fbpx
Hoppa till innehåll
Nyheter
Undersköterska blir en skyddad yrkestitel

Undersköterska blir en skyddad yrkestitel

Efter 1 juli 2023 så får endast den med bevis från Socialstyrelsen om rätt att använda yrkestiteln undersköterska titulera sig som undersköterska. Såhär påverkas läkarstudenter som sommarjobbar.

Nyhet
jobba som undersköterska

Många läkarstudenter jobbar som undersköterskor under semesterperioder, men från och med 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel vilket innebär att det krävs ett bevis från Socialstyrelsen för att kunna titulera sig som undersköterska. För läkarstudenter innebär det alltså att man efter 1 juli 2023 inte kan titulera sig som undersköterska, givet att man inte är behörig att ansöka om bevis från Socialstyrelsen.

Arbetsuppgifterna kommer däremot inte att regleras och inte heller vara förbehållna dem som innehar yrkestiteln undersköterska. Det innebär att läkarstudenter fortfarande kan anställas och utföra exakt samma arbetsuppgifter som tidigare, men man får inte titulera sig som undersköterska. Behovet av att anställa läkarstudenter under semesterperioder kommer fortsatt vara stort.

 


Fler nyheterOrdförande i Stockholm tar hem Osborne Barleys stipendium

Under Läkarförbundets Fullmäktigemöte i veckan tilldelades Osborne Bartleys stipendium till Rebecka Skarstam, ordförande i Sveriges läkarförbund Student Stockholm. Priset tilldelas en läkarstudent som visat särskilt fackligt engagemang under året.

En femtedel utsätts för sexism på läkarutbildningen 

En ny rapport från Läkarförbundet visar att utbildningen fortsatt håller hög kvalitet i Sverige. Men en femtedel av de svarande uppger att de under studietiden blivit negativt särbehandlade av lärare eller handledare på grund av sitt kön.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar