fbpx
Hoppa till innehåll

Avtalsrörelsen är i gång

Text: Ordförandeord av Robert Holmqvist
Ordförande Robert Holmqvist 2023
Ledare

Det gällande kollektivavtalet går ut sista mars nästa år och förhandlingarna av det nya närmar sig med stormsteg. Ett nytt avtal ska då egentligen vara på plats och börja gälla. Personligen tror jag att det kan bli tuffa förhandlingar och att det inte alls är säkert att det nya avtalet är klart till den första april. Det gällande avtalet kommer då att förlängas, men fredsplikten är borta fram tills dess att ett nytt avtal är på plats. Det innebär att Läkarförbundet då enligt lag har rätt att ta till stridsåtgärder, exempelvis strejk, i syfte att få till ett nytt kollektivavtal.

Läkarförbundet har förberett sig under året som gått och förberedelserna är inne i slutfasen. I december kommer vi att lämna över våra förslag på ändringar i avtalet till SKR. I nuläget arbetar förbundet med att prioritera vilka yrkanden vi ska lämna över.

Läkar­förbundet har upp­repade gånger sagt att den stundande förhandlingen måste ha under­läkar­fokus

Läkarförbundet har upprepade gånger sagt att den stund­ande förhandlingen måste ha underläkarfokus. Lönemässigt har vi halkat efter och den utvecklingen måste vi ändra på. Det är inte lätt att komma till rätta med det i en avtalsförhandling, men vi kan i avtalet ta fram rätt verktyg för att underlätta arbetet med att förbättra underläkarnas löner. Jag anser att en viktig komponent är att ge förbundets lokal­föreningar bättre förutsättningar att årligen göra en översyn av samtliga underläkares löner. Om man bortser från det som kan regleras i kollektivavtalet måste förbundet även bli mycket bättre på att hjälpa våra med­lemmar i löneförhandlingarna. För att hjälpa till på ett bra sätt krävs det bra statistik gällande ingångslönerna, samt att medlemmarna har tillgång till personer som är kunniga när det gäller löneförhandling. Om vi inte ger våra medlemmar bra stöd när de ska förhandla sin ingångslön kommer vi att fortsätta halka efter lönemässigt.

De nya arbetstidsreglerna, som kom efter att EU-­kommissionen framfört kritik mot Sverige, kommer troligen att leda till olika former av problem runt om i landet. Vad problemen innebär kommer troligen att skilja sig åt från klinik till klinik. Under avtalsförhandlingen vill vi försöka mildra de negativa konsekvenserna. Risken är stor att många av under­läkarna kommer att behöva gå fler men kortare jourer. Detta kommer att påverka vardagslivet mer och behöver därför ge bättre ersättning för att på något sätt kompensera för denna försämring.

Den kommande kollektivavtalsförhandlingen är väl­digt viktig för att komma till rätta med situationen för underläkarna. Samtidigt lyfter regionerna att de har stora ekonomiska problem. Detta är inget nytt, regionerna har under lång tid tagit upp att deras ekonomi är dålig av många olika anledningar. Även underläkarnas ekonomi är sämre än den varit på länge. Vi kan inte låta arbetsgivarens dåliga eko­nomi gör att vi står tillbaka med våra krav. 

Robert Holmqvist

Ordförande SYLF

Mer från Moderna Läkare

Därför ska din nya kollega ha högre lön

Fackligt Under året har vi kunnat läsa om sjunkande löneläge för läkare. Hur kommer det sig, när Läkarförbundet samtidigt säger att man lyckas bra i de årliga löneöversynerna? SYLF:s förste vice ordförande Björn Gunnarsson reder ut hur lönebildning fungerar och ger …

Egenvärde – anledning att säga ifrån

Ledare Att känna till och förstå sitt eget värde är grundläggande för att kunna utvecklas och bli framgångsrik i sitt yrke. Läkare är utan tvekan en av de mest dedikerade yrkesgrupperna när det handlar om att vårda och hjälpa andra människor. …

Den värdefulla studierektorn

Tema Runtom i landet arbetar studierektorer dagligen med att skapa värde för alla utbildnings­läkare, med målet att säkerställa en högkvalitativ utbildning i kombination med en trygg och utvecklande miljö. Moderna läkare har träffat Magnus Tufvesson, AT-studierektor i Piteå, för ett samtal …

Spelar det någon roll?

Ledare Som ordförande i SYLF Göteborg kastas jag ofta mellan hopp och förtvivlan. Det kanske många av er andra känner igen er i; fackligt arbete kan vara väldigt roligt och givande, men även tradigt och ångestskapande.

Moderna Läkare presenterar: Finder

Reportage Olof Nilsson är en 30-årig ST-läkare i anestesi- och intensivvård vars hjärta längtar efter något mer än smärtlindring och medicinska procedurer. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Press på jobbet

Reportage Det händer att läkare blir kontaktade av media och journalister i sitt arbete. Hediye Güzel, kommunikationschef och Alexander Kuzmicki, chefsjurist på Läkarförbundet berättar vad man ska tänka på om media pressar på.

Medicinsk chef i stället för AT

Tema Extraknäcket under studietiden resulterade i ett erbjudande om fast anställning efter examen. Moderna Läkare träffar Tove Karlsson, olegitimerad läkare och bland annat chef för det medicinska teamet på den digitala vårdplattformen Doctrin.

ST-läkare med bra förutsättningar för forskning

Reportage Avsatt tid för forskning och lön för mödan är ingen självklarhet för forskande läkare. Moderna Läkare träffar två ST-läkare i Skåne, som berättar om sitt upplägg och förutsättningarna för att forska.