fbpx
Hoppa till innehåll

Krisen är här och nu

Signerat lokalordförande: Maria Gustavsson, ordförande SYLF Gotland
Lokalfackligt

Ett temanummer om kris satte igång tankarna. Vilken kris? Det finns så många. Miljön? Sjuk­vården? Politiken? En pandemi som avlöstes av ett krig. Orkar vi? Vande sig de styrande vid att det alltid går att göra lite till?

Krisen i sjukvården är sedan länge vardagsmat. Fram till valet i år skapade Stockholms sjukvårdsuppror oförtröttligt uppmärksamhet kring det krisartade läget i vår huvudstad. Sjukhus efter sjukhus har larmat och vi har vant oss vid att se vitklädd personal posera med armarna i kors framför ännu en överbelastad akutmottagning. Hinner de vitklädda nu gå på toaletten?

Tugga sin lunch? Under pandemin var stabsläge det nya normala. Presskonferenserna berättade om kris och ständiga, nya nödlösningar. Vande sig de styrande vid att det alltid går att göra lite till? Stängda vårdplatser och bristen på sjuksköterskor har inte undgått någon. Bristen på specialistläkare har lyfts gång på gång men har budskapet nått fram? Vet politiker och allmänhet att bristen på specialistläkare är stor överallt och inte bara på landets vårdcentraler? Nog skulle de förstnämnda satsa mer på utbildningstjänster annars? Bristen på läkare som träffar patienter, hand­leder, utbildar och bemannar årets alla jourpass har skapat en arbetsmiljö där regionens erbjudande om friskvård eller föreläsningar om återhämtning känns verklighetsfrånvänt istället för generöst. När tiden inte räcker till kan upprepade uppmaningar om att gå på föreläsningar om krisberedskap ignoreras även av den som är verksam på en liten ö med ett krig inte långt borta. Krisen är här, inte i framtiden. 

Vande sig de styrande vid att det alltid går att göra lite till?

Vi har emellertid en skyldighet att lyfta blicken från vardagen. Som läkare har vi en röst, en röst som också kan göra oss utsatta. Förstämningen låg tung när Ing-Marie Wieselgren dog genom ett misstänkt terrorbrott med politiska förtecken under årets Almedalsvecka.* Händelsen var svår att värja sig från ur såväl kollegialt som politiskt perspektiv. Vi har därefter sett slutet av en valrörelse som skapat nya avstånd och orosmoln i det politiska landskapet. Begränsad rätt till tolk är ett av förslagen som har väckt motstånd efter regeringsskiftet. Vi vet alla att det finns rasism inom vården, både när det gäller personal och patienter. Riskerar den nu att i högre grad cementeras? Normaliseras? Banaliseras? Låt oss hoppas att jag har fel.

Omvärlden ter sig vara någon annans problem i en tid när miljön borde vara högst på agendan. Inom sjukvården är negativ miljöpåverkan inget nytt. Finns det rimliga alternativ till dagens hantering av sjukvårdsmaterial? Är engångsmaterial det enda alternativet i så många fall som idag? Hur påverkar tillverkningen av våra läkemedel miljön på andra sidan jorden? Hur ser villkoren ut för arbetarna? När får vi se miljömärkning på läkemedel? När kostnadseffektiviteten beräknas för läkemedel tas idag ingen hänsyn till miljön. När kan jag som konsument välja att betala mer för att inte låta min huvudvärk förorena vattendrag i andra länder? På Gotland är vattenfrågan ständigt närvarande, både i det dagliga livet och genom följetongen kring Cementa. Har de som tillverkar våra läkemedel makten att slåss för sitt dricksvatten?

Så, orkar vi se kriserna i sjukvården, i politiken och i miljön samtidigt? Orkar vi kämpa för våra kollegors skull samtidigt som vi går en osäker framtid till mötes? Skamset ber vi om ledigt för fackligt arbete när vi vet att det finns schemaluckor att fylla. Slutligen, orkar läkaren som väntat i flera år på AT- och ST-tjänster ta risken att förlänga sin väg till specialist ytterligare genom ett engagemang som sträcker sig utanför de dagliga måstena?

Det är retoriska frågor – vi har inget val. •

*När texten skrevs hade åtal väckts för misstänkt terrorbrott.

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.