Covid-19 har gjort att allt gjorts på distans förutom praktiska delen av utbildningen. Det innebär att jag inte får träffa de fantastiska personer jag studerat 5,5 år tillsammans med, innan vi tar examen. Var ska de alla ta vägen? Den frågan blir tyvärr svår att besvara i många fall. Det har också funnits en stor osäkerhet kring om vi faktiskt får ta examen i tid, då detta är beroende av att vi får vara på praktik. Än så länge verkar det som om största delen av klassen kommer kunna bli godkända i tid, men jag har i skrivande stund fortfarande några veckor på mig att att få corona och missa praktik som jag inte hinner ta igen innan examen.  

 

Examen under pandemin innebär också att jag och alla mina kursare påbörjar arbetslivet under extraordinära omständigheter (att resa efter examen är ju uteslutet). Vi får se läkare ta stort ansvar i omställningen av sjukvården, hjälpa till att ta extrapass när pandemin gör att fler behöver stanna hemma från jobbet och bedriva vård av en helt ny sjukdom utan längre beprövad klinisk erfarenhet eller stark vetenskaplig evidensVi kommer ut i en redan belastad vård där det är en utmaning för äldre läkare att deras handledning av yngre kollegor inte blir lidande.  

 

Det går inte att undvika att säga att de allra flesta yngre läkare som tar examen längtar efter att få hjälpa tillDet finns ingen läkare som önskar pandemin på någon, men nu när den väl är här så tycker jag det är en otroligt spännande utmaning att börja arbeta just nuDet är en fantastisk möjlighet att lära sig vad läkaryrket faktiskt innebär, ta en ledarroll i svåra situationer, lära sig hur sjukvården kan ställas om för patientens bästa och, framförallt, hjälpa till.  

 

Den röda långklänningen är på i protest för att pandemin förstörde allt som skulle vara roligt med min läkarexamen men jag erkänner till sist att pandemin gör att jag kommer ta examen till en unik och spännande arbetsmarknad där jag som läkare har stor möjlighet att göra nytta. Med de orden vill jag tacka för min tid i SLF Student och tacka alla människor som gjort mitt fackliga engagemang i denna fantastiska organisation till den underbara tid det varit! 

 

Av: 

Klara Westman 

Ledamot Förbundsstyrelsen SLF Student 

Klara Westman
Mer från Appendix
Arbetsliv

Vikten av återhämtning och livsnjutande

Då var sommaren här. Med sommaren kommer för läkarstudenten den eviga frågan av hur man fyller dagarna med en stimulerande och lönsam syssla nu när CSN går in i sin sommardvala. Vissa lyckas väl med att hitta just denna gyllene kombination, medan andra väljer att kompromissa och väljer något av det ena. I samband med detta är det lätt att gå direkt från den hektiska vardag som läkarstudent till den av en arbetande medborgare utan minsta åtanke för ens egen återhämtning. Återhämtning som både forngrekiska filosofer till dagens ledande stressforskare anser vara centralt i livet.
Arbetsliv

Läkarassistent bör ses som en utbildningstjänst

I dagsläget finns det tyvärr inga tydliga direktiv till vilka arbetsuppgifter som en läkarassistent kan och får utföra. Detta innebär att tjänsten hamnar i en gråzon med öppning för olika tolkningar av vad tjänsten som läkarassistent kan innefatta. Vi anser att det finns en stor potential hos tjänsten som läkarassistent, att den har förutsättningar att bidra mycket till en blivande läkares utveckling. Dessutom har verksamheterna en möjlighet att gynnas av denna tjänst. Tjänsten har alltså många fördelar för båda parter, tyvärr utnyttjas den inte sällan till att täcka arbetsuppgifter som endast är relevanta för undersköterskor och sjuksköterskor.
Arbetsliv

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i att byta ut den röda långklänningen. Min röda långklänning lyser upp min lägenhet i ett tappert försök att inte låta covid-19 ta allt från mig och min läkarexamen.