Hoppa till innehåll
Nyheter
Dagens lön för underläkare är ett #aprilskämt

Dagens lön för underläkare är ett #aprilskämt

Visste du att underläkare tjänar i genomsnitt 26 500 kronor i månaden? De som tjänar lägst i landet har en lön på 22  000 kronor. Det motsvarar 137 kronor per timme för en tjänst med ansvar för andra människors liv. Sveriges läkarförbund student anser att kompetens och ansvar ska löna sig. Därför måste första-lönerna höjas.

Nyhet

Ett sommarvikariat som underläkare innan examen utgör en viktig merit vid ansökan till AT. Det här utnyttjas av vissa offentliga arbetsgivare genom att låta läkarstudenter ha en lön som inte står i paritet med det ansvar och den kompetens en läkare besitter.

För att arbeta som underläkare ska man ha fullgjort minst 9 terminer, vilket motsvarar 4,5 – 5 års högskoleutbildning. Andra yrkesgrupper med kortare utbildning än detta förväntas ha en högre lön.

Du ska kunna välja ett meningsfullt jobb och ändå ha en skälig lön. Du ska inte straffas med låg lön för att du brinner extra för att hjälpa människor.

Sveriges läkarförbund student anser att underläkare som sommarvikarierar ska ha minst 30 000 kr i lön. Det är en lön som vi anser stå i proportion mot den utbildningsnivå och den ansvarstunga roll underläkare har under sommaren. Sommarens vård hänger på underläkarnas axlar så låt oss bära den med skäliga villkor.

Dagens underläkarlöner är ett skämt

Läkarutbildningen är den längsta utbildningen i hela landet – det tar minst 12 år att bli färdig specialist. Efter 4,5 till 5 års utbildning kan vi arbeta som underläkare, med ansvar för människors liv. Kompetens och ansvar ska löna sig!

Ta del av Läkarförbundets lönestatistik för vikarierande underläkare från sommaren 2018.


Fler nyheter


Studentenkäten 2024

Idag har studentenkäten 2024 skickats ut till samtliga medlemmar per e-post. I år har vi lagt till frågor som våra medlemmar uttryckt är särskilt viktiga, så som möjlighet till igentagning…

Extrainsatt årsmöte SLF Student Stockholm

Till medlemmar i Sveriges läkarförbundet Student Stockholm, Styrelsen kallar härmed er enligt stadgans §10 till ett extrainsatt årsmöte för val av ordförande och ny revisor samt eventuella fyllnadsval på tid…

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Dagens lön för underläkare är ett #aprilskämt