fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Sverige är världens mest jämställda land sägs det. Trots det tjänar kvinnliga läkare mindre än sina manliga kollegor inom samtliga positioner, de är mer sjuka och kåren är till viss del segregerad inom olika specialiteter. KLF arbetar för en jämställd arbetsmarknad för läkare, med lika lön och lika villkor.

Manliga läkare tjänar fortfarande mer

Den genomsnittliga skillnaden var 5374 kr under 2015. Läs mer i Läkartidningen 5/2016.


Lathund om jämställdhet

På tal om kvinnor och män


Stora löneskillnader mellan kvinnliga och manliga läkare

En kvinnlig läkare får i genomsnitt cirka en halv miljon kronor mindre i livslön än en manlig läkare. ”Arbetsgivarna får skämmas, vi borde ha kommit längre” säger KLFs ordförande i Läkartidningen 11/2014.


Läkarstudenter särbehandlas på grund av kön under praktiktiden

I Läkartidningen nr 6, 2013 kan man läsa att ”Nästan var femte läkarstudent anser sig ha blivit särbehandlad på grund av kön under sin praktik. Det framkommer av en e-postenkätundersökning som Medicine studerandes förbund (MSF) gjort bland läkarstudenter på praktik i hela landet. Av de 729 tillfrågade svarade emellertid endast cirka hälften på enkäten. Den förkrossande majoriteten av dem som upplevt sig särbehandlade på grund av kön är kvinnor.”


Jämställt i vården?

Läs läkarstudenten Sara Leis artikel i Läkartidningen nr 34 2012.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem