fbpx
Hoppa till innehåll

En stark röst för underläkarkåren

SYLF:s avgående styrelse genom Camilla Ringström Lindh
SYLF:s styrelse i november 2021
SYLF:s styrelse i november 2021. Foto: Jenny Jellerbo
Ledare

De senaste åren har det rört på sig rejält i frågan om bristen på AT-platser. Regeringen och SKR tecknade för drygt ett år sedan ett avtal om att antalet AT-platser skulle öka. Det var helt unikt och vi i SYLF jublade. Regeringar, av olika politisk färg, hade under alla år konsekvent hänskjutit frågan till regionerna, men nu lät det plötsligt annorlunda. Äntligen skulle det kanske hända något! Besvikelsen var dock stor hos oss när regionerna, ett halvår senare, redovisade hur de hade tänkt öka AT-platserna och de kunde själva konstatera att de inte skulle lyckas nå upp till sin egen målsättning.

Det här hade aldrig gått utan den mobilisering som skett i underläkarkåren

Kort därefter kom däremot ett efterlängtat besked från Socialstyrelsen: de förtydligade vilka verksamheter som AT-läkare kan arbeta i för att uppnå målbeskrivningen för AT. Det här var något som SYLF hade efterfrågat länge. Förhoppningsvis kan det medföra att fler AT-läkare kan utbildas samtidigt och väntetiden till AT minskar. I frågan om hand­ledare har Socialstyrelsen också kommit med nya riktlinjer, då ST-läkare numera får vara hand­ledare till AT- respektive BT-läkare. Vidare har Socialstyrelsen i sin senaste version av föreskrift för allmänna råd om särskilt förordnande att utöva läkaryrket, stärkt kraven på att underläkare innan legitimation ska få stöd och handledning. För någon månad sedan kom nästa drömbesked från regeringen – de avsatte hela 375 miljoner kronor, enbart till AT-platser. Den här gången gjordes det utan att teckna avtal med SKR. AT-platsfrågan var nu en nationell fråga som regeringen ansåg så viktig att de ville öronmärka pengar till den. Vi trodde knappt att det var sant!

Men hur kommer det sig att en fråga som bristen på AT-platser, som varit ett problem i decennier, helt plötsligt seglade upp på den högsta politiska agendan? Vi är övertygade om att SYLF:s strategiska och intensiva påverkansarbete de senaste åren har spelat en stor roll. Det här hade aldrig gått utan den mobilisering som skett i underläkarkåren de senaste åren, eller utan alla de unga läkare som varje dag engagerar sig i SYLF. AT-platsfrågan prioriteras nu på nationell nivå men det är nu upp till regionerna att se till att det också händer något lokalt ute på sjukhusen och vårdcentralerna. Här spelar du som medlem en viktig roll och har stor möjlighet att påverka. Engagera dig i din lokala SYLF-­avdelning, skriv till dina regionpolitiker och fråga hur de tänker öka antalet AT-platser i regionen, fråga sjukhusdirektörer hur planen ser ut för sjukhusets kompetensförsörjning de närmaste åren.

Vår nästa stora utmaning är BT. Redan från start­en i juli 2021 erbjöds enbart 150 platser, trots att SLF och SKR var eniga om att det krävs 700 – 800 platser per år från start, för att säkra en god kompetensförsörjning av specialistläkare. Om inget görs nu riskerar utlandsutbildade kollegor att få en sämre introduktion till svensk sjukvård och bristen på specialistläkare ökar. För patienterna blir väntetiderna för vård längre och kontinuiteten med behandlande läkare sämre.

SYLF har visat att vårt arbete och vår påverkan leder till förändring och bättre villkor för underläkare. Låt oss fortsätta på detta sätt med de utmaningar vi står inför nu och de som väntar längre fram! •

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.