fbpx
Hoppa till innehåll

Styrelse

Susanne Bergenbrant Glas, Ordförande Kvinnliga Läkares Förening
Susanne Bergenbrant Glas
Ordförande

Jag är internmedicinare sedan 1993. Jag har jobbat på medicinklinik, ASIH, akutklinik och nu sedan 2014 som chefläkare. Jag älskar förbättringar och utvecklingsarbete. Jag är intresserad av digitala lösningar och eHälsa.

Bor i Stockholm på Södermalm med make och 2 unga vuxna barn. Gillar att läsa och vara i min trädgård på landet i Roslagen.

Har inte trott att en förening för kvinnliga läkare behövs men insåg det för några år sedan. Vill nu vara med och bidra till en mänskligare medicinsk tillvaro för just kvinnliga läkare.

Elizabeth Lichtenstein
Vice ordförande

Jag heter Elizabeth Lorraine-Lichtenstein och är vice ordförande i KLF. Jag har alltid varit intresserad av Genus och Feminism och arbetat aktivt för att ett genusperspektiv alltid bör finnas med inom forskning och arbetsliv.

På 90-talet arbetade jag på Karolinska institutet med att införa en humanistisk strimma på läkarutbildningen. Genusfrågor var en del av detta, men föll tyvärr senare bort ur undervisningen. Inom KLF driver vi idag dessa frågor vidare.

Till vardags är jag anestesiolog. Jag är gift och har fyra vuxna barn, som alla är engagerade feminister. På fritiden tycker jag om att gå på teater, opera, konstutställningar, simma, segla, åka slalom och resa. Helst reser jag till Italien då vi bodde där i tre år när våra två äldsta barn var små. Jag har förutom läkarstudier förkovrat mig i humaniora på universitetet med kurser i bland annat; etik, konstvetenskap, historia, feminism och italienska.

Jenny Andersson
Sekreterare

Mitt intresse för genusfrågor väcktes redan under min grundutbildning. Jag disputerade 2012 och min avhandling fick titeln “Genusgörande och läkarblivande” och handlar om hur våra föreställningar och förväntningar om kön får konsekvenser i kliniken; för medicinska bedömningar, handläggning och bemötande av våra patienter, för vår professionella utveckling som studenter och senare i våra arbetsliv som läkare. Jag har fortsatt ett brett och stort intresse för professions-, patient- och utbildningsfrågor och hoppas kunna bidra i det fortsatta arbete som alltjämt behövs för att uppnå såväl jämställdhetspolitiska ambitioner som uppsatta kunskapsmål. Idag arbetar jag som specialistläkare i Allmänmedicin och som lärare, handledare och forskare vid Umeå Universitet. Att bidra till KLFs viktiga arbete känns ärofyllt, roligt och självklart. 

Sarah Galien
Skattmästare

Jag heter Sarah Galien och är nyvald kassör för KLF sedan 2019. Jag är en nykomling inom KLF, men har mycket erfarenhet av föreningsarbete, bland annat som ordförande i Medicinska Föreningen under min studietid. Som nybliven ST-läkare i anestesi och intensivvård och är glad över att vara tillbaka i Uppsala och på Akademiska Sjukhuset. På fritiden tycker jag om att pyssla om mina många krukväxter och att svettas som spinninginstruktör!

Det är först på senare år som mina ögon öppnats upp ordentligt för jämställdhetsfrågor, framför allt i samband med #MeToo-hösten 2017. Det var ett uppvaknande att inse hur många kvinnor, både inom vården och generellt, som utsätts för sexuella trakasserier trots att vi lever på 2000-talet och anser oss leva i ett av världens mest jämställda länder. I arbetet som läkare väcks många funderingar kring hur vi bemöter våra kollegor såväl som patienter utifrån ett könsperspektiv. Jag ser fram emot att få fördjupa mina kunskaper inom ämnet och min ambition är att verka för ökad jämställdhet och sprida kunskap till de människor jag möter!

Agnes Andreason
Chefredaktör Karolina

Jag arbetar som ST-läkare på Knivsta Läkargrupp, tidigare gjort AT-tjänst på Falu Lasarett och tog examen från läkarprogrammet i Uppsala våren 2018. Jag är uppvuxen i en by norr om Falun. Av alla viktiga jämställdhetsfrågor är det våld mot kvinnor och frågor som rör reproduktiv hälsa som engagerar mig mest. Jag har tidigare läst genusvetenskap och varit aktiv i flera andra ideella organisationer. För tillfället är jag huvudredaktör för KLFs medlemstidning Karolina.

