Efter att ha pratat med varandra om akutsjukvård under många år tog de samtalen och visionerna ut i etern. Moderna Läkare träffar personerna
bakom Akutläkarpodden – som med tiden blivit en röst att räkna med.
Text:
Julia Borg
Foto:
Lena Malkom
Tema
”Vi har pratat akutsjukvård non stop i nio års tid och vi tröttnar inte. Jag vet inte varför”, säger Arin Malkomian, som för två och ett halvt år sedan grundade Akutläkarpodden med kollegan Hilda Hahne. Under hösten anslöt poddens tredje medlem, Hani Rafiq och varannan vecka släpper de tillsammans avsnitt som på olika sätt berör akutsjukvården och läkarlivet i stort.
En fortsättning på sitt engagemang
Hilda och Arin var båda två på väg att avgå från sina uppdrag i Svensk förening för akutsjukvård (SWESEM) men kände att de inte var helt färdiga med det opinionsbildande arbetet. Podden startades för att ena verksamma inom och utanför specialiteten och bygga upp nätverk för akutsjukvården, något de tyckte saknades.
”Vi hade precis träffat IVO:s generaldirektör Sofia Wallström gällande överbelastade akutmottagningar. Hon uppmanade oss att fundera över hur vi skulle nå ut bredare med vårt påverkansarbete och därefter startade vi vår podcast”, berättar Hilda och fortsätter:
”Det blev en naturlig fortsättning på engagemanget i SWESEM.”
Utbildningsavsnitt nytt inslag i podden
Redan från början fick de fin respons på avsnitten som släpptes och med tiden har de blivit en maktfaktor inom svensk akutsjukvård. Avsnitt med särskilt inbjudna gäster som är experter på sitt område varvas med avsnitt som de själva håller i. Hani har påbörjat ett arbete med utbildningsavsnitt som kommer vara ett stående inslag i podden framöver.
"Vi måste ha samma mentala bild om vart vi ska och hur vi ska nå dit"
”Jag tycker att det saknas utbildningspoddar i akutläkarsverige. Det finns internationella podcasts men vi börjar bli så många nu i Sverige och utbildningsinsatser behövs. Jag vill att vi ska vara först och bäst i Sverige”, berättar Hani.
Avsnitt som påverkar
Att podden gör skillnad märktes särskilt efter att man diskuterat vilka randningar som är relevanta för en blivande specialist i akutsjukvård.
”Akutläkare måste ha samma mentala bild om vart vi ska och hur vi ska nå dit. Vi märkte att man hade olika syn på randningar runt om i landet och när vi förklarade närmare hur vi tänker och varför man exempelvis ska undvika långa avdelningsrandningar så gav det effekt”, berättar Hilda.
”Efter randningsavsnittet fick vi höra från våra lyssnare att de hade gått till sina studierektorer och styrt om i utbildningsplanerna till mer högspecialiserade randningar”, säger Arin.
"Vi glömmer ibland bort att vi är en maktfaktor i akutläkarsverige"
När vännerna tog upp frågan om forskning inom akutsjukvård fick avsnittet förhållandevis få lyssningar, men genererade mycket respons från de som lyssnat. Många hörde av sig och berättade att avsnittet väckt intresse för att forska och ville ha kontaktuppgifter till gästerna som medverkat. Att få feedback och hålla kontakt med lyssnarna ger energi att fortsätta jobba med podcasten.
”Ett viktigt syfte med podden är att bygga kontaktnät för akutsjukvården”, säger Hilda.
Det avsnitt som haft flest lyssnare hittills berörde akutens gränssnitt gentemot andra vårdgrannar. Arin är själv förvånad över att ämnet väckte så mycket intresse och är övertygad om att det gjorde skillnad.
”Vi glömmer ibland bort att vi är en maktfaktor i akutläkarsverige. Podden tar mycket tid, men så länge vi har mer att ge så fortsätter vi.”
Kommer ut torsdagar jämna veckor. Du hittar den där andra poddar finns!
Podden görs av
Hilda Hahne specialist i akutsjukvård, ST i anestesi- och intensivvård vid UNN i Tromsö.
Arin Malkomian överläkare i akutsjukvård vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, ST- och BT-studierektor. Akutläkare på Capio akutläkarbilar i Stockholm. Prehospital bakjour på SOS Alarm.
Hani Rafiq ST-läkare i akutsjukvård på Södersjukhuset i Stockholm, leg. läkare på Capio läkarbilar i Stockholm. Ledamot SYLF Stockholm. Ledamot i Södersjukhusets läkarförening, en sektion i Stockholms läkarförening.
Tema
ST-tjänster med ledarskapsinriktning kan ge en positiv dominoeffekt. Det är ST-läkare Efraim Jovlunden övertygad om. Moderna läkare har pratat med honom om hur det är att göra ledarskaps-ST.
Tema
Att som ung läkare ge sig in i forskningens värld leder inte enbart till en chans att komplettera den kliniska vardagen med någonting nytt och kreativt – det kan också öppna dörrar till en form av ledarskap man inte visste …
Fackligt
Hon hade nyligen tagit examen. Det var sommar och i augusti började hon på ett underläkarvikariat. Glad över att ha varit lite ledig efter så många års studier på läkarprogrammet, var hon nu redo att ge sig ut i arbetslivet, …
Tema
Norra Stockholms psykiatri har ett gott rykte om att erbjuda bra arbetsmiljö och kollegialt stöd. Moderna Läkare träffar underläkarchefen Michael Rangne för att höra hur han har gjort för att lyckas som klinisk chef.
Tema
”Tror man starkt på något är det svårt att inte driva det vidare”, berättar läkaren och entreprenören Pauliina Ikonen Victorsson. Med sin tjänst Medalla vill hon skapa mer transparens för arbetstagare inom vården och hållbar rekrytering för arbetsplatser.
Fackligt
Diskriminering är ett begrepp som man ofta hör talas om. Vad som räknas som diskriminering är reglerat i lag. SYLF:s förste vice ordförande, Robert Holmqvist, reder ut begreppen kring negativ särbehandling.
Tema
I Sveriges riksdag är två av ledamöterna legitimerade läkare. Moderna Läkare träffar distriktsläkaren Marie-Louise Hänel Sandström (M) och barnläkaren Anders W Jonsson (C) som berättar mer om hur det är att vara läkare i rikspolitiken.
Tema
Under våren genomförde Läkarförbundet en arbetsmiljöenkät som skickades ut till samtliga medlemmar i förbundet. 42 % av förbundets medlemmar svarade på undersökningen och de första delrapporterna från enkäten har fått stor uppmärksamhet. Förbundet släpper nu den fjärde delrapporten, som fokuserar på …
De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.
Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.