Nya läkarutbildningen - lärosätena får fortsatt rätt att utfärda läkarexamen
I och med att läkarutbildningen från och med nästa höst kommer förändras har lärosätena behövt ansöka om ny examensrätt hos Universitetskanslerämbetet (UKÄ) för att kunna utfärda läkarexamen framöver. Lärosätena har därmed genomgått prövningar utförda av en extern bedömargrupp och UKÄ har nu godkänt samtliga Svenska lärosäten som utbildar läkare skriver Läkartidningen.
Sveriges sju lärosäten med läkarprogrammet har olika upplägg på utbildningen vilket inneburit att universitetens ansträngningar att anpassa sig till nya utbildningen varierat. Karolinska institutet, Göteborgs universitet och Uppsala universitet är de lärosäten som i dagsläget har ett mer traditionellt upplägg på deras läkarutbildning, vilket gör omställningen till den nya läkarutbildningen större. Detta till skillnad från övriga lärosäten där upplägget mellan den nuvarande läkarutbildningen och den nya inte skiljer sig lika mycket åt skriver Läkartidningen.
Utbildningen som införs under hösten 2021 innebär en extra termin på läkarprogrammet som då blir 6 år och leder direkt till läkarlegitimation. Allmäntjänstgöringen (AT) fasas därefter ut för att ersättas av den ettåriga bastjänstgöringen (BT) som är det första momentet i specialistläkarutbildningen (ST).