fbpx
Hoppa till innehåll

Krönika: Tunn, tunnare

Ett postpandemiskt samhälle med ökande vikt-klassklyftor.
Text: Elvira Gullberg

Har pandemiperioden gjort dig sundare eller rundare? Jag upplever att var och varannan person jag pratar med framstår som och framlägger det ena eller det andra. Antingen tunn eller tunna. Har pandemin fått viktklassklyftorna att öka?

Den ena gruppen – fysgruppen – verkar ha vandrat över fjäll i två år och säger saker som ”jag trivs bäst i allvädersställ”, ”min kropp är manuell” och ”naturen är mitt hotell”. Som omväxling har de växlat upp med en svensk klassiker. Ortopedikyrkrävande patienter som nu vill visa framfötterna. Hela innebandylag behöver lagning och en lektion i lagom. Från paddelhallarna hörs festliga fyrverkerier från förbrukade hälsenor. Hela fysgruppen är bjuden på den inflammerade muskel-festen. Fysgruppen behö­v­er nu pandemiortopedi.

Den andra gruppen - mysgruppen – har ägnat sig åt svenska klassiker som Max hamburgare i maximerad kombination med HBO Max. Som omväxling har de växlat ner med svenska glassiker som Ben & Jerrys’ och Häagen-Dazs. Mysgruppen behöver nu pandemiendokrinologi, och kanske på sikt lite mys-dialys.

Idag är media fyllt av två ideal. Varken fler eller värre. Vi har smal-idealet som går ut på att ignorera alla kroppens signaler, med undantag för toalettbesök. Vi har även det-är-mitt-val- idealet som går ut på att svara på varenda kroppssignal, för att ”det är vi värda och det är vår rättighet”. Men varför syns ingenstans ett ideal för balans, lagom vild discodans, och lite sans? Hur blev det så många som antingen tillhör en grupp som hoppar höjdhopp med proteshöften eller en grupp med hopplöst framskjutna nyårs­löften? Hur kan vi få fysgruppen och mysgruppen att inspireras av varandra?

En pandemi senare ska samhället åter res­as. Vi kan börja resa igen och framför allt kanske vi kan resa oss upp. Jag hoppas att mysgruppen lämnar den två år långa filmkvällen och att fysgruppen lämnar den två år långa turen i fjällen så att grupperna kan inspireras av och integreras med varandra. Jag hoppas att få se varenda patient med ett paddelracket i ena handen och en glass i den andra. Jag hoppas på mindre klass­klyftor och glassklyftor.

Elvira Gullberg
Mer från Moderna Läkare

Därför ska din nya kollega ha högre lön

Fackligt Under året har vi kunnat läsa om sjunkande löneläge för läkare. Hur kommer det sig, när Läkarförbundet samtidigt säger att man lyckas bra i de årliga löneöversynerna? SYLF:s förste vice ordförande Björn Gunnarsson reder ut hur lönebildning fungerar och ger …

Egenvärde – anledning att säga ifrån

Ledare Att känna till och förstå sitt eget värde är grundläggande för att kunna utvecklas och bli framgångsrik i sitt yrke. Läkare är utan tvekan en av de mest dedikerade yrkesgrupperna när det handlar om att vårda och hjälpa andra människor. …

Avtalsrörelsen är i gång

Ledare Det gällande kollektivavtalet går ut sista mars nästa år och förhandlingarna av det nya närmar sig med stormsteg. Ett nytt avtal ska då egentligen vara på plats och börja gälla. Personligen tror jag att det kan bli tuffa förhandlingar och …

Den värdefulla studierektorn

Tema Runtom i landet arbetar studierektorer dagligen med att skapa värde för alla utbildnings­läkare, med målet att säkerställa en högkvalitativ utbildning i kombination med en trygg och utvecklande miljö. Moderna läkare har träffat Magnus Tufvesson, AT-studierektor i Piteå, för ett samtal …

Spelar det någon roll?

Ledare Som ordförande i SYLF Göteborg kastas jag ofta mellan hopp och förtvivlan. Det kanske många av er andra känner igen er i; fackligt arbete kan vara väldigt roligt och givande, men även tradigt och ångestskapande.

Moderna Läkare presenterar: Finder

Reportage Olof Nilsson är en 30-årig ST-läkare i anestesi- och intensivvård vars hjärta längtar efter något mer än smärtlindring och medicinska procedurer. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Press på jobbet

Reportage Det händer att läkare blir kontaktade av media och journalister i sitt arbete. Hediye Güzel, kommunikationschef och Alexander Kuzmicki, chefsjurist på Läkarförbundet berättar vad man ska tänka på om media pressar på.

Medicinsk chef i stället för AT

Tema Extraknäcket under studietiden resulterade i ett erbjudande om fast anställning efter examen. Moderna Läkare träffar Tove Karlsson, olegitimerad läkare och bland annat chef för det medicinska teamet på den digitala vårdplattformen Doctrin.