fbpx
Hoppa till innehåll

SYLF tar tempen på bastjänstgöringen

För att kunna följa hur ST-läkarnas nya introduktionstjänst, BT, utvecklas startade SYLF för snart ett år sedan en nationell arbetsgrupp. Moderna Läkare tittar in hos BT-gruppen som berättar mer om bastjänstgöringens status två år efter införandet.
Text: Anna Söderberg
Bild: Nadja Endler & Getty Images
BT-gruppen träffas digitalt.
Tema

Bastjänstgöringen (BT) har nu varit ett faktum för Sveriges sjukvård i snart två år. Enligt Socialstyrelsens nya föreskrifter om läkarnas specialisttjänst­göring (ST 2021), är BT en del av denna och ska påbörjas någon gång under ST-läkarens två första tjänstgöringsår. 

Uppläggen ser olika ut mellan regionerna: vissa erbjuder fristående BT där alla tjänstgöringar och kurser ges inom en separat anställning. Andra erbjuder integrerad BT där man i stället får en ST-tjänst direkt, med de olika delmomenten för BT insprängda under de första två åren. Från fackligt håll har man varit orolig för att BT ska bli en ny flaskhals och leda till lönedumpning inom ST-tjänsterna. BT-gruppens huvudsakliga uppgift är att möta nutida och framtida problem, och inte minst, utbyta goda exempel mellan regionerna.

Bred representation 

Spindlarna i BT-nätet är SYLF:s avgående andra vice ordförande Camilla Ringström Lindh och första vice ordförande Björn Gunnarsson. Arbetsgruppens representanter från lokalavdelningarna består av både AT- och ST-läkare, där några nyligen avslutat eller gör BT. Medlemmarna har olika bakgrunder och facklig erfarenhet, vilket är av stort värde i arbetet med frågor som rör bastjänstgöringen.

"Två regioner har inte ens planer på att starta BT ännu."

“Det var viktigt för oss att få till en bred representation när vi bildade gruppen. Vi ville ha så stor geografisk spridning som möjligt i gruppen och ha med läkare som gör BT”, säger Camilla Ringström Lindh, som är initiativtagare till BT-gruppen och även startade upp den. 

Kartläggning pågår

Arbetsgruppen jobbar med flera uppdrag parallellt. Vissa jobbar främst med att skapa lättillgänglig information för BT-läkare samt för de stödfunktioner som är involverade i BT, exempelvis HR, studierektorer och även politiker. 

“Vår erfarenhet är att det behövs mer lättillgänglig information i olika format, som rörliga bilder eller filmer, som komplement till skriftlig information. Målet är lättförståeligt informationsmaterial riktat till olika målgrupper”, berättar Camilla.

Andra i gruppen samlar in information gällande rekrytering och lön. De kartlägger hur rekryteringsprocesserna och löneläget ser ut över hela landet. 

"På några håll har integrerad BT blivit den ledande modellen."

“Vi har vänt oss till de olika BT-cheferna och fått information om hur många de tar in per år, om det finns integrerad BT och vad lönerna ligger på. Det har varit lite tungrott då alla orter inte har en BT-chef. Två regioner har inte ens planer på att starta BT ännu, medan andra jobbar aktivt för att starta upp och påbörja utvecklingen av BT”, berättar Björn Gunnarsson och fortsätter: 

“Min uppfattning är att de regioner där BT fungerar bra ofta har andra typer av nackdelar. I en region är studierektorn väldigt engagerad i BT-läkarna och att allt ska bli bra, men samtidigt sänks lönerna successivt. Jag tror att de flesta BT-läkare hellre vill ha en bra lön än en massa andra förmåner, även om det också är viktigt.” 

BT är en del av ST

Fristående BT är i nuläget den vanligaste tjänstgöringsformen för BT-läkarna. Inte sällan är AT-chefen också BT-chef och ingår i AT-administrationen. Det gör tjänsterna svårare att särskilja från varandra och cementerar den felaktiga föreställningen om att BT är nya AT. På några håll har dock integrerad BT blivit den ledande modellen:

 “I en region är upplägget precis som ST. Om man vill göra ST i psykiatri blir man direkt anställd i psykiatrin, och gör en så kallad integrerad BT. Då får man ett schema med sina BT-moment, men i övrigt är man ST-läkare i psykiatri och det är så SYLF helst vill att det ska vara”, beskriver Camilla Ringström Lindh.

Hur nöjda är läkarna med den nya utbildnings­tjänsten?

“Det finns en del missnöje kring löneläget och att man ser BT som ett hinder för att påbörja en ST i det område där man vill jobba. De som ser BT som en introduktion och tar det för just det, är däremot generellt sett nöjda”, säger Björn Gunnarsson.

Flaskhals är redan etablerad

Läkarförbundet och SYLF har sedan BT började diskuteras, påtalat risken för att en ny flaskhals ska etableras, likt den som funnits till AT-platserna under lång tid. Trots påtryckningar har förhållandevis få BT-platser utlysts. Så vitt SYLF vet finns det i nuläget inga planer från regionernas håll att öka antalet tjänster i någon större utsträckning de närmaste åren.

"Arbetsgivarna säger att det är för få som söker men vår bild är en annan."

“Det har redan blivit en flaskhals. Det finns färre platser än vad det finns behov av. Det är det sista vi behöver när det råder brist på specialistläkare i 21 av 21 regioner. Arbetsgivarna säger att det är för få som söker, men vår bild är en annan, det är redan ett underskott av platser." Berättar Camilla Ringström Lindh och fortsätter:

"I SYLF:s påverkansarbete för fler BT-tjänster, bättre information kring BT och högre löner, är samarbetet med lokalavdelningarna essentiellt och arbetsgruppen fungerar som en viktig länk mellan det centrala och det lokala arbetet. Det är tillsammans som vi kan göra skillnad!" 

Dessa ingår i BT-gruppen 

Björn Gunnarsson T-läkare 

Camilla Ringström Lindh T-läkare 

Niki Shams T-läkare 

Danial Abdi T-läkare 

Gustaf Kallryd T-läkare 

Erica Lorentsson T-läkare 

Sabina El-beb T-läkare 

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.