fbpx
Hoppa till innehåll

Fyra frågor om utbildning

Moderna Läkare träffar Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd.
Sofia Ryd Grenstale.
Sofia Ryd Grenstale, ordförande
för Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd.
Tema

Hej Sofia, berätta om Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd och ert arbete?
Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd har till uppgift att bereda utbildnings- och forskningsfrågor till förbundsstyrelsen. Vi arbetar även med kompetensförsörjning och en del internationella uppdrag. Rådet arbetar självständigt men när det gäller mer övergripande principiella frågor går besluten via förbundsstyrelsen efter att ha varit på remiss hos våra delföreningar. Jag