fbpx
Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Avtalsrörelsen är i gång

Text: Ordförandeord av Robert Holmqvist
Ordförande Robert Holmqvist 2023
Ledare

Det gällande kollektivavtalet går ut sista mars nästa år och förhandlingarna av det nya närmar sig med stormsteg. Ett nytt avtal ska då egentligen vara på plats och börja gälla. Personligen tror jag att det kan bli tuffa förhandlingar och att det inte alls är säkert att det nya avtalet är klart till den första april. Det gällande avtalet kommer då att förlängas, men fredsplikten är borta fram tills dess att ett nytt avtal är på plats. Det innebär att Läkarförbundet då enligt lag har rätt att ta till stridsåtgärder, exempelvis strejk, i syfte att få till ett nytt kollektivavtal.

Läkarförbundet har förberett sig under året som gått och förberedelserna är inne i slutfasen. I december kommer vi att lämna över våra förslag på ändringar i avtalet till SKR. I nuläget arbetar förbundet med att prioritera vilka yrkanden vi ska lämna över.

Läkar­förbundet har upp­repade gånger sagt att den stundande förhandlingen måste ha under­läkar­fokus

Läkarförbundet har upprepade gånger sagt att den stund­ande förhandlingen måste ha underläkarfokus. Lönemässigt har vi halkat efter och den utvecklingen måste vi ändra på. Det är inte lätt att komma till rätta med det i en avtalsförhandling, men vi kan i avtalet ta fram rätt verktyg för att underlätta arbetet med att förbättra underläkarnas löner. Jag anser att en viktig komponent är att ge förbundets lokal­föreningar bättre förutsättningar att årligen göra en översyn av samtliga underläkares löner. Om man bortser från det som kan regleras i kollektivavtalet måste förbundet även bli mycket bättre på att hjälpa våra med­lemmar i löneförhandlingarna. För att hjälpa till på ett bra sätt krävs det bra statistik gällande ingångslönerna, samt att medlemmarna har tillgång till personer som är kunniga när det gäller löneförhandling. Om vi inte ger våra medlemmar bra stöd när de ska förhandla sin ingångslön kommer vi att fortsätta halka efter lönemässigt.

De nya arbetstidsreglerna, som kom efter att EU-­kommissionen framfört kritik mot Sverige, kommer troligen att leda till olika former av problem runt om i landet. Vad problemen innebär kommer troligen att skilja sig åt från klinik till klinik. Under avtalsförhandlingen vill vi försöka mildra de negativa konsekvenserna. Risken är stor att många av under­läkarna kommer att behöva gå fler men kortare jourer. Detta kommer att påverka vardagslivet mer och behöver därför ge bättre ersättning för att på något sätt kompensera för denna försämring.

Den kommande kollektivavtalsförhandlingen är väl­digt viktig för att komma till rätta med situationen för underläkarna. Samtidigt lyfter regionerna att de har stora ekonomiska problem. Detta är inget nytt, regionerna har under lång tid tagit upp att deras ekonomi är dålig av många olika anledningar. Även underläkarnas ekonomi är sämre än den varit på länge. Vi kan inte låta arbetsgivarens dåliga eko­nomi gör att vi står tillbaka med våra krav. 

Robert Holmqvist

Ordförande SYLF

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.