fbpx
Hoppa till innehåll

Ett år med BT

Bastjänstgöringen (BT) är i full gång och skall genomföras under minst sex månader till cirka ett år. Precis som med allt nytt finns många frågetecken. Bastjänst­göringens utformning ser olika ut i våra regioner.
Text: Anna Söderberg
Foto: Jenny Maurits
Maya Alaghi
Maya Alaghi, BT-läkare på SUS i Lund.
Reportage

Jag ringer från ett soligt Sommarstockholm till Maya Alaghi i Skåne. Maya jobbar sedan i höstas som BT-läkare på SUS i Lund. I region Skåne utförs BT, likt AT, under en egen anställningsform men möjlighet finns att integrera den i en ST. Maya såg en chans att skaffa sig mer erfarenhet och att få testa på olika områden under ett års tid som BT-läkare.

Maya vikarierade i ett och ett halvt år innan hon påbörjade sin bastjänstgöring, på en vårdcentral och på ortoped- och medicinklinikerna. I Mayas BT-grupp finns tolv läkare varav alla utom en har studerat utomlands. Alla med olika bakgrunder och erfarenheter. I Skåne är grundupplägget att BT utförs under ett år och omfattar tre månader akutsjukvård, tre månader psykiatri och sex mån-ader primärvård. Hon kommer att kunna tillgodogöra sig BT-placeringarna i sin framtida ST.

”Vi har handledning och utbildning. Vi genomför många delmål som matchar ST-delmålen beroende på val av ST. Bland annat försäkringsmedicin och juridik.”

Maya berättar att de har haft möjlighet till löne-förhandling och lönesamtal. SYLF har drivit på för att BT-läkarnas löner ska motsvara lönen för legitimerade läkare i Sverige och jag frågar därför om lönen matchar de legitimerade kollegornas.

Bara under vårt år har det skett en stor utveckling och optimering

”Ja, ungefär. Min BT-grupp kommer från olika regioner i Sverige som ligger olika i lönenivåer. De som har jobbat längre innan har nått en högre lön och har sedan behövt gå ner i lön när de påbörjat BT. Men överlag ligger det på ungefär samma nivå.”

Hon har en positiv erfarenhet av en fristående bastjänstgöring. Hon upplever utvecklande praktisk erfarenhet och stor gemenskap med de andra BT-läkarna.

”Något jag också tycker har varit bra är att jag under min BT har fått mejl från andra BT-studieregioner som har frågat oss nuvarande BT-läkare om råd och synpunkter på vad de kan utveckla och till-föra och hur de ska göra det. Jag tycker också att det är bra att vi har regelbundna avstämningar där vi kan uttrycka våra åsikter. Bara under vårt år har det skett en stor utveckling och optimering.”

Hon upplever också att det är ett bra sätt för utlandsstudenter att komma in i Sveriges kliniska praxis.

“Vi har medarbetarsamtal och APT, ett forum där vi har kunnat uttrycka våra åsikter för vidare utveckling. Vi har också lokala handledare på plats som vi har avstämning med.”

Även om jag, liksom många färdigutbildade läkare, har en tydlig bild av vad jag vill specialisera mig inom, finns det många fördelar med att bredda kunskaperna under en strukturerad tjänstgöring. BT är nytt, frågorna är många. BT-läkarnas erfarenheter och tankar om utvecklingen behöver tas tillvara för att bastjänstgöringen ska bli så bra som möjligt. •

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.