fbpx
Hoppa till innehåll

Kerstin granskar din ST

Minst vart femte år ska alla ST-utbildningar granskas för att kontrollera klinikens utbildningskvalitet. Moderna Läkare ringer upp den erfarna SPUR-inspektören Kerstin Edlund för att lära oss mer om arbetet.
Kerstin Edlund. Bild: Kristoffer Andrén.
Kerstin Edlund. Bild: Kristoffer Andrén.
Tema

Hallå där, Kerstin, varför är en SPUR-inspektion viktigt för oss underläkare?
Inspektionerna vill bidra till att säkra och höja utbildningskvaliteten på ST- utbildningarna genom att lyfta fram både bra och dåliga sidor på klinikens utbildningsupplägg och ge förslag till förbättringar i utbildningskvaliteten. Rapporterna från inspektionerna finns publicerade på Lipus hemsida och ger en unik inblick i hur utbildningskvali­teten ser ut på de olika klinikerna runt om i landet, vilket ger möjlighet att kunna jämföra olika kliniker med varandra
inför ST.

Vad är en SPUR-inspektion?
SPUR-inspektioner utförs i regi av Lipus som är ett dotterbolag till Läkarförbundet. Lipus är den enda aktören som idag erbjuder extern granskning av ST, något som ska genomföras vart femte år enligt ST-föreskriften från 2015. In­spektionens syfte är att se till att utbildningen som ges på respektive klinik upp­fyller de krav som finns i gällande ST-föreskrift så att vi får en likvärdig och hel­täckande utbildning i hela landet. Inspektörerna tillhör i stort sett alltid samma specialitet som den ST som granskas.

Hur går en SPUR-inspektion till?
Före besöket skickar Lipus enkäter till klinikens alla ST-läkare, handledare, studierektor och chefer, dessa sammanställs och vi som granskare får då tillsammans med annat insänt material från kliniken möjlighet att läsa på ordent­ligt innan vi kommer. På plats
tittar man på bemanningen, uppdrag och patientunderlag samt hur kliniken uppfyller de formella kraven med ST- utbildningens A-, B- och C-mål. Sedan har vi intervjuer med ST-läkare och handledare.

Vad är det ni betygsätter?
Vi granskar vilka resurser kliniken har vad gäller verksamhet och bemanning och hur resurserna används. Vi har en detaljerad checklista som utgår från föreskrifterna och de allmänna råden i författningen. Det är åtta huvudområden som bedöms, såsom handledning, lokaler och teoretisk utbildning. Dessa graderas utifrån skalan A till D. Betyget A är bästa möjliga och innebär att alla Socialstyrelsens råd och allmänna föreskrifter uppfylls väl, medan D är underkänt, det vill säga att kliniken inte bedöms uppfylla Socialstyrel­sens krav inom det området.

Det bästa med att vara inspektör?
Det är att få komma ut i olika delar av landet och träffa alla er nya kollegor samtidigt som jag kan bidra till att ni får en bättre utbildningskvalitet. Det tycker jag är riktigt roligt och jag lär mig alltid nya saker!  •

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.