fbpx
Hoppa till innehåll

Avtalsrörelsen är i gång

Text: Ordförandeord av Robert Holmqvist
Ordförande Robert Holmqvist 2023
Ledare

Det gällande kollektivavtalet går ut sista mars nästa år och förhandlingarna av det nya närmar sig med stormsteg. Ett nytt avtal ska då egentligen vara på plats och börja gälla. Personligen tror jag att det kan bli tuffa förhandlingar och att det inte alls är säkert att det nya avtalet är klart till den första april. Det gällande avtalet kommer då att förlängas, men fredsplikten är borta fram tills dess att ett nytt avtal är på plats. Det innebär att Läkarförbundet då enligt lag har rätt att ta till stridsåtgärder, exempelvis strejk, i syfte att få till ett nytt kollektivavtal.

Läkarförbundet har förberett sig under året som gått och förberedelserna är inne i slutfasen. I december kommer vi att lämna över våra förslag på ändringar i avtalet till SKR. I nuläget arbetar förbundet med att prioritera vilka yrkanden vi ska lämna över.

Läkar­förbundet har upp­repade gånger sagt att den stundande förhandlingen måste ha under­läkar­fokus

Läkarförbundet har upprepade gånger sagt att den stund­ande förhandlingen måste ha underläkarfokus. Lönemässigt har vi halkat efter och den utvecklingen måste vi ändra på. Det är inte lätt att komma till rätta med det i en avtalsförhandling, men vi kan i avtalet ta fram rätt verktyg för att underlätta arbetet med att förbättra underläkarnas löner. Jag anser att en viktig komponent är att ge förbundets lokal­föreningar bättre förutsättningar att årligen göra en översyn av samtliga underläkares löner. Om man bortser från det som kan regleras i kollektivavtalet måste förbundet även bli mycket bättre på att hjälpa våra med­lemmar i löneförhandlingarna. För att hjälpa till på ett bra sätt krävs det bra statistik gällande ingångslönerna, samt att medlemmarna har tillgång till personer som är kunniga när det gäller löneförhandling. Om vi inte ger våra medlemmar bra stöd när de ska förhandla sin ingångslön kommer vi att fortsätta halka efter lönemässigt.

De nya arbetstidsreglerna, som kom efter att EU-­kommissionen framfört kritik mot Sverige, kommer troligen att leda till olika former av problem runt om i landet. Vad problemen innebär kommer troligen att skilja sig åt från klinik till klinik. Under avtalsförhandlingen vill vi försöka mildra de negativa konsekvenserna. Risken är stor att många av under­läkarna kommer att behöva gå fler men kortare jourer. Detta kommer att påverka vardagslivet mer och behöver därför ge bättre ersättning för att på något sätt kompensera för denna försämring.

Den kommande kollektivavtalsförhandlingen är väl­digt viktig för att komma till rätta med situationen för underläkarna. Samtidigt lyfter regionerna att de har stora ekonomiska problem. Detta är inget nytt, regionerna har under lång tid tagit upp att deras ekonomi är dålig av många olika anledningar. Även underläkarnas ekonomi är sämre än den varit på länge. Vi kan inte låta arbetsgivarens dåliga eko­nomi gör att vi står tillbaka med våra krav. 

Robert Holmqvist

Ordförande SYLF

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.