fbpx
Hoppa till innehåll

FSL – utbildningsläkare som utbildar

Framtidens specialistläkare (FSL) är Sveriges största kongress med fokus på ST och fortbildning. Moderna Läkare undersöker hur det är att arbeta med kongressen och vad som är planerat för årets digifysiska dagar.
Text: Anna Karlsson.
Moa Silvemar Junemar och Anna Das från FSL:s organisationskommitté.
Moa Silvemar Junemar och Anna Das. Foto: Nicole Gustavsson.
Tema

FSL arrangeras av ST-läkare, för ST-läkare och FSL går av stapeln vartannat år. Under de tre kongressdagarna erbjuds deltagarna att ta del av lipus-­certifierade ST-kurser, föreläsningar och goda möjlig­heter till mingel och nätverksbyggande.

De ST-läkare som arbetar med att arrangera FSL får möjlighet att utvecklas inom andra områden än de vi vanligen kommer i kontakt med på kliniken och får pröva sina vingar inom en rad områden. Arbetsgruppen har bland annat utvecklat lipus-­certifierade ST-kurser, tagit fram digitala hjälpmedel och appar, komponerat ett intressant före­läsningsutbud och arbetat med marknadsföring. En röd tråd i arbetet med FSL har varit att göra utbildning och fortbildning kul och lättillgängligt, något som varit extra viktigt i dessa tider då pandemin påverkat läkarkårens möjlighet till utbildning.

Genom att engagera mig i BT-frågan kan jag, som nyligen gått igenom detta, påverka mina framtida kollegors arbetsmiljö.

BT-dag på FSL
Under höstens FSL-konferens kommer en heldag vara vigd åt BT. Moderna Läkare pratar med Anna Das som är huvudansvarig för BT-dagen.

Anna Das är ST-läkare i onkologi, facklig representant vid planeringen av ST i Västra Götalands­regionen och en del av arbetsgruppen bakom FSL. Till höstens konferens arrangerar hon en BT-dag där hon bjudit in ett flertal högaktuella föreläsare inom ämnet såsom Socialstyrelsen, SKR och Läkarförbundet.

Hej Anna! Hur blev du engagerad i BT- frågan?
Mitt intresse kommer främst via det fackliga engagemanget. Som ung läkare har man nyligen gått igenom de viktiga stegen i läkarkarriären, att gå från examen till legitimation och sedan få sin ST. Det är inte lätt att påverka sin arbetsmiljö under denna period. Genom att engagera mig i BT-frågan kan jag, som nyligen gått igenom detta, påverka mina framtida kollegors arbetsmiljö.

Vilken är den största lärdomen du dragit av arbetet med BT-dagen?
Att sjukvården är stor och komplex. Det finns så många kugghjul som måste passa för att allt ska fungera. Jag är imponerad och överraskad över hur stor och omfattande vården är samt hur många som är involverade där varje liten pusselbit spelar en viktig roll. Jag har också insett vilket arbete som krävs för att sjösätta en så här stor omställning och hur mycket förarbete som ligger till grund för den plan vi utgår ifrån nu.

Vilken tror du är den största missuppfattningen om BT?
Jag tror att många tänker att BT är en ny AT. BT är en del av nya ST och kräver legitimation, till skillnad från AT. Ju mer jag jobbat med frågan desto tydligare blir skillnaden.

Vad har du för tips till ST-läkare som vill arbeta med utbildning?
Våga göra annat än det vanliga arbetet som förväntas av dig som läkare. Våga ta på dig intressanta uppdrag, se vart det leder dig. I värsta fall är det bara att hoppa av. Utmana dig själv och föreläs för sköterskor eller se dig omkring på ditt sjukhus
efter inspirerande personer och kontakta dem. Har du en idé, ta upp det med din chef, utveckla den och se vart det tar vägen. Man behöver inte alltid börja stort.

Våga ta på dig intressanta uppdrag, se vart det leder dig.

Du är själv ST-läkare och har flera sidouppdrag, hur hinner du med allt?
Det är inte alltid lätt att hinna med det man vill göra och det är viktigt att lära känna sig själv och sina gränser. Nyckeln till att hinna med är enligt mig att tycka om det man gör. Mängden arbete går i vågor och det bästa man kan göra är att lära sig att tacka nej när det blir för mycket, även om uppdragen låter roliga. Sedan hjälper det mig att vara strukturerad och organiserad. Utan min kalender hade jag glömt bort hälften och dubbelbokat mig på resten. Något annat jag anammat är att inte göra mer än vad som behövs. Att överprestera lönar sig inte alltid! •

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.