fbpx
Hoppa till innehåll

Att påverka med podd

Efter att ha pratat med varandra om akutsjukvård under många år tog de samtalen och visionerna ut i etern. Moderna Läkare träffar personerna bakom Akutläkarpodden – som med tiden blivit en röst att räkna med.
Text: Julia Borg
Foto: Lena Malkom
Tema

”Vi har pratat akutsjukvård non stop i nio års tid och vi tröttnar inte. Jag vet inte varför”, säger Arin Malkomian, som för två och ett halvt år sedan grundade Akutläkarpodden med kollegan Hilda Hahne. Under hösten anslöt poddens tredje medlem, Hani Rafiq och varannan vecka släpper de tillsammans avsnitt som på olika sätt berör akutsjukvården och läkarlivet i stort.

En fortsättning på sitt engagemang

Hilda och Arin var båda två på väg att avgå från sina uppdrag i Svensk förening för akutsjukvård (SWESEM) men kände att de inte var helt färdiga med det opinionsbildande arbetet. Podden startades för att ena verksamma inom och utanför specialiteten och bygga upp nätverk för akutsjukvården, något de tyckte saknades. 

”Vi hade precis träffat IVO:s generaldirektör Sofia Wallström gällande överbelastade akutmottagningar. Hon uppmanade oss att fundera över hur vi skulle nå ut bredare med vårt påverkansarbete och därefter startade vi vår podcast”, berättar Hilda och fortsätter:

”Det blev en naturlig fortsättning på engagemanget i SWESEM.” 

Utbildningsavsnitt nytt inslag i podden

Redan från början fick de fin respons på avsnitten som släpptes och med tiden har de blivit en makt­faktor inom svensk akutsjukvård. Avsnitt med sär­skilt inbjudna gäster som är experter på sitt område varvas med avsnitt som de själva håller i. Hani har påbörjat ett arbete med utbildnings­avsnitt som kommer vara ett stående inslag i podden framöver.

"Vi måste ha samma mentala bild om vart vi ska och hur vi ska nå dit"

”Jag tycker att det saknas utbildningspoddar i akutläkarsverige. Det finns internationella podcasts men vi börjar bli så många nu i Sverige och utbildningsinsatser behövs. Jag vill att vi ska vara först och bäst i Sverige”, berättar Hani.

Avsnitt som påverkar

Att podden gör skillnad märktes särskilt efter att man diskuterat vilka randningar som är relevanta för en blivande specialist i akutsjukvård.

”Akutläkare måste ha samma mentala bild om vart vi ska och hur vi ska nå dit. Vi märkte att man hade olika syn på randningar runt om i landet och när vi förklarade närmare hur vi tänker och varför man exempelvis ska undvika långa avdelningsrandningar så gav det effekt”, berättar Hilda.

”Efter randningsavsnittet fick vi höra från våra lyss­nare att de hade gått till sina studierektorer och styrt om i utbildningsplanerna till mer högspecialiserade randningar”, säger Arin.

"Vi glömmer ibland bort att vi är en maktfaktor i akutläkarsverige"

När vännerna tog upp frågan om forskning inom akut­sjukvård fick avsnittet förhållandevis få lyssning­ar, men genererade mycket respons från de som lyssnat. Många hörde av sig och berättade att avsnittet väckt intresse för att forska och ville ha kontaktupp­gifter till gästerna som medverkat. Att få feedback och hålla kontakt med lyssnarna ger energi att fort­sätta jobba med podcasten.

”Ett viktigt syfte med podden är att bygga kontaktnät för akutsjukvården”, säger Hilda.

Det avsnitt som haft flest lyssnare hittills berörde akutens gränssnitt gentemot andra vårdgrannar. Arin är själv förvånad över att ämnet väckte så mycket intresse och är övertygad om att det gjorde skillnad.

”Vi glömmer ibland bort att vi är en maktfaktor i akutläkarsverige. Podden tar mycket tid, men så länge vi har mer att ge så fortsätter vi.”

Kommer ut torsdagar jämna veckor. Du hittar den där andra poddar finns!

Podden görs av

  • Hilda Hahne specialist i akutsjukvård, ST i anestesi- och intensivvård vid UNN i Tromsö.
  • Arin Malkomian överläkare i akutsjukvård vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, ST- och BT-studie­rektor. Akutläkare på Capio akutläkarbilar i Stockholm. Prehospital bakjour på SOS Alarm.
  • Hani Rafiq ST-läkare i akutsjukvård på Söder­sjukhuset i Stockholm, leg. läkare på Capio läkarbilar i Stockholm. Ledamot SYLF Stockholm. Ledamot i Södersjukhusets läkarförening, en sektion i Stockholms läkarförening.
Mer från Moderna Läkare

Därför ska din nya kollega ha högre lön

Fackligt Under året har vi kunnat läsa om sjunkande löneläge för läkare. Hur kommer det sig, när Läkarförbundet samtidigt säger att man lyckas bra i de årliga löneöversynerna? SYLF:s förste vice ordförande Björn Gunnarsson reder ut hur lönebildning fungerar och ger …

Egenvärde – anledning att säga ifrån

Ledare Att känna till och förstå sitt eget värde är grundläggande för att kunna utvecklas och bli framgångsrik i sitt yrke. Läkare är utan tvekan en av de mest dedikerade yrkesgrupperna när det handlar om att vårda och hjälpa andra människor. …

Avtalsrörelsen är i gång

Ledare Det gällande kollektivavtalet går ut sista mars nästa år och förhandlingarna av det nya närmar sig med stormsteg. Ett nytt avtal ska då egentligen vara på plats och börja gälla. Personligen tror jag att det kan bli tuffa förhandlingar och …

Den värdefulla studierektorn

Tema Runtom i landet arbetar studierektorer dagligen med att skapa värde för alla utbildnings­läkare, med målet att säkerställa en högkvalitativ utbildning i kombination med en trygg och utvecklande miljö. Moderna läkare har träffat Magnus Tufvesson, AT-studierektor i Piteå, för ett samtal …

Spelar det någon roll?

Ledare Som ordförande i SYLF Göteborg kastas jag ofta mellan hopp och förtvivlan. Det kanske många av er andra känner igen er i; fackligt arbete kan vara väldigt roligt och givande, men även tradigt och ångestskapande.

Moderna Läkare presenterar: Finder

Reportage Olof Nilsson är en 30-årig ST-läkare i anestesi- och intensivvård vars hjärta längtar efter något mer än smärtlindring och medicinska procedurer. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Press på jobbet

Reportage Det händer att läkare blir kontaktade av media och journalister i sitt arbete. Hediye Güzel, kommunikationschef och Alexander Kuzmicki, chefsjurist på Läkarförbundet berättar vad man ska tänka på om media pressar på.

Medicinsk chef i stället för AT

Tema Extraknäcket under studietiden resulterade i ett erbjudande om fast anställning efter examen. Moderna Läkare träffar Tove Karlsson, olegitimerad läkare och bland annat chef för det medicinska teamet på den digitala vårdplattformen Doctrin.