Hoppa till innehåll
Nyheter
Oacceptabel schemaläggning på läkarutbildningen

Oacceptabel schemaläggning på läkarutbildningen

Läkarutbildningen är känd för att hålla ett högt tempo och en hög arbetsbelastning. Fenomenet förstärks av att en del svenska läkarstudenter har skolveckor längre än 40 timmar, saknar tid för självstudier och får sin dygnsvila bruten.

Nyhet

Arbetstidslagen reglerar schemaläggning för arbetsgivare och arbetstagare men omfattar inte studenter. Läkarutbildningens innehåll har vuxit utan att utbildningens längd gjort det, vilket resulterat i en tyngre arbetsbelastning och längre arbetsveckor. För att hålla ett helt yrkesliv krävs tid för återhämtning, men förutsättningar för det ges inte när självstudier sker på fritiden och jourpass bryter dygnsvilan på flera håll i landet. Den psykiska ohälsan bland läkarstudenter är högre än i normalbefolkningen, där kan dagens schemaläggning vara en bidragande faktor.

Sveriges läkarförbund Student anser att svenska läkarstudenters scheman inte ska överstiga 40 timmar per vecka. Dessa 40 timmar ska innefatta tid för självstudier och de ska respektera dygns- och veckovila i enlighet med arbetstidslagen. Detta bör universiteten ta hänsyn till för att säkerställa att nuvarande och framtida läkarstudenter inte ska behöva riskera sin psykiska hälsa.


Läs Sveriges läkarförbund Students kartläggning av psykisk ohälsa bland läkarstudenter

Läkarutbildningen är känd för att hålla ett högt tempo med en hög arbetsbelastning. Fenomenet förstärks av att en del svenska läkarstudenter har skolveckor längre än 40 timmar, saknar tid för självstudier och får sin dygnsvila bruten.

 

 


Fler nyheter


Studentenkäten 2024

Idag har studentenkäten 2024 skickats ut till samtliga medlemmar per e-post. I år har vi lagt till frågor som våra medlemmar uttryckt är särskilt viktiga, så som möjlighet till igentagning…

Extrainsatt årsmöte SLF Student Stockholm

Till medlemmar i Sveriges läkarförbundet Student Stockholm, Styrelsen kallar härmed er enligt stadgans §10 till ett extrainsatt årsmöte för val av ordförande och ny revisor samt eventuella fyllnadsval på tid…

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Oacceptabel schemaläggning på läkarutbildningen