fbpx
Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Egenvärde – anledning att säga ifrån

Text: SYLF:s styrelse genom Jesper Andersson
Foto: Tomas Melin
Ledare

Att känna till och förstå sitt eget värde är grundläggande för att kunna utvecklas och bli framgångsrik i sitt yrke. Läkare är utan tvekan en av de mest dedikerade yrkesgrupperna när det handlar om att vårda och hjälpa andra människor. Skäliga arbetsvillkor för läkarkåren är en förutsättning för god vård och även för läkarnas yrkesmässiga utveckling.

I verkligheten, och särskilt i början karriären, ten­d­erar många läkare att stå ut med orimliga förutsättningar i sina anställningar som ingen borde acceptera. I and­ra branscher accepteras inte företeelser som är en del av vår vardag; löneförhandlingar där man snarare blir meddelad en lön, gratis övertidsarbete trots rätt till ersättning enligt kollektivavtal, arbetsbelastning långt över en heltidstjänst. Exemplen är många.

Dålig ekonomi hos regionerna är inget nytt

Varför ställer vi upp på detta? Det bygger ofta på en känsla av ansvar gentemot patienterna och en önskan att inte förlora möjligheten till fast anstäl­l­ning eller vidareutbildning. Det är förståeligt, men det är också viktigt att förstå att det inte är hållbart i längden. 

Dålig ekonomi hos regionerna är inget nytt och vi har inte sett det sista av “tuffa tider” hos våra arbets­givare. Det är extra viktigt, i besparingstider, att inte förlora perspektivet att arbetsmiljön måste vara hållbar och hälsosam för att vi ska kunna fortsätta att ge bästa möjliga vård. Att arbeta i en ständigt stressig och otillräcklig arbetsmiljö kan leda till utmattning och bristande kvalitet i vården, något som varken läkaren, patienten eller arbetsgivaren önskar. Faktum är att de stressrelaterade sjukskrivningarna aldrig varit så många som nu och de ökar dessutom bland läkare. Att säga ifrån när något är fel är en grundläggande princip för att förbättra arbetsförhållandena och även för att höja standarden för vården.

Förändring kommer inte ske genom att enbart fackligt aktiva vågar säga ifrån. Vi är alla beroende av varandra och arbetsvillkoren kommer att förbättras först när vi gemensamt, som en sammansvetsad yrkeskår, tar itu med arbetsmiljöproblemen i vår var­dag. Läkare som kommit längre i karriären spelar en viktig roll när de uppmuntrar unga kollegor att värdesätta sina yrkeskunskaper och sig själva. Det är samtidigt nödvändigt att övervinna gamla kulturer och förstå att läkaryrket inte är ett kall, utan ett arb­e­te med rättigheter som måste respekteras.

Tiden är kommen för att gemensamt ta ställning och höja våra röster när orimligheter dyker upp i vår vardag, vare sig det gäller arbetssituationen eller patienternas vård. Att värdesätta sitt eget arbete och att kämpa för rättvisa arbetsvillkor är både en individuell uppgift och ett kollektivt ansvar som vi alla måste ta på oss. Våga be om hjälp, eller sträck ut en hjälpande hand till din kollega. Krävs specialist­handläggning eller bara stöd så finns vi i facket här för dig. 

Det egna värdet måste få ta plats innan vi passerar bristningsgränsen. 

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.