fbpx
Hoppa till innehåll

Krönika: Tunn, tunnare

Ett postpandemiskt samhälle med ökande vikt-klassklyftor.
Text: Elvira Gullberg

Har pandemiperioden gjort dig sundare eller rundare? Jag upplever att var och varannan person jag pratar med framstår som och framlägger det ena eller det andra. Antingen tunn eller tunna. Har pandemin fått viktklassklyftorna att öka?

Den ena gruppen – fysgruppen – verkar ha vandrat över fjäll i två år och säger saker som ”jag trivs bäst i allvädersställ”, ”min kropp är manuell” och ”naturen är mitt hotell”. Som omväxling har de växlat upp med en svensk klassiker. Ortopedikyrkrävande patienter som nu vill visa framfötterna. Hela innebandylag behöver lagning och en lektion i lagom. Från paddelhallarna hörs festliga fyrverkerier från förbrukade hälsenor. Hela fysgruppen är bjuden på den inflammerade muskel-festen. Fysgruppen behö­v­er nu pandemiortopedi.

Den andra gruppen - mysgruppen – har ägnat sig åt svenska klassiker som Max hamburgare i maximerad kombination med HBO Max. Som omväxling har de växlat ner med svenska glassiker som Ben & Jerrys’ och Häagen-Dazs. Mysgruppen behöver nu pandemiendokrinologi, och kanske på sikt lite mys-dialys.

Idag är media fyllt av två ideal. Varken fler eller värre. Vi har smal-idealet som går ut på att ignorera alla kroppens signaler, med undantag för toalettbesök. Vi har även det-är-mitt-val- idealet som går ut på att svara på varenda kroppssignal, för att ”det är vi värda och det är vår rättighet”. Men varför syns ingenstans ett ideal för balans, lagom vild discodans, och lite sans? Hur blev det så många som antingen tillhör en grupp som hoppar höjdhopp med proteshöften eller en grupp med hopplöst framskjutna nyårs­löften? Hur kan vi få fysgruppen och mysgruppen att inspireras av varandra?

En pandemi senare ska samhället åter res­as. Vi kan börja resa igen och framför allt kanske vi kan resa oss upp. Jag hoppas att mysgruppen lämnar den två år långa filmkvällen och att fysgruppen lämnar den två år långa turen i fjällen så att grupperna kan inspireras av och integreras med varandra. Jag hoppas att få se varenda patient med ett paddelracket i ena handen och en glass i den andra. Jag hoppas på mindre klass­klyftor och glassklyftor.

Elvira Gullberg
Mer från Moderna Läkare

Utbränd innan AT

Tema Dålig introduktion, otydlighet om vad som förväntas av en på jobbet och därtill press på att prestera för att få en bra referens till AT-ansökningen. Känns situationen igen? För Sofia ledde en kaosartad arbetssituation till utmattningssyndrom. Vi får ta del …

Läkare i kris och konflikt

Tema Kriser kommer i många skepnader. Moderna Läkare träffar Nicholas Gray, specialistläkare i akutsjukvård med erfarenhet av såväl civila som militära kriser i skarpt läge.

Underläkare är mer utsatta för hot och våld

Tema Under våren genomförde Läkarförbundet en arbetsmiljöenkät som skickades ut till samtliga medlemmar i förbundet. 42 % av förbundets medlemmar svarade på undersökningen och de första delrapporterna från enkäten har fått stor uppmärksamhet. Förbundet släpper nu den fjärde delrapporten, som fokuserar på …

Ordförandeord #4 2022: Kvinna. Liv. Frihet.

Ledare Det känns väldigt tungt att skriva dessa rader. Orden känns så små. Handlingarna känns otillräckliga. Jag är fysiskt trygg där jag befinner mig, men inombords är det rena ”hela havet stormar”. I mitt hemland Iran protesterar kvinnor, flickor, män och …

Negativ forskningstrend kartlagd

Reportage Trots stort intresse för forskning går andelen forskande läkare ned. Läkare är den enda yrkesgrupp som ur ett livslöneperspektiv förlorar på att disputera. Detta enligt en enkät utförd av SYLF och Läkarförbundet.

Tillsammans når vi framgång

Basfackligt Det finns många fördelar med att vara medlem i facket. Den främsta är förmodligen gemenskapen i fackförbundet när det blåser kallt på arbetsplatsen. Du kan som medlem få stöttning, vägledning och hjälp att reda ut oredan som drabbat dig.

Gaffelmottagning ger mer tid till handledning och reflektion för ST-läkare

Reportage Artikeln kommer ursprungligen från årets första nummer av tidningen Sjukhusläkaren. Mer tid för handledning och reflektion. Det lockade ST-läkaren Julia Carlsson till gaffelmottagningen på Prostatacancercentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Mottagningsmodellen för ST-läkare är ett mer effektivt sätt att komma in i …

När blir jag avslöjad?

Tema Under ett förtroligt lunchsamtal säger plötsligt min mycket pålästa och vetenskapligt orienterade kollega att hen i ärlighetens namn inte kan så mycket och mest går och väntar på att resten av kliniken ska inse det. Känner du igen dig? Moderna …

Klockan som tickar

Ledare Bristen på utbildningstjänster är en av SYLF:s högst prioriterade frågor. Vi jobbar stenhårt för att förbättra underläkares möjligheter att så snabbt som möjligt avancera från examen fram till specia­listbeviset.