fbpx
Hoppa till innehåll

Krönika: Tunn, tunnare

Ett postpandemiskt samhälle med ökande vikt-klassklyftor.
Text: Elvira Gullberg

Har pandemiperioden gjort dig sundare eller rundare? Jag upplever att var och varannan person jag pratar med framstår som och framlägger det ena eller det andra. Antingen tunn eller tunna. Har pandemin fått viktklassklyftorna att öka?

Den ena gruppen – fysgruppen – verkar ha vandrat över fjäll i två år och säger saker som ”jag trivs bäst i allvädersställ”, ”min kropp är manuell” och ”naturen är mitt hotell”. Som omväxling har de växlat upp med en svensk klassiker. Ortopedikyrkrävande patienter som nu vill visa framfötterna. Hela innebandylag behöver lagning och en lektion i lagom. Från paddelhallarna hörs festliga fyrverkerier från förbrukade hälsenor. Hela fysgruppen är bjuden på den inflammerade muskel-festen. Fysgruppen behö­v­er nu pandemiortopedi.

Den andra gruppen - mysgruppen – har ägnat sig åt svenska klassiker som Max hamburgare i maximerad kombination med HBO Max. Som omväxling har de växlat ner med svenska glassiker som Ben & Jerrys’ och Häagen-Dazs. Mysgruppen behöver nu pandemiendokrinologi, och kanske på sikt lite mys-dialys.

Idag är media fyllt av två ideal. Varken fler eller värre. Vi har smal-idealet som går ut på att ignorera alla kroppens signaler, med undantag för toalettbesök. Vi har även det-är-mitt-val- idealet som går ut på att svara på varenda kroppssignal, för att ”det är vi värda och det är vår rättighet”. Men varför syns ingenstans ett ideal för balans, lagom vild discodans, och lite sans? Hur blev det så många som antingen tillhör en grupp som hoppar höjdhopp med proteshöften eller en grupp med hopplöst framskjutna nyårs­löften? Hur kan vi få fysgruppen och mysgruppen att inspireras av varandra?

En pandemi senare ska samhället åter res­as. Vi kan börja resa igen och framför allt kanske vi kan resa oss upp. Jag hoppas att mysgruppen lämnar den två år långa filmkvällen och att fysgruppen lämnar den två år långa turen i fjällen så att grupperna kan inspireras av och integreras med varandra. Jag hoppas att få se varenda patient med ett paddelracket i ena handen och en glass i den andra. Jag hoppas på mindre klass­klyftor och glassklyftor.

Elvira Gullberg
Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.