Covid-19 har gjort att allt gjorts på distans förutom praktiska delen av utbildningen. Det innebär att jag inte får träffa de fantastiska personer jag studerat 5,5 år tillsammans med, innan vi tar examen. Var ska de alla ta vägen? Den frågan blir tyvärr svår att besvara i många fall. Det har också funnits en stor osäkerhet kring om vi faktiskt får ta examen i tid, då detta är beroende av att vi får vara på praktik. Än så länge verkar det som om största delen av klassen kommer kunna bli godkända i tid, men jag har i skrivande stund fortfarande några veckor på mig att att få corona och missa praktik som jag inte hinner ta igen innan examen.  

 

Examen under pandemin innebär också att jag och alla mina kursare påbörjar arbetslivet under extraordinära omständigheter (att resa efter examen är ju uteslutet). Vi får se läkare ta stort ansvar i omställningen av sjukvården, hjälpa till att ta extrapass när pandemin gör att fler behöver stanna hemma från jobbet och bedriva vård av en helt ny sjukdom utan längre beprövad klinisk erfarenhet eller stark vetenskaplig evidensVi kommer ut i en redan belastad vård där det är en utmaning för äldre läkare att deras handledning av yngre kollegor inte blir lidande.  

 

Det går inte att undvika att säga att de allra flesta yngre läkare som tar examen längtar efter att få hjälpa tillDet finns ingen läkare som önskar pandemin på någon, men nu när den väl är här så tycker jag det är en otroligt spännande utmaning att börja arbeta just nuDet är en fantastisk möjlighet att lära sig vad läkaryrket faktiskt innebär, ta en ledarroll i svåra situationer, lära sig hur sjukvården kan ställas om för patientens bästa och, framförallt, hjälpa till.  

 

Den röda långklänningen är på i protest för att pandemin förstörde allt som skulle vara roligt med min läkarexamen men jag erkänner till sist att pandemin gör att jag kommer ta examen till en unik och spännande arbetsmarknad där jag som läkare har stor möjlighet att göra nytta. Med de orden vill jag tacka för min tid i SLF Student och tacka alla människor som gjort mitt fackliga engagemang i denna fantastiska organisation till den underbara tid det varit! 

 

Av: 

Klara Westman 

Ledamot Förbundsstyrelsen SLF Student 

Klara Westman
Mer från Appendix
Arbetsliv

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i att byta ut den röda långklänningen. Min röda långklänning lyser upp min lägenhet i ett tappert försök att inte låta covid-19 ta allt från mig och min läkarexamen.  
Ledare

Ordförande har ordet: Hösten är här

Hösten är min favoritårstid. Det finns inget som lika konsekvent får mig att känna mig redo att ta an nya projekt som bruna löv, höstkappor och nya anteckningsblock. Men för många av oss kommer det bli en annorlunda höst än vi är vana vid. På många håll fortsätter den digitala undervisningen för sveriges läkarstudenter, och fortfarande är det oklart hur undervisningen kommer se ut framöver. I denna fortsatt ovissa och oförutsägbara tid tänkte jag komma med lite tips och optimism för att ljusa upp vardagen, bestående av Zoom-seminarium med dåligt ljud och inspelade föreläsningar på dubbel hastighet.