fbpx
Hoppa till innehåll

Funderingar från ett sjunkande vårdskepp

Signerat lokalavdelningsordförande SYLF Malmö
Text: Patrik Kjärsgård Pettersson, ordförande SYLF Malmö
Patrik Kjärsgård Pettersson från SYLF Malmö.
Lokalfackligt

Vi har morgonmöte på vår klinik. Det meddelas att två underbara och uppskattade kollegor har valt att sluta. Det känns som en déjà vu. Jag tycker att man ibland kan jämföra läkaren med kaptenen på ett skepp. När skeppet är på väg ner i det mörka och kalla djupet är kaptenen den sista som lämnar det. Ibland känns det som om sjukvården seglar allt närmare denna avgrund.

Maslows behovstrappa beskriver hur människor prioriterar sina behov. Trappan beskriver illustrativt att grundläggande fysiska behov och trygghet behövs innan man kan nå personlig utveckling och självförverkligande. Jag kan inte hjälpa att fundera på hur en behovstrappa för sjukvården skulle se ut. 

Det finns en teori som beskriver ett systems optimala belastningsgrad för bästa effektivitet och utfall. Enligt denna teori bör belastningen på ett system i genomsnitt ligga en liten bit under hundra procent. Enligt SKR var beläggningsgraden i Sverige från december 2020 till december 2021 i genomsnitt 104,2 %. I slutenvårdens behovstrappa skulle första steget kunna vara tillräckligt många lediga vårdplatser. För att kunna öppna och dimensionera vårdplatserna efter behov behövs mer vårdpersonal. 

Vi behöver all personal på vår skuta för att ta oss förbi den storm vi hamnat i

För vårdplatsbrist, som det talas om i media och inom vården, är ju egentligen inte alls en brist på vårdplatser. Det är en brist på vårdpersonal för att bemanna de platser som redan finns. Ett viktigt steg i att arbeta med denna vårdpersonalbrist är att kalla den för vad den faktiskt är. I januari gick Läkarförbundet tillsammans med Vårdförbundet ut och krävde en kriskommission för vården med mål att förbättra arbetsmiljön. Jag tycker att man ska se detta som en viktig markering som ligger helt rätt i tiden. 

Sjukvårdens absolut största utmaning de kommande åren är att göra sjukvården till en attraktiv arbetsplats för personalen. Om vi inte lyckas med detta kommer ännu fler uppskattade kollegor att sluta. Det kommer att krävas gemensamma krafter för att vända skeppet, men framför allt behövs det långsiktiga satsningar på nationell nivå och med ett långsiktigt perspektiv. Vårdpersonalbristen behöver åtgärdas så att systemet kan få möjlighet att återhämta sig. Det är ett grundbehov för att kunna förbättra vår arbetsmiljö. Sjukvårdssystemet i Sverige kan inte fortsätta att arbeta på över hundra procent.

För i slutänden vill jag inte förlora fler duktiga kollegor. Varken undersköterskor, sjuksköterskor eller läkare. Vi behöver all personal på vår skuta för att ta oss förbi den storm vi hamnat i. Jag vill arbeta på en arbetsplats där vi alla trivs, upplever att vi kan bidra till vården och där man i slutet av dagen är nöjd med sina insatser. •

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.