fbpx
Hoppa till innehåll

Digitala kurser som ger mersmak

Under pandemin startade Framtidens specialistläkare upp ett digitalt kurskoncept. Vi träffar Christina Christoffersen från FSL:s digitala kurskoncept. Reportaget görs i samarbete med FSL.
Text: Julia Borg, Chefredaktör
Reportage

Hej, Christina! Varför startade FSL:s digitala kurser?Under pandemin var det svårt att samlas fysiskt för att gå ST-kurser. Vi tänkte att om vi skapade bra digitala kurser skulle många läkare kunna fortsätta sin utbildning och fortbildning som planerat. Nu när vi hållit kurserna under flera år har vi haft möjlighet att utveckla kursplattformen för att kurserna ska bli ännu roligare att delta i. Målet är att det ska vara icke-tråkigt att gå våra digitala kurser. 

Hur många ST-läkare går kurserna varje år? Siffrorna varierar lite mellan terminerna, så det är svårt att ge en exakt siffra. Men vi har ST-läkare från hela landet som med regelbundenhet går FSL:s digitala kurser och ser dem som en viktig del av sin utbildningsplan. Jag tycker att det är intressant att vi varje termin har lika många ST-deltagare på våra digitala kurser som vi tidigare hade på våra fysiska kongresser. Nu gäller det att hitta en balans mellan digitalt och fysiskt, så alla upplever att de får möj­lighet att göra båda delarna under sin ST.

Vilka delmål kan man uppnå genom era digitala kurser?
Delmålen har ju olika benämningar i författningen för ST 2015 respektive ST 2021, men man kan gå FSL:s kurser inom de specialitetsövergripande ämnena juridik, etik, kommunikation, ledar­skap, medicinsk vetenskap, försäkringsmedicin, sjukdoms­förebyggande arbete och läkemedel.

Ligger kurserna på fasta dagar?Nej, du kan gå kursen när du vill under perioden mars-maj respektive oktober–december.

Varför tror du att era kurser är så populära?
För att de håller hög kvalitet. Sedan är det en fördel att de har stor tillgänglighet samt ger friheten att kunna gå kursen när du vill, när det passar i livspusslet, jourschemat och så vidare.

ST-läkarna kan räkna med oss som en del av sin utbildningsplan

Har du någon favorit bland era kurser? 
Nej, det har jag så klart inte, men jag är själv kursledare för två av kurserna och ledarskap är ju min “subspecialitet”, då jag gick ledarskaps-ST i Skåne, så jag får ändå nog säga att ledarskapskursen är min favorit. Men jag tror faktiskt att kursdeltagarnas solklara favorit är Malin Skogströms kurs i sjukdomsförebyggande arbete. 

Jag får mycket positiv feedback på de andra kurserna, det verkar som om olika kursämnen passar olika deltagare. Vi får också höra att man tycker att själva kursupplägget varit roligt och bra. Vi jobbar mycket med pedagogiska verktyg för att göra ett ämne som vid första anblick kan uppfattas som tråkigt, lite mer spännande.

Vad har du för drömmar om FSL-kursernas framtid?
Jag drömmer om att skapa en kurs i palliativ medicin. Det behövs mer kunskap om vård i livets slutskede och vi på FSL letar med ljus och lykta efter en kursledare som kan tänka sig att ta sig an projektet och skapa en nationell digital kurs i ämnet. Vi har även en förhoppning om en digital handledar­kurs i framtiden. Men viktigast av allt är att FSL:s digitala kurser kommer att vara kvar framöver och att ST-läkarna kan räkna med oss som en del av sin utbildningsplan. 

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.