fbpx

info Just nu har vi tekniska problem med vår telefoni, tekniker jobbar på att lösa problemet. Under tiden kan du e-posta din fråga. Vi uppskattar ditt tålamod.

Arbetstidslagen reglerar schemaläggning för arbetsgivare och arbetstagare men omfattar inte studenter. Läkarutbildningens innehåll har vuxit utan att utbildningens längd gjort det, vilket resulterat i en tyngre arbetsbelastning och längre arbetsveckor. För att hålla ett helt yrkesliv krävs tid för återhämtning, men förutsättningar för det ges inte när självstudier sker på fritiden och jourpass bryter dygnsvilan på flera håll i landet. Den psykiska ohälsan bland läkarstudenter är högre än i normalbefolkningen, där kan dagens schemaläggning vara en bidragande faktor.

Sveriges läkarförbund Student anser att svenska läkarstudenters scheman inte ska överstiga 40 timmar per vecka. Dessa 40 timmar ska innefatta tid för självstudier och de ska respektera dygns- och veckovila i enlighet med arbetstidslagen. Detta bör universiteten ta hänsyn till för att säkerställa att nuvarande och framtida läkarstudenter inte ska behöva riskera sin psykiska hälsa.


Läs Sveriges läkarförbund Students kartläggning av psykisk ohälsa bland läkarstudenter

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.