fbpx
Hoppa till innehåll

Ordförandeord #2 2023: Med omvårdnads­under­läkare biter regionerna sig själva i svansen

Ordförandeord av Shadi Ghorbani
Foto: Gabriel Liljevall
Shadi Ghorbani, ordförande SYLF
Ledare

Kommer du ihåg när du sökte ditt första underläkarvikariat?

Professionaliteten som man försökte förmedla i det personliga brevet, oron för att man inte skulle få ett svar och pirret i magen inför intervjun. 

Tänk dig in i anställningsprocessen och lättnaden när du sedan får ett positivt besked... och besvikel­sen när det framkommer att du inte blivit erbjuden ett underläkarvikariat, utan anställning som “omvårdnadsunderläkare”. Kalldusch!

Bristen på sjuksköterskor som vill arbeta för regionerna har lett till vårdplatsbrist. För att vissa regioner ska kunna hålla vårdplatser öppna och vårda sina medborgare och tillika skattebetalare adekvat, har regionerna inrättat en ny typ av tjänst: underläkare som helt eller delvis under sin arbetsdag ska utföra klassiska sjuksköterskeuppgifter. I en annons inför sommaren 2023 kan vi läsa om omvårdnadsunderläkarnas arbetsuppgifter:

Exempel på möjliga arbetsuppgifter är mobilisering, hämta och lämna patienter på operation, iordningsställa och administrera läkemedel; tabletter, inhalationer, infusioner och injektioner, venprov­tagning liksom blododlingar, PVK-sättning, NEWS-kontroller, hantering av centrala infarter, sätta KAD, ta EKG, fylla på läkemedelsvagnar, i mån av tid även introduktion i sedvanliga underläkaruppgifter.”

Att blivande läkare under sin utbildning lär sig hantera omvårdnadsorienterade åtgärder är en värdefull erfarenhet att ta med sig som läkare senare i karriären. SYLF och Läkarförbundet har under våren tagit strid för läkarstudenters rätt att få arbeta som undersköterskor. Men att anställa läkarstudenter som efter termin nio har möjlighet att arbeta som underläkare och få ovärderlig erfarenhet av sitt framtida yrke inför sina sista terminer för att utföra omvårdnadsuppgifter, är slöseri med samhällets resurser. En sjuksköterskas och en läkares arbets­uppgifter överlappar till viss del varandra, men kan inte ersätta varandra. Inte minst har underläkarna ingen sjuksköterskeutbildning, en utbildning som leder till ett kvalificerat yrke med krav på legititimation.

Men visst måste det vara lockande för arbetsgivaren att anställa underläkare som kan utföra sjuksköterskornas uppgifter till en bråkdel av en sjuksköterskelön, även om det rimliga vore att granska sig själv i sömmarna och göra det som behövs för att sjuksköterskorna ska vilja arbeta hos en igen?

Omvårdnadsunderläkare är ett kortsiktigt och ogen­omtänkt försök att lösa sjukvårdens bemannings­problem och är inget annan än en silvertejpslös­ning. 

Arbetsgivarna tummar på vårdkvaliteten och tar risker med patientsäkerheten när rätt kompetens inte finns på rätt plats för patienterna. Svensk sjukvård kan bättre än så här. 

Shadi Ghorbani

Avgående ordförande SYLF

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.