fbpx
Hoppa till innehåll

Signerat lokalavdelningsordförande: Facket får inte vara tyst

Fredrik Swartz, Lokalavdelningsordförande SYLF Östergötland
Fredrik Swartz, Lokalavdelningsordförande SYLF Östergötland
Lokalfackligt

Signerat lokalavdelningsordförande : har vi en facklig tystnadskultur? Tar vi tag i alla missförhållanden, eller kan det krypa in en oro för att genom agerandet skada de egna karriär­möjligheterna? Min upplevelse är att det finns en rädsla för konsekvenser. Det är viktigt att vi lyfter den frågan, analyserar orsakerna och föreslår lösningar. Att vi förtroendevalda företräder våra medlemmar när det blåser snålt är ju en stor del av vårt fackliga existensberättigande.

En fråga vi arbetat med i Östergötland är tillsättningen av utbildningstjänster. Annonseras tjänsterna ut som de ska? Tillsätts de korrekt? Hur används gråblock? När det gäller allmäntjänstgöring bad vi hösten 2019 att få ut underlag för att kunna granska rekryteringsprocessen. Enligt grundlagen ska
dylika handlingar lämnas ut skyndsamt och utan efterforskningar om syfte. I vår region gjordes först sådana efterforskningar, därpå blev syftet ifrågasatt och det tog månader att få ut handlingarna – och då bara en del av dem. I det läget och på SLF:s juridiska inrådan gjorde jag en JO-anmälan. Den resulterade i att regionen fick kritik och uppmaning om rättelse på en rad punkter. I samband med detta uttryckte flera fackliga kollegor oro för negativa konsekvenser. Självklart reflekterade jag även över risken för sådana för egen del.

Enligt förtroendemannalagen får fackligt arbete inte leda till missgynnande eller repressalier. Lagen är en grundpelare för fackligt arbete och brukar respekteras av arbetsgivare, men ärenden kan behöva prövas. Det är också lättare att få upprättelse när det gäller den grunden jämfört medövriga diskrimineringsskäl. Kanske är det nödvändigt att ibland driva sådana mål för att påminna våra regi­oner om lagar som annars kan falla i glömska?

Att fackligt företräda kollegor kan vara en svår balans­gång. Ett framåtsträvande och långsiktigt fackligt arbete har som mål att leda till bättre löner, bättre arbetsmiljö och mer inflytande för våra medlemmar. Står parterna långt ifrån varandra kan en aggressiv framtoning hos den fackliga företrädaren medföra att arbetet fördröjs – eller till och med ger motsatt effekt. Men om vi som ska företräda medlemmarnas intressen viker undan för besvärliga frågor, om vi undviker att ta konflikter med beslutsfattare på sjukhuset, kan vi inte utföra ett fullgott fackligt arbete. Det drabbar då våra med­lemmar, som kan missgynnas i rekryteringen eller tappa i löneutveckling. Men det drabbar även vår profession. Om vi inte är solidariska med varandra tappar vi kollektiv mark. Såväl medlemsrekrytering som inflytande hänger på att vi tydligt gör nytta. Det är bara tillsammans vi är starka.

Fredrik Swartz
Lokalavdelningsordförande
SYLF Östergötland

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.