Kocere Ceylan
Styrelseledamot

Kocere heter jag och tog examen från läkarprogrammet i Umeå juni 2020. Under min studietid var jag aktiv i Kvinno- och tjejjouren i Umeå. Efter examen flyttade jag till Stockholm och arbetar nu som underläkare innan AT. Efter flytten till Stockholm saknade jag ett ideellt engagemang och det kändes självklart att fortsätta kämpa för kvinnofrågor, denna gång med fokus på en jämställd vård och lika villkor för kvinnliga läkare. Jag är stolt över att ha blivit invald i styrelsen och hoppas kunna bidra med nya perspektiv och idéer till denna viktiga förening!

 

Hanna-Klara Ednell heter jag men kallas för HK. Utbildar mig till läkare i Linköping, är feminist och har ett hbtq-perspektiv. Som många andra kvinnor har jag upplevt både härskartekniker och osynliggörande inom tidigare arbetsliv och även nu under utbildningen. Därför engagerar jag mig i KLF och blev invald i styrelsen 2020.För mig är KLF en självklar plattform för att bedriva ett utvecklingsarbete kring genus och jämställdhet i läkarrollen. Jag är stolt över att kunna bidra med mitt perspektiv som studerande och ser fram emot att vara en del av KLF. Jag tror på att engagemang, klokskap och ett jävlar anamma kan göra skillnad. Gör du?

Nybliven smålänning och arbetar som AT-läkare på Höglandssjukhuset i Eksjö. Pluggade läkarprogrammet i Uppsala där jag arbetade i 1,5 år efter examen på medicinkliniken och delvis på Uppsala universitet som lärare för läkarstudenter termin 5 i akutsjukvård samt några moment med medicinsk humaniora.  Under 2019 gick jag en ledarskapskur, läste kursen Normmedvetet vårdande och deltog i en forskargrupp som undersökte förekomsten av könsdiskriminering på läkarprogrammet i Uppsala. Jag har hela tiden haft ett intresse för mötet mellan ”yrkesrollen, individen, strukturer och andra” (i brist på ett mer sammanfattande begrepp) och kombinationen av lärande på kurserna + undersökande i forskningen ledde mig in på att vilja engagera mig i ”NÅTT RIKTIGT” (kan ni känna igen känslan?). Via en kollega fick jag då upp ögonen för Kvinnliga läkares förening, som lockade då den har en plattform för att förändra och påverka! 

Jag blev medlem i KLF när jag gick termin 2 på läkarprogrammet och har med stort intresse tagit del av föreningens arbete via medlemstidningen Karolina. Nu när jag börjar närma mig slutet av utbildningen tog jag steget och sökte till få vara en del av föreningens styrelse. Jag är tacksam över att ha fått förtroendet, och ser fram emot att mer aktivt få arbeta med KLFs hjärtefrågor jämte så många inspirerande människor och kollegor som är aktiva i denna förening. I bakgrunden har jag en examen i journalistik och gillar att skriva, läsa och lära mig nya saker. Jag tycker att det känns viktigt att göra det man kan och orkar för att bidra till en positiv förändring för både sig själv och andra. Som kvinna och snart färdig läkare som ska ut i yrkeslivet är viktigt för mig att KLFs intressen fortsätter att bevakas och försvaras outtröttligt.

Anne González
Stipendieansvarig

Jag heter Cypre-Anne González men kallas för Anne, född i Sverige med föräldrar från Nicaragua. Jag är 40 år gammal och har varit specialist i allmänmedicin de senaste åren men arbetar sedan 3 år tillbaka uteslutande med STI och sexuell hälsa. Detta är min första föreningserfarenhet och jag känner mig stolt över att ha blivit invald. Jag hoppas att min frispråkighet och förmåga att höja rösten ska komma till användning. Jag har alltid varit tacksam för att vi har fri aborträtt i Sverige, särskilt som det i Nicaragua har varit totalt tabu och sedan 2006 helt förbjudet även vid fara för moderns liv. Successivt har jag på senare år blivit alltmer varse ojämlikheterna kvinnor och män emellan och när Trump blev vald bestämde jag mig för att aktivt börja backa kvinnor på olika sätt. Inom läkaryrket ser och hör jag fortfarande om glastak och många förspillda kvinnotimmar, men även om dold och öppen rasism. Jag vill vara med och dra mitt strå till stacken för att motverka det.

Nathalie Paterson
Styrelseledamot

Jag heter Nathalie Paterson och avslutar nu termin 9 på Karolinska Institutet. Sedan två år tillbaka arbetar jag extra som undersköterska på förlossningen, där mitt intresse för kvinnofrågor växt ytterligare till följd av de orättvisor jag bevittnat inom kvinnovården. Jag är tacksam för att jag fått förtroendet att ingå i KLFs styrelse, och därmed kunna arbeta mer aktivt med dessa frågor.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar