fbpx
Hoppa till innehåll

Att påverka med podd

Efter att ha pratat med varandra om akutsjukvård under många år tog de samtalen och visionerna ut i etern. Moderna Läkare träffar personerna bakom Akutläkarpodden – som med tiden blivit en röst att räkna med.
Text: Julia Borg
Foto: Lena Malkom
Tema

”Vi har pratat akutsjukvård non stop i nio års tid och vi tröttnar inte. Jag vet inte varför”, säger Arin Malkomian, som för två och ett halvt år sedan grundade Akutläkarpodden med kollegan Hilda Hahne. Under hösten anslöt poddens tredje medlem, Hani Rafiq och varannan vecka släpper de tillsammans avsnitt som på olika sätt berör akutsjukvården och läkarlivet i stort.

En fortsättning på sitt engagemang

Hilda och Arin var båda två på väg att avgå från sina uppdrag i Svensk förening för akutsjukvård (SWESEM) men kände att de inte var helt färdiga med det opinionsbildande arbetet. Podden startades för att ena verksamma inom och utanför specialiteten och bygga upp nätverk för akutsjukvården, något de tyckte saknades. 

”Vi hade precis träffat IVO:s generaldirektör Sofia Wallström gällande överbelastade akutmottagningar. Hon uppmanade oss att fundera över hur vi skulle nå ut bredare med vårt påverkansarbete och därefter startade vi vår podcast”, berättar Hilda och fortsätter:

”Det blev en naturlig fortsättning på engagemanget i SWESEM.” 

Utbildningsavsnitt nytt inslag i podden

Redan från början fick de fin respons på avsnitten som släpptes och med tiden har de blivit en makt­faktor inom svensk akutsjukvård. Avsnitt med sär­skilt inbjudna gäster som är experter på sitt område varvas med avsnitt som de själva håller i. Hani har påbörjat ett arbete med utbildnings­avsnitt som kommer vara ett stående inslag i podden framöver.

"Vi måste ha samma mentala bild om vart vi ska och hur vi ska nå dit"

”Jag tycker att det saknas utbildningspoddar i akutläkarsverige. Det finns internationella podcasts men vi börjar bli så många nu i Sverige och utbildningsinsatser behövs. Jag vill att vi ska vara först och bäst i Sverige”, berättar Hani.

Avsnitt som påverkar

Att podden gör skillnad märktes särskilt efter att man diskuterat vilka randningar som är relevanta för en blivande specialist i akutsjukvård.

”Akutläkare måste ha samma mentala bild om vart vi ska och hur vi ska nå dit. Vi märkte att man hade olika syn på randningar runt om i landet och när vi förklarade närmare hur vi tänker och varför man exempelvis ska undvika långa avdelningsrandningar så gav det effekt”, berättar Hilda.

”Efter randningsavsnittet fick vi höra från våra lyss­nare att de hade gått till sina studierektorer och styrt om i utbildningsplanerna till mer högspecialiserade randningar”, säger Arin.

"Vi glömmer ibland bort att vi är en maktfaktor i akutläkarsverige"

När vännerna tog upp frågan om forskning inom akut­sjukvård fick avsnittet förhållandevis få lyssning­ar, men genererade mycket respons från de som lyssnat. Många hörde av sig och berättade att avsnittet väckt intresse för att forska och ville ha kontaktupp­gifter till gästerna som medverkat. Att få feedback och hålla kontakt med lyssnarna ger energi att fort­sätta jobba med podcasten.

”Ett viktigt syfte med podden är att bygga kontaktnät för akutsjukvården”, säger Hilda.

Det avsnitt som haft flest lyssnare hittills berörde akutens gränssnitt gentemot andra vårdgrannar. Arin är själv förvånad över att ämnet väckte så mycket intresse och är övertygad om att det gjorde skillnad.

”Vi glömmer ibland bort att vi är en maktfaktor i akutläkarsverige. Podden tar mycket tid, men så länge vi har mer att ge så fortsätter vi.”

Kommer ut torsdagar jämna veckor. Du hittar den där andra poddar finns!

Podden görs av

  • Hilda Hahne specialist i akutsjukvård, ST i anestesi- och intensivvård vid UNN i Tromsö.
  • Arin Malkomian överläkare i akutsjukvård vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, ST- och BT-studie­rektor. Akutläkare på Capio akutläkarbilar i Stockholm. Prehospital bakjour på SOS Alarm.
  • Hani Rafiq ST-läkare i akutsjukvård på Söder­sjukhuset i Stockholm, leg. läkare på Capio läkarbilar i Stockholm. Ledamot SYLF Stockholm. Ledamot i Södersjukhusets läkarförening, en sektion i Stockholms läkarförening.
Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.