Hoppa till innehåll

Vårdcentralsarbete i Falun

Tema

Ni vet hur man sitter i föreläsningssalen en fredag eftermiddag, helt utslagen och inte alls är koncentrerad på föreläsningen om Global Hälsa?

Halvvägs genom föreläsningen får jag ett sms av en vän där han berättar om att han hade fått jobb som läkarassistent på en vårdcentral i sin hemstad. Läkarassistent, vad innebär det? Assisterar man överläkaren under patientbesöket? Hämtar man kaffe när överläkaren behöver påfyllning?

Jag hade verkligen ingen aning vad det innebar så jag valde att googla på det, och till min förvåning fann jag inget på nätet av nytta. Jag hade dock jobbat som vårdbiträde på hemtjänsten i fyra år och jag kände mig redo för en ny och spännande utmaning. Jag skickade runt mitt CV till diverse vårdcentraler i min hemstad Falun, och med turen vid min sida stod jag där två månader senare med ett påskrivet kontrakt i handen.

Hur gick vi tillväga? Chefen hade förberett ett papper med diverse diagnoser/ tillstånd (exempelvis hypertoni, urinvägsinfektion, otit, övre luftvägsinfektion, huvudvärk, trötthet, såromläggning med mera). Jag ringade in de diagnoser som jag kände mig bekväm med, det vill säga de som jag hade stött på och som ingick i de kurser som jag redan hade läst på universitetet. Distriktssköterskorna fick en kopia på pappret och visste därmed vilka patienter de kunde boka in på mig.

Jag fick två veckors introduktion där jag gick runt med diverse yrkeskategorier i deras vardag på vårdcentralen, nu kände jag mig redo för att ta emot egna patienter.

Vem hade ansvaret? Jag blev tilldelad en handledare redan första veckan som även kom att fungera som en mentor. Vi hade möte en gång i veckan och här fick jag ställa mina frågor samt fick feedback för jobbet jag utförde. Som en relativt oerfaren läkarstudent som precis klarat termin 6 behövde jag konsultera läkare vid nästan varje patientbesök och min handledare var signeringsansvarig för mina diktat och dokumentationer.

Summa summarum? Sommaren efter termin 6 är en sommar som jag sent kommer att glömma. Jag fick äntligen känna på vården, rå men barmhärtig visade den sig att vara. Med de arbetsuppgifter Vårdcentralsarbete i Falun som jag tog mig an kände jag mig som en blandning av alla yrkeskategorier, mina kunskaper och förmågor hade eleverats exponentiellt.

Jag rekommenderar alla läkarstudenter som, precis som mig, ständigt letar efter tillfälle till mognad och utveckling att söka tjänst som läkarassistent. I efterhand känns det inte helt fel att jag gick på den frivilliga föreläsningen om global hälsa.

Peter Harfouche
Krönikör Appendix
Tidigare läkarassistent

Mer från Appendix

Sveriges Läkarförbund Students fullmäktige 2021

Sveriges läkarförbund Students fullmäktigemöte för år 2021 har ägt rumt. Detta år hölls mötet i ett snötäckt Umeå mellan den 27:e till 28:e November. I Umeå uppskattades de intressanta samt viktiga diskussioner och ställningstaganden. Många viktiga frågor kring fullmäktige uppstår …

Våra bästa studietips

Arbetsliv Ny termin betyder nya kursare och nya studenter, och det är inte alltid helt lätt att komma igång med nya kurser. Därför tänkte vi dela med oss av studietips till dig som precis börjat plugga, eller kanske vill testa nya …

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Arbetsliv Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene …

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

Arbetsliv I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser …

Vaccinera läkarstudenter som vårdpersonal   

Läkarutbildningen är till stor del en praktisk utbildning. Den kliniskt nära undervisningen är avgörande för läkarstudentens lärande och utveckling. Om vi inte får klämma och känna på patienter under utbildningen, hur ska vi då förväntas känna igen symtomen på sjukdom när vi är färdiga …

Sista kullen på den gamla läkarutbildningen 

Basfackligt I mer än 10 år har det pratats om en ny läkarutbildning i Sverige. Till hösten 2021 blir det äntligen verklighet. Läkarutbildningen kommer då att bli en termin längre och samtidigt bli legitimationsgivande. Det betyder att de som nu under …

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

Arbetsliv På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i …

Var femte svensk läkarstudent studerar i utlandet

Idag finns ca 2300 svenska läkarstudenter i utlandet vilket motsvarar 22% av alla svenska läkarstudenter. Siffran är däremot lägre än för ett par år sedan när andelen utlandsstudenter var 31%. Hos utlandsstudenter finns stor oro kring införandet av nya BT-tjänstgöringen …

Vad gäller vid kränkande särbehandling på VFU?

Kränkande särbehandling på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är ovanligt, men förekommer. Som student är det inte alltid lätt att veta var man ska vända sig, därför har vi frågat vår ombudsman Pelle Avelin vad som gäller om du som student utsätts …