastmedel till barn skapades då det identifierats ett behov av stöd för val av undersökning och kontrastmedel till barn, samt för hantering av eventuella negativa läkemedelseffekter. Detta då Läkemedelsverket har ett regeringsuppdrag att ”utvidga kunskapen om barns läkemedel och verka för en mer effektiv och säker användning av läkemedel till barn” och då flera kontrastmedel inte är godkända till barn och kunskapen därför begränsad.

Rekommendationerna kan vara värdefulla särskilt för allmänradiologiska enheter som inte har lika stor erfarenhet av undersökning av barn som de högspecialiserade barnradiologiska enheterna, men också som en diskussion för konsensus i landet. Deltagarna som skrivit behandlingsrekommendationerna är läkare och röntgensköterskor från center med omfattande erfarenhet av undersökning av barn. Samtalen under arbetet gav insikt om hur de deltagande sjukhusens rutiner skiljer sig åt, och detta ledde till förändringar vid några av de deltagande sjukhusen redan under arbetet i gruppen.

De bakgrundsdokument som togs fram som underlag för behandlingsrekommendationerna innefattar mer detaljerad information om jodkontrastmedel och tyreoideafunktion, handläggning av reaktioner, samt användning av kontrastmedel vid genomlysning, ultraljud, DT och MRT. Dessa dokument är god läsning oavsett om man är inom radiologin eller remitterande.

Arbetet är inte färdigt här utan kan uppdateras då ny kunskap framkommer, samt ligga till grund för fortsatta samtal om lokala variationer och konsensus.

Datortomografi - eGFR och kontrastmedelsdosering 2021-01-29

Excelarket som kan nås via länken nedan ger möjlighet att skatta GFR och dosera kontrastmedel per kg kroppsvikt vid datortomografi. Hos barn med övervikt/fetma finns dock risk för onödig överdosering då fettvävnad har liten extracellulärvolym, distributionsvolymen för jodkontrastmedel. På barn med övervikt/fetma enligt isoBMI-25 räknas doseringsvikten enligt följande:

Doseringsvikt = vikt vid isoBMI-25 (baserat på barnets längd) + 0,4 x (aktuell vikt - vikt iso-BMI-25).

Se Imago Medica Nr 2-3/2020 för utförligare bakgrundsinformation. OBS! doseringsprincipen ännu ej vetenskapligt validerad. Om ni önskar pröva metoden tag gärna kontakt med Torkel Brismar (torkel.brismar@gmail.com, Enheten för radiologi Huddinge, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm eller undertecknad Ulf Nyman (ulf.nyman@bredband.net) för medverkan i en multicenterstudie.

Länk till excelarket ”Datortomograf_eGFR_Kontrastdosering”


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare