Man blir inte färdig läkare bara av att läsa böcker, förvisso behövs den teoretiska kunskapen också – men läkaryrket lär man sig genom klinisk erfarenhet och mängdträning. Det är under VFU som vi ska ha möjlighet att skaffa oss de erfarenheterna.  

Handledarutbildning är grunden 

Handledarnas roll i vår utveckling till läkare kan nästan inte överskattas. Trots det hör vi om och om igen från studenter som bemöts med ointresse från handledare och kliniker. Oavsett hur mycket intresse vi visar som studenter, hur många gånger vi försöker ta plats, kan vi inte tvinga handledare att vara pedagogiska. Vi i SLF Student tycker att handledare och lärare på läkarprogrammet bör få fortlöpande utbildning i pedagogik. I en enkätundersökning gjord av Läkarförbundet, där 238 studenthandledare deltog, uppgav över 50% att de saknar handledarutbildning. Med de förutsättningarna är det kanske inte konstigt att pedagogiken kan bli bristfällig 

Framtidens sjukvård har inte råd att nedprioritera utbildningen 

Utöver pedagogik krävs även goda förutsättningar för att vara en bra handledaremen 30% av studenthandledarna svarade att de saknade tillräcklig tid till handledarrollen. Beslutsfattare inom hälso- och sjukvården behöver inse att om inte utbildningen prioriteras skjuter man sig själva foten, eftersom dagens läkarstudenter är framtidens läkare. Har hälso- och sjukvården råd att inte satsa på att säkra framtidens kompetens? 

 

Julia Karlsson
Ledamot
Mer från Appendix
Arbetsliv

Läkarexamen under pandemin – Dyster ceremoni men spännande framtid 

På läkarprogrammet i Linköping är allra sista föreläsningen på läkarprogrammet en stor tillställning med hela klassen. En sista föreläsning i storsal byts ut mot 100 små skärmar på Zoom, ett glas champagne vid Universitetssjukhuset byts ut mot en tekopp hemma i lägenheten, men jag ger tusan i att byta ut den röda långklänningen. Min röda långklänning lyser upp min lägenhet i ett tappert försök att inte låta covid-19 ta allt från mig och min läkarexamen.  
Ledare

Ordförande har ordet: Hösten är här

Hösten är min favoritårstid. Det finns inget som lika konsekvent får mig att känna mig redo att ta an nya projekt som bruna löv, höstkappor och nya anteckningsblock. Men för många av oss kommer det bli en annorlunda höst än vi är vana vid. På många håll fortsätter den digitala undervisningen för sveriges läkarstudenter, och fortfarande är det oklart hur undervisningen kommer se ut framöver. I denna fortsatt ovissa och oförutsägbara tid tänkte jag komma med lite tips och optimism för att ljusa upp vardagen, bestående av Zoom-seminarium med dåligt ljud och inspelade föreläsningar på dubbel hastighet.