fbpx
Hoppa till innehåll

It’s me, hi, I’m the problem, it’s me!

Signerat André Lundgren, ordförande SYLF Västerbotten
André Lundgren Ordförande SYLF Västerbotten
Ledare

Citatet ovan kommer från den kända sångerskan Taylor Swift och uttrycker enligt mig på ett väldigt talande sätt hur man kan känna sig i många situationer i livet. När man ringer jouren mitt i natten för konsultation, när man känner sig dum på röntgenronden och inte riktigt vet vad radiologen pratar om. Men särskilt som en person som bryr sig om sin arbetsmiljö, lön eller arbetssituation. 

Som läkare jobbar vi otroligt mycket. Det är både dagtid, jourtid, flextid samt övertid. Tid som ska registreras, men som i många fall glöms eller und­viks att registreras. Kanske för att HR-systemen är krångliga, eller för att ens arbetsgivare ger en utskällningar om man arbetat övertid eller inte har kapacitet att genomföra allt arbete plus vidare­utbildning under ordinarie tid. Jag har även mött kollegor som inte registrerat tid då det anses minska ens chanser att få förnyad anställning efter AT, BT eller vikariat, inför nya visstids- eller tillsvidare­anställningar. Man vill helt enkelt inte vara ett problem. 

Nu när jag har chansen att skriva några ord här skulle jag vilja uppmana er alla som läser detta: Var ett problem! Ni får gärna citera Taylor Swift när ni påpekar för chefen att arbetsbördan är för stor, när ni varit tvungna att ta patienten på akuten på grund att den var röd-triagerad och ni var den som var ledig, fast ni precis gått av passet, eller när ni ska löneförhandla. 

Ju fler vi är som är ”problematiska”, desto fler är vi som faktiskt kan göra skillnad. Det är först när vi gemensamt säger ifrån som vi kan få till förändring. En del av det fackliga arbetet är att vara lite av ett pro­blembarn, besserwisser och obstinat och samtidigt vara problemlösare. Det är faktiskt vår skyldighet, både enligt lag och rent kollegialt, att påpeka när arbetsmiljön brister, så att vi inte skadas. Varken vi eller våra patienter vinner på att vi går på knäna och håller på att bli utbrända eller att vi jobbar en massa extratid som vi inte egentligen får betalt för.  

Facket är lite som den där ultrasmarta tonåringen som precis gjort föräldrarevolt och som är där för att peta på arbetsgivaren och säga, ”Nej, men så här får ni inte göra, jag tycker att ni ska göra så här i stället”. Det är också därför det är så charmigt att vara fackligt aktiv, man kan leva ut sina drömmar om revolt som man kanske inte hann med under tonårsfasen.

Detta revolterande och att äga sitt inre problembarn har blivit extra viktigt efter rapporter om att fler och fler vill lämna läkaryrket. Dels på grund av bristande arbetsmiljö, dels för att mindre möjlighet ges att påverka sin arbetstid, samt möjlighet att påverka lönenivån.

Mitt avslutande råd är helt enkelt, om du känner igen dig i texten: ta kontakt med din lokala SYLF-avdel­ning och bejaka ditt inre problembarn, ju fler vi är, desto mer kan vi förändra tillsammans. Man ska ha roligt på jobbet och för att citera en härlig västerbottnisk profil, Grynet: ” Ta ingen skit!” 

André Lundgren
Ordförande SYLF Västerbotten

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.