Hoppa till innehåll
Nyheter
Undersköterska blir en skyddad yrkestitel

Undersköterska blir en skyddad yrkestitel

Efter 1 juli 2023 så får endast den med bevis från Socialstyrelsen om rätt att använda yrkestiteln undersköterska titulera sig som undersköterska. Såhär påverkas läkarstudenter som sommarjobbar.

Nyhet
jobba som undersköterska

Många läkarstudenter jobbar som undersköterskor under semesterperioder, men från och med 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel vilket innebär att det krävs ett bevis från Socialstyrelsen för att kunna titulera sig som undersköterska. För läkarstudenter innebär det alltså att man efter 1 juli 2023 inte kan titulera sig som undersköterska, givet att man inte är behörig att ansöka om bevis från Socialstyrelsen.

Arbetsuppgifterna kommer däremot inte att regleras och inte heller vara förbehållna dem som innehar yrkestiteln undersköterska. Det innebär att läkarstudenter fortfarande kan anställas och utföra exakt samma arbetsuppgifter som tidigare, men man får inte titulera sig som undersköterska. Behovet av att anställa läkarstudenter under semesterperioder kommer fortsatt vara stort.

 


Fler nyheter


Studentenkäten 2024

Idag har studentenkäten 2024 skickats ut till samtliga medlemmar per e-post. I år har vi lagt till frågor som våra medlemmar uttryckt är särskilt viktiga, så som möjlighet till igentagning…

Extrainsatt årsmöte SLF Student Stockholm

Till medlemmar i Sveriges läkarförbundet Student Stockholm, Styrelsen kallar härmed er enligt stadgans §10 till ett extrainsatt årsmöte för val av ordförande och ny revisor samt eventuella fyllnadsval på tid…

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare