Hoppa till innehåll

Om Svensk Handkirurgisk Förening

Föreningens historia

Svensk Handkirurgisk Förening är en sammanslutning av svenska specialister i handkirurgi, blivande specialister under utbildning samt andra läkare och vetenskapsmän med intresse för denna specialitet. Föreningen utgör Svenska Läkaresällskapets sektion för handkirurgi och är också spcialistförening inom Sveriges Läkarförbund. Föreningens ändamål är att främja handkirurgins utveckling i Sverige. Här kan du läsa mer om föreningen och dess historia.

Ur arkivet

Här kommer du inom kort hitta intressant och rolig läsning. Kom tillbaka snart!

Ordföranden har ordet

Hej alla handkirurger!

Tyvärr inte mycket hopp om en snövit nyårshelg här i sydväst men det är ju inte fruktbart att gräva ner sig för mycket i väder och klimat. Mer upplyftande är det att reflektera över ett fint handkirurgiskt 2019 och lite över vad som komma skall 2020.

Som vanligt lade vi i styrelsen mycket krut på årsmötet som denna gång också var specialitetens 50-års jubileum.  jag tycker blev lyckat både innehållsmässigt och socialt. Rekordmånga handkirurger tog sig till Sigtuna och vi fick dit fina gäster, som Tim Davies, Oscar Simonsson och Anna Dreber-Almenberg. De föreläste intressant om forskning ur olika perspektiv vilket engagerade och ledde till eftertanke. Mer oväntat och som grädde på moset blev de anekdoter och erfarenheterna som de många veteranerna inom föreningen delade med sig av från scenen. Mycket klokskap och skratt blev det, tack till er som medverkade. De erfarna bidrog också till en extra nivå i det sociala minglet, inte minst på dansgolvet där det blev värsta draget med livebandet Sanfrandisco. Många har för övrigt ringt styrelsen och bönat om en chans till dans även 2020 och detta tar vi naturligtvis på största allvar.

Tack till Per Jenmalm och Carin Rubenson som var bland de som jobbade hårdast med årsmötet. Partajet 2019 blir svårt att bräcka men det vetenskapliga programmet för årsmötet 2020 ser ut att matcha. Rubriken kommer att vara kirurgiska infektioner så ni kan redan nu förbereda era abstrakt runt det temat. Luriga som vi är har vi engagerat en utländsk föreläsare i ett annat ämne med det ser vi mer som något av en septemberjulklapp.

Ett trist ögonblick 2019 var när Christina Ljungberg lämnade sitt styrelseuppdrag vid årsmötet. Vi visste ju att det var dags men ändå fick man en stor klump i halsen när hon tackade för sig. Thomas Haapaniemi och co. gjorde en bra och trösterik insats då de vaskade fram en pigg och modig Örebroare, Mattias Hedspång, till rampljuset men gamla kollegor/vänner går inte bara att blinka bort.

En av de mest glädjande nyheterna för 2019 var att vi återigen fick en hemsida. Stort till Sara Edsfeldt som kämpat med, och håller samman detta. Glöm inte att använda hemsidan! Jag skulle vilja be er alla att tänka till över hur ni kan bidra. Händer det något spännande på er klinik, skriv några rader. Reseberättelserna är vi nu igång med igen men det kan även finnas andra spännande möten eller föreläsningar ni varit på kan vara av intresse för medlemmarna. Har ni skrivit en artikel eller kanske utfört ett kvalitetsprojekt dela det gärna. Det kan låta som en klyscha men hur hemsidan utvecklas beror mycket på er. Tack Sara även för arbetet med vår nya ursnygga logga som baserades på det vinnande bidraget i ”logga tävlingen” och som skickades in av ST-läkare Per Fredrikson, Göteborg.

Annat som värmer mitt hjärta är att det runt Annika Widerberg formerats ett robust studierektorsråd. Vad gäller utbildningssituationen rullar också de populära SK- och SK-liknade kurserna på och arbete för att uppdatera/förtydliga utbildningsboken har påbörjats, tack Annika! Även FESSH har boostat sitt utbildningsprogram med egen årlig kurs i Budapest och fler stipendier för internationella utbyten, glöm inte att söka.

I övrigt muntrade vi upp oss med arbetet kring NPO, NAG, RAG, och NHV som SOS och SKR dragit igång. Vi är permanent adjungerade i rörelseorganens programområde och ligger i vänteläge för att dra igång ett arbete gällande kunskapsstöd/ nationellt vårdprogram gällande tumbasartros. SHF har med hjälp av verksamhetscheferna fått fram representanter för en arbetsgrupp men har inte formellt fått ett direktiv om att starta arbetet, mest på grund av att vårt NPO startat flera andra ortopediska NAG och därför har fullt upp. Tack, Maria Wilcke för att du åtagit dig att vakta NPO:t förutom ditt jobb med årsmötets vetenskapliga program.

HAKIR fortsätter för övrigt att blomma även om det finns ett litet visset blad för Göteborg. Det ser dock ut som det åter kommer att spira och därutöver är vi många som längtar till den 7 februari-20. Då är det 10-års jubileum för HAKIR vilket vi firar i Södersjukhusets aula med ett späckat program som avslutas med baluns. Det ryktas om att det finns ett par biljetter kvar så skynda att fynda. Tack till Marianne Arner för hårt jobb och inte minst för din uthållighet.

Ett annat roligt ämne att nämna är Skandinaviska Handkirurgiska Föreningens uppvaknande. Efter ett succéartat möte i Tallinn under Kristo Kasks ledning har Martin Clementson som ordförande tagit flera initiativ och fått det att spritta i SSSH kroppen. En motor i arbetet har varit Michel Boeckstyns som bl.a. skapat en läcker hemsida, sssh.site. Det kombinerade SHF-SSSH mötet kommer att äga rum i Malmö den 25-27/8 2021.

Jag vill igen tacka samtliga i styrelsen för allt självuppoffrande gratisarbete och att ni klarar arbetet under min ledning. Sist men inte minst vill jag också sända ett stort tack till Gabrielssons fond som under Ove Enquist kloka ledning på olika sätt stöttar oss alla i föreningen.

Ett riktigt gott nytt år önskar jag er alla!

Eder ordförande Peter Axelsson

Verksamhetsberättelser

Verksamhetsberättelse 2018-2019

Verksamhetsberättelse 2017-2018

Verksamhetsberättelse 2019-2020

Årsmötesprotokoll

Protokoll från årsmötet 2018

Kallelse Svensk Handkirurgisk Förenings Årsmöte 2019

Kallelse Svensk Handkirurgisk förenings Årsmöte 2020

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar