fbpx
Hoppa till innehåll

Facebookgrupp med fokus på vad som gör dig frisk

Salutogenes, latin för hälsans ursprung, är ett begrepp som genomsyrar det mesta som Jill Taube och Maria Zetterlund Gustafsson tar sig för. De är grundarna av facebook-gruppen Vem tar hand om doktorn? som växt explosionsartat senaste året. Vad gör att nästan 6000 kollegor valt att ansluta sig till gruppen? Moderna läkare har träffat Jill och Maria för att prata om att som läkare vända blicken mot det friska hos människan.
Foto: Hanna Karlberg
Reportage

Grundpelaren  

En fredagseftermiddag möter jag Jill och Maria för en kaffe i Kulturhuset i centrala Stockholm och deras energi smittar verkligen. De har båda genom karriären satt ljuset på hälsofrämjande effekter av goda levnadsvanor genom att jobba med dans, samtal och träning inom projekt för FaR (fysisk aktivitet på recept) och rehabilitering. De uppfattar att läkarkåren ofta fokuserar på de medicinska behandlingarna och att vikten av levnadsvanor hamnar i skymundan. Läkarkåren skulle kunna ha god nytta av ett evidensbaserat kunskapslyft inom området, både själva och för sina patienter, menar Jill och Maria.  

”Grundpelaren i salutogenesen handlar snarare om vad som håller dig frisk, vad klarar du av att göra?”

”Vi doktorer har blivit så duktiga på att leta efter ohälsa och sjukdomssymptom. Grundpelaren i salutogenesen handlar snarare om vad som håller dig frisk, vad klarar du av att göra?” menar Maria och fortsätter: ”Det blir som stick i stäv med sjukintygen där vi bara rabblar upp det som inte funkar, som kanske knäcker patienten ännu mer då de redan är i sorg på grund av förlust av funktioner. Ett salutogent tankesätt blir istället att titta på det vi mår bra av utifrån vad som är vetenskapligt bevisat.”  

Från solstol till facebook-grupp  

Precis som många andra goda idéer såddes fröet till Vem tar hand om doktorn? av Jill och Maria under semestern, närmare bestämt på en solstol under en träningsresa på Mallorca som Maria arrangerade.  

”Det är ju hektiskt att jobba kliniskt, det visste vi”

”Det är ju hektiskt att jobba kliniskt, det visste vi”, säger Jill och fortsätter: ”Vi hade sett vänner och kollegor inom läkaryrket bli utmattade. Så vi kläckte idén till en kurs- och återhämtningsresa för just läkare, där vi ville lyfta fram kunskapen om levnadsvanors betydelse.”  

För att få ihop information och deltagare skapades en facebook-grupp, som fick just namnet Vem tar hand om doktorn?  

”Efter fyra veckor var vi 500 i gruppen. Vi tror att en del av det som väcker starka känslor är namnet som vi valde, Vem tar hand om doktorn? Många läkare kan känna igen sig i det”, säger Maria.  

Men var är grabbarna, det undrar vi”, säger Jill frågande. ”I gruppen har fördelningen kvinnor respektive män blivit jämnare med tiden. Nu är siffran ungefär 80/20, men vi når tyvärr inte manliga kollegor på samma sätt. Vi vet inte riktigt varför, om det är kunskapsnivå, status eller att de kanske upplever sig må bättre.”  

Nätverk som ger styrka  

De som är medlemmar skapar den största delen av gruppens inlägg och många olika frågor lyfts. Det kan röra sig om allt mellan journalgrodor till arbetsmiljöproblem och ibland rena kärleksförklaringar till yrket.  

”Med det stora antalet medlemmar i gruppen känner vi att vi plötsligt både fått ett förtroende men också ett ansvar”, berättar Maria. Jill fortsätter: ”Gruppen verkar som en samlande kraft. Vi vet att just nätverkande bland kollegor är något som stärker oss och verkar vara primärpreventivt när det gäller utmattning och stressrelaterad ohälsa, så det gäller att uppmuntra det.” Maria tillägger: ”Vi ser oss framför allt som just ett nätverk. Många upplever sig som en stukad kår med begränsad makt utanför styrsystemen och då ger gruppen styrka.”  

Rhodoseffekten  

Maria Zetterlund Gustafsson och Jill Taube berättar att den ursprungliga återhämtningsresan till Rhodos blev långt över förväntan. Deltagarna hittade varandra i en gemenskap och kallar detta själva för Rhodoseffekten. Det blev ett konkret exempel på att gruppen och det kamratliga faktiskt blev ett stöd i verkliga livet. Efter resan till Rhodos har fler resor arrangerats till fjällen, Västkusten, södra Europa och även kryssningar. Resmålen ska passa de flesta plånböcker och gärna vara klimatsmarta.  

”För oss är det viktigt att så många som möjligt ska ha förutsättningar att kunna följa med. Vi vet till exempel att tidigare deltagare har fått resan inkluderad som arbetstid men betalat kursavgiften själva”, berättar Maria  

Under våren blir det flera evenemang och föreläsningar, och under sommaren och hösten planeras både skrivarkurs och en kurs- och återhämtningsresa. ”Sedan finns det mycket mer spännande i pipeline”, säger Jill och ler stort.  

Maria Valeur
Underläkare
Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.