fbpx
Hoppa till innehåll

Krönika: Tunn, tunnare

Ett postpandemiskt samhälle med ökande vikt-klassklyftor.
Text: Elvira Gullberg

Har pandemiperioden gjort dig sundare eller rundare? Jag upplever att var och varannan person jag pratar med framstår som och framlägger det ena eller det andra. Antingen tunn eller tunna. Har pandemin fått viktklassklyftorna att öka?

Den ena gruppen – fysgruppen – verkar ha vandrat över fjäll i två år och säger saker som ”jag trivs bäst i allvädersställ”, ”min kropp är manuell” och ”naturen är mitt hotell”. Som omväxling har de växlat upp med en svensk klassiker. Ortopedikyrkrävande patienter som nu vill visa framfötterna. Hela innebandylag behöver lagning och en lektion i lagom. Från paddelhallarna hörs festliga fyrverkerier från förbrukade hälsenor. Hela fysgruppen är bjuden på den inflammerade muskel-festen. Fysgruppen behö­v­er nu pandemiortopedi.

Den andra gruppen - mysgruppen – har ägnat sig åt svenska klassiker som Max hamburgare i maximerad kombination med HBO Max. Som omväxling har de växlat ner med svenska glassiker som Ben & Jerrys’ och Häagen-Dazs. Mysgruppen behöver nu pandemiendokrinologi, och kanske på sikt lite mys-dialys.

Idag är media fyllt av två ideal. Varken fler eller värre. Vi har smal-idealet som går ut på att ignorera alla kroppens signaler, med undantag för toalettbesök. Vi har även det-är-mitt-val- idealet som går ut på att svara på varenda kroppssignal, för att ”det är vi värda och det är vår rättighet”. Men varför syns ingenstans ett ideal för balans, lagom vild discodans, och lite sans? Hur blev det så många som antingen tillhör en grupp som hoppar höjdhopp med proteshöften eller en grupp med hopplöst framskjutna nyårs­löften? Hur kan vi få fysgruppen och mysgruppen att inspireras av varandra?

En pandemi senare ska samhället åter res­as. Vi kan börja resa igen och framför allt kanske vi kan resa oss upp. Jag hoppas att mysgruppen lämnar den två år långa filmkvällen och att fysgruppen lämnar den två år långa turen i fjällen så att grupperna kan inspireras av och integreras med varandra. Jag hoppas att få se varenda patient med ett paddelracket i ena handen och en glass i den andra. Jag hoppas på mindre klass­klyftor och glassklyftor.

Elvira Gullberg
Mer från Moderna Läkare

Bristen på AT-platser fortsätter

Tema Bristen på AT-platser fortsätter att öka i landet och ett arbete för att drastiskt skala upp platserna tycks saknas trots miljonregn över regionerna. Skamligt i en tid av allmän brist på vårdpersonal och på specialistläkare i synnerhet, anser SYLF.

Ett år med BT

Reportage Bastjänstgöringen (BT) är i full gång och skall genomföras under minst sex månader till cirka ett år. Precis som med allt nytt finns många frågetecken. Bastjänst­göringens utformning ser olika ut i våra regioner.

Blockvinnare 2022

Tema Skellefteå, Mora, Eksjö och Ljungby har korats till blockvinnare i årets AT-ranking. Moderna läkare har intervjuat en ansvarig på respektive vinnarort.

SYLF gör avtryck i Almedalen

Reportage Det är första veckan i juli. Företrädare från politiken, civilsamhället och näringslivet samlas traditionsenligt i lilla Visby. SYLF deltar i Almedalen för att rikta ljuset mot underläkarnas frågor.

Skriv en jobb­ansökan som ett proffs

Basfackligt Ibland blir man inte ens kallad till en jobbintervju, trots att man upplever sig mer än kvalificerad. Så hur ska man göra för att skriva en riktigt bra jobbansökan? Vi går igenom en arbetsansökans tre delar; CV, personligt brev och …

Joura – med hälsan i behåll!

Reportage Nattjourer sliter på både kropp och psyke, men det finns några enkla knep som kan underlätta för dig! Moderna Läkare möter professor Göran Kecklund som forskar på sömn och arbetsliv.

Varberg vinner, igen!

Tema För andra året i rad toppar Hallands sjukhus i Varberg AT-rankingen. Moderna Läkare träffar AT-läkarna Filippa Åkerman och Samuel Bengtsson som beskriver att lyhördhet, engagemang och stöd är sjukhusets framgångsfaktorer.

AT-rapporten: Vi måste alla gräva där vi står

Ledare AT-rapporten har utkommit årligen sedan 2000 och när vi lägger den 23:e rapporten till handlingarna kan vi konstatera att det finns mycket kvar att göra. Goda exempel finns, men på många orter vittnas om bristande arbetsmiljö och handledning. Det är …