fbpx
Hoppa till innehåll

Falun lyfter vittnesperspektivet

SYLF Dalarna lyfte vittnesmål från #utantystnadsplikt med fokus på hur man som åskådare kan agera. Detta inspirerande projekt har mynnat ut i ett utbildningsmaterial att använda runt om i landet.
Foto: Liza Soldatova
Tema

”Plötsligt drar han ner hotpants och trosor baktill för att förevisa att min stjärtklyka är rak. Både jag och de andra blev för chockade för att säga något i stunden.”  

Några av åskådarna i Dalasalen i Falun blir uppenbart illa till mods när skådespelaren Maria Karpathakis gestaltar en underläkare på ortopedikurs. Det är medlemskväll med SYLF Dalarna och temat är #metoo.  

Ett halvår efter att #metoovågen rullade över världen och Sverige anordnade SYLF Dalarna, med Erika Nordin, Simon Mellerstedt och Johanna Borg Bruchfeld i spetsen, en medlemskväll på temat. ”Först funderade vi på om vi hade missat tåget, men jag tror att det är en fördel att lyfta fram ämnet för debatt igen”, säger Erika Nordin. Simon Mellerstedt instämmer: ”Punkten #metoo var given under verksamhetsåret när vi hörde med våra medlemmar kring vad de ville att vi skulle satsa på.”  

”Plötsligt drar han ner hotpants och trosor baktill för att förevisa att min stjärtklyka är rak. Både jag och de andra blev för chockade för att säga något i stunden.”  

Publiken i Dalasalen består till största delen av unga kvinnor. Bland dem finns Linda Larsson Karsberg, ordförande för Dalarnas Läkarförening. ”Vi vill stötta SYLF Dalarna i engagemanget”, säger hon. ”Den kraft som finns hoppas vi sprider sig till Läkarföreningen i framtiden.”

När Maria Karpathakis iscensatt fem olika vittnesmål från #utantystnadsplikt fokuseras diskussionerna på hur de som bevittnar trakasserier kan agera. Idén fick Erika Nordin och Simon Mellerstedt efter att ha läst artikeln Sexual Harassment Training Doesn’t Work, But Some Things Do i New York Times. I och med att rikta in sig på ”bystanders”, alltså de som stått bredvid och bevittnat trakasserierna, minskar risken att stämpla en person som offer och en annan som förövare. På så vis sprids ansvaret för att lyfta frågan. ”Det blir lättare att diskutera ämnet och i förlängningen agera utifrån bystander-perspektivet”, förklarar Erika Nordin.  

Daniel Strömberg är AT-läkare i Falun och en annan av deltagarna på medlemskvällen. ”Jag kom hit för att det finns många frågor och jag vill ha konkreta förslag på hur man ska tänka”, säger han. ”Det jag tar med mig är att det är bäst att säga till i stunden.”

Laura Eklinder Björnström
Chefredaktör
Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.