fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Krönika: Tunn, tunnare

Ett postpandemiskt samhälle med ökande vikt-klassklyftor.
Text: Elvira Gullberg

Har pandemiperioden gjort dig sundare eller rundare? Jag upplever att var och varannan person jag pratar med framstår som och framlägger det ena eller det andra. Antingen tunn eller tunna. Har pandemin fått viktklassklyftorna att öka?

Den ena gruppen – fysgruppen – verkar ha vandrat över fjäll i två år och säger saker som ”jag trivs bäst i allvädersställ”, ”min kropp är manuell” och ”naturen är mitt hotell”. Som omväxling har de växlat upp med en svensk klassiker. Ortopedikyrkrävande patienter som nu vill visa framfötterna. Hela innebandylag behöver lagning och en lektion i lagom. Från paddelhallarna hörs festliga fyrverkerier från förbrukade hälsenor. Hela fysgruppen är bjuden på den inflammerade muskel-festen. Fysgruppen behö­v­er nu pandemiortopedi.

Den andra gruppen - mysgruppen – har ägnat sig åt svenska klassiker som Max hamburgare i maximerad kombination med HBO Max. Som omväxling har de växlat ner med svenska glassiker som Ben & Jerrys’ och Häagen-Dazs. Mysgruppen behöver nu pandemiendokrinologi, och kanske på sikt lite mys-dialys.

Idag är media fyllt av två ideal. Varken fler eller värre. Vi har smal-idealet som går ut på att ignorera alla kroppens signaler, med undantag för toalettbesök. Vi har även det-är-mitt-val- idealet som går ut på att svara på varenda kroppssignal, för att ”det är vi värda och det är vår rättighet”. Men varför syns ingenstans ett ideal för balans, lagom vild discodans, och lite sans? Hur blev det så många som antingen tillhör en grupp som hoppar höjdhopp med proteshöften eller en grupp med hopplöst framskjutna nyårs­löften? Hur kan vi få fysgruppen och mysgruppen att inspireras av varandra?

En pandemi senare ska samhället åter res­as. Vi kan börja resa igen och framför allt kanske vi kan resa oss upp. Jag hoppas att mysgruppen lämnar den två år långa filmkvällen och att fysgruppen lämnar den två år långa turen i fjällen så att grupperna kan inspireras av och integreras med varandra. Jag hoppas att få se varenda patient med ett paddelracket i ena handen och en glass i den andra. Jag hoppas på mindre klass­klyftor och glassklyftor.

Elvira Gullberg
Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.