At være svensk læge i Danmark
Med ungefär fyra mils avstånd och fyrtio minuters pendlingstid mellan centralstationerna har Malmö och Köpenhamns arbetsmarknader börjat växa ihop – och många läkare i södra Sverige har nog någon gång tänkt tanken att testa hur det är att arbeta i Danmark.
Läkaren Ebba Katsler, som tidigare bodde i Lund, tog steget och började jobba i Köpenhamn hösten 2022. Och till skillnad från alla pendlare tog hon även med sig sitt flyttlass. Det är ett beslut hon hittills aldrig har ångrat.
Vi får operera jättemycket
"Jag drogs framför allt till neurokirurgin men också till staden – jag ville utforska Köpenhamn! Dessutom kändes det spännande att arbeta i ett annat land."
Hon älskar sin arbetsplats och ser många fördelar med att jobba i Danmark, jämfört med i Sverige. Framför allt har hon blivit positivt överraskad över hur mycket hon får operera jämfört med vad juniora läkare i Sverige brukar få göra.
"Vi får operera jättemycket, det är det som det är fokus på. Till exempel var jag nyligen placerad på en ryggkirurgisk sektion där jag fick följa och operera mina egna patienter", säger hon.
Även flera organisatoriska faktorer har gjort att hon upplever det lättare att jobba inom en kirurgisk specialitet i Köpenhamn jämfört med motsvarande i Sverige.
"Personaltätheten är högre här, bland exempelvis operationssjuksköterskor, så att man kan hålla i gång fler salar samtidigt. Sen finns det generellt fler vårdplatser, jag har inte behövt leta vårdplatser under en enda jour. I Sverige kändes det ibland som att det var mer logistik än medicinsk behandling."
"Jag upplever faktiskt hela organisationen som mer effektiv, det är kortare beslutsvägar och inte lika byråkratiskt", tillägger hon.
Löneskillnader och arbetstider
En faktor som många lyfter fram som en fördel med att vara läkare i Danmark är arbetstiden, eftersom en vanlig heltidstjänst endast motsvarar en arbetstid på 37 timmar per vecka.
"Ordinarie arbetstid på vår klinik är 8–15 och eftersom lunchen på 29 minuter ligger under arbetstid, blir det ju 37 timmars arbetsvecka. I praktiken jobbar jag förstås mer, för att få mer operationstid."
Det finns många lönesteg för icke-specialister
Vidare så brukar den generellt högre grundlönen för läkare i Danmark lyftas fram som en lock-ande faktor för svenskar. Danska läkarnas avtal innehåller dock inte någon motsvarighet till jourkomp, utan endast viss ersättning för obekväm arbetstid.
Ebba har fått en rejäl löneökning till följd av sin Danmarksflytt, men menar på att hon i slutet av månaden ändå inte märker av så stor skillnad i plånboken.
"En sak som skiljer sig från Sverige är att det finns många lönesteg för icke-specialister här. Man får bland annat ett tillägg efter fem års arbetslivserfarenhet som läkare, inklusive vikariat innan AT, trots att man inte är specialist."
"Jag tjänar mycket mer än tidigare, kanske 50 procent mer, inräknat den nuvarande svaga svenska kronan. Samtidigt beskattas man mer och det är väldigt dyrt att bo i Köpenhamn, så det är mer fördelaktigt för dem som bor kvar i Sverige och pendlar."
Både högre krav och ett mer tillåtnade kulturellt uttryck
Det korta geografiska avståndet till trots, så verkar det i vissa avseenden finnas ett stort kulturellt avstånd mellan Sveriges och Danmarks medicinska värld, vilket Ebba instämmer i.
Konkurrensen är benhård och danskarna har ett naturligt försprång
"Ibland kan jag uppleva att de har högre krav på en här än i Sverige. Du får oftare höra om du har gjort något negativt än om du gjort något positivt, och folk är mer raka och direkta. Min hypotes är dock att det därför talas mindre bakom ryggen. En annan trevlig sak var under nyårsjouren, då alla patienter som var inlagda på neurokirurgen blev bjudna på ett glas vin till maten!"
Trots att Ebba trivs väldigt bra på sin nuvarande arbetsplats finns det vissa saker hon kan sakna med att arbeta i det svenska sjukvårdssystemet.
"Jag tycker att det kändes mer familjärt på min tidigare klinik. I Köpenhamn så blir man bakjour mycket tidigare och som underläkare jobbar man därför sällan direkt med överläkarna, vilket bidrar till att man inte får samma nära relation till dem."
"Utan mitt år på neurokirurgen i Lund hade jag aldrig klarat av att börja på Rigshospitalet! Jag fick en otroligt bra grund att stå på vilken jag är tacksam för, då man till exempel som underläkare utför allt rondarbete ensam, alltså utan någon närvarande specialist."
Danmarks sjukvårdssystem är också väldigt administrationstungt. Ebba upplever att det är ännu mer administration i Danmark än i Sverige, vilket förvånade henne.
"Man dokumenterar betydligt mer här, i ett journalsystem som är fullständigt oöverskådligt. Administrationen var faktiskt en stor chock i början. En annan skillnad är att man inom min region skriver allt själv istället för att diktera."
En stor utmaning som kom med flytten var att lära sig språket. Nu, lite mer än ett år senare, anser hon sig dock vara nästintill flytande på danska.
"I början kändes det ungefär som att man skulle lära sig mandarin, säger hon med ett skratt. Men nu kan till och med de dysartriska patienterna och jag förstå varandra!"
Du får oftare höra om du har gjort något negativt än om du gjort något positivt
Hennes nuvarande anställning är en så kallad introduktionsstilling, vilket är en introduktionstjänst alla danska läkare måste göra innan man kan påbörja en ST (hoveduddannelse). En avklarad introduktionstjänst innebär dock inte att man är garanterad ST och det kan ta väldigt lång tid att bli specialist.
"Konkurrensen är benhård och danskarna har ett naturligt försprång. Det finns ett system som heter De syv lægerollerne som man ska uppnå för att kunna bli specialist, och det har ju de som studerat här haft i åtanke sedan medicinstudierna. Väldigt många gör till exempel en PhD redan under utbildningen."
Men den höga konkurrensen och att det kan ta lång tid att bli specialist är inget som oroar Ebba särskilt mycket.
"Personligen har jag inte bråttom, så länge jag hela tiden får lära mig nya saker och ägna mig åt intressanta arbetsuppgifter. Jag känner mig privilegierad att få ha ett så spännande arbete!"
Vad är ditt tips till de läkare som vill göra som du och börja jobba i Danmark?
"Titta på bra danska serier och lyssna på podcasts så att du lär dig språket snabbt. På min arbetsintervju sa de att de förväntade sig att jag skulle kunna prata danska samma dag som jag började."