fbpx
Hoppa till innehåll

Arbetsgivaransvaret brister mot underläkarna

Text: Livija Ginters
Foto: Getty Images
Fackligt

I Sverige finns ett stort lagstadgat ansvar för arbetsgivaren att säkerställa att den som arbetar där är säker. Det började med den fysiska arbetsmiljön för att förhindra arbetsplatsolyckor och förslitningsskador. Sedan 2016 finns ett utökat ansvar också för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön: människor ska inte behöva bli sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet. 

"Var tredje underläkare har någon gång blivit uppsökt av patienter på sin fritid."

Huvudregeln för arbetsmiljöarbetet är att arbetsgivaren ska agera proaktivt: undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp. Även i yrken som är särskilt utsatta kan man med ett bra förebyggande arbete skapa en arbetsplats där personalen kan känna trygghet även där risken för att bli utsatt för hot och våld i arbetet är påtaglig. I svaren från underläkarna ser vi att det ansvaret inte tas, med ökad otrygghet som följd. Hela 31 % av läkarna känner oro kopplat till arbetet.

“Det är en del av jobbet, det ingår i vårt uppdrag, det har alltid varit så” fick vi till svar när vi tog upp att vi önskar arbeta fram ett lokalt PM om hur vi ska hantera hot och våld på vår enhet.”

Så skriver en AT-läkare som vittnar om ett fall där arbetsgivaren inte tagit sitt ansvar. Bilden är inte unik utan framkommer i flera av fritextsvaren.

Underläkare är särskilt utsatta

31 % av läkarna innan specialistbevis har utsatts för hot och sju procent av våld.

En del av underläkarnas överrepresentation kan kopplas till obligatoriska placeringar under AT i “högrisk”- specialiteter och tung primärjoursbörda. Samtidigt är också psykiatri och allmänmedicin specialiteter med stor brist på specialister, och bristen täcks många gånger upp via anställningar av läkare före AT. Risken att utsättas och avsaknad av tryggheten en utbildningstjänst ändå utgör, ökar sårbarheten i gruppen. Dessutom kännetecknas AT av många korta placeringar där underläkaren inte introduceras till enhetens rutiner om hot och våld. Fram till nyligen saknades också tydliga krav på handledning eller instruktion för läkare som arbetade på särskilt förordnande före AT.

"23% av läkarna visste inte vem de skulle vända sig till om de utsattes för kränkningar på arbetsplatsen."

I SYLF:s nationella enkät framkommer att av de som vänt sig till chef eller annan ansvarig angående arbets­miljörelaterad otrygghet, upplevde endast 31 % att åt­gärder vidtogs. När Arbetsmiljöverket granskade pri­märvården fick 86 % av de granskade tjänsteställena anmärkningar. I sin rapport fastställer myndigheten att det är på grund av resursbrist som arbetsmiljölagstiftningen prioriteras ned.

SYLF Västmanland visar i en lokal undersökning att så många som var femte underläkare före AT inte fått någon introduktion alls av en läkarkollega. 62 % fick ingen namngiven handledare. Knappt 12 % fick veta vem som var skyddsombud eller klinikombud: de vis­ste alltså inte vem de skulle vända sig till om det uppstod problem i arbetsmiljön. Situationen är troligtvis inte unik för region Västmanland. 23 % av läkarna i SYLF:s nationella undersökning svarade att de inte visste vem de skulle vända sig till om de utsattes för kränkningar på arbetsplatsen. 

Åtgärder för att öka tryggheten

Vår undersökning visar att risken att utsättas för hot och våld är störst tidigt under karriären, innan legitimation. 

SYLF KRÄVER:

• Att SKR i samarbete med SYLF och Sveriges Läkarförbund tar fram en nationell norm för introduktion av tidsbegränsade läkaranställningar där hot och våld särskilt adresseras.

• Att Sveriges Läkarförbund tar fram underlag för hur chefer kan stötta läkare i utsatt position.

• Att vikariat före AT och ST omvandlas till utbildningstjänster (AT och ST, inklusive BT).

Diskriminering och att utsättas för sexism och rasism på arbetstid

En patient kan inte diskriminera en läkare då diskriminering ligger i myndighetsutövande eller att arbetsgivaren missgynnar sina anställda.  Att utsättas för mikroaggressioner, rasism och sexism från patienterna är en arbetsmiljöbelastning och arbetsgivaren ska ge stöd till sina anställda. Även det är en del av det sociala och organisatoriska arbetsmiljöarbetet. Dessa rutiner saknas på många arbetsplatser idag. Upplevelsen att inte bli hörd bidrar till arbetsplats­otryggheten.

SYLF FÖRESLÅR:  

• Att våra lokala läkarföreningar behöver höja kompetensen kring riskerna med sexism och rasism.

10% av läkarna upplever sig ha utsatts för diskriminering eller kränkande särbehandling av chef eller kollega. 42% av dem har kränkts av en annan läkare. Vi har mycket kvar att göra för att göra arbetsplatsen trygg för alla läkare. Det innebär också att diskutera och förändra attityder läkare sinsemellan. 

Vem tar hand om läkaren efter arbetstid?

Öppen journal har fyllt tio år, och har bidragit till att läkare också i högre grad kan sökas upp. Samtidigt har privatpersoner blivit mer exponerade via t.ex. soci­ala plattformar. Var tredje läkare (29%) har någon gång blivit uppsökt av patienter på sin fritid. Rätt att slippa bära hela namnet på läkarskylten och möjlighet att pseudonymisera journalanteckning ökar läkarens trygghet. Hela 51 % av underläkarkåren vill se spårbar pseudonym.

SYLF FÖRESLÅR: 

• Att regeringen utreder spårbar pseudonym.

Detta har hänt

Under vintern 2022 skickade SYLF ut en enkät till samtliga medlemmar. De data som presenteras i den här artikeln bygger på den enkäten.

SYLF fick uppdraget att ta fram enkäten från fullmäktige 2022, ett förslag från SYLF Mellersta Skåne efter diskussion lokalt. Det visar att SYLF:s styrka är att vi är en medlemsorganisation där du som medlem är med och sätter agendan.

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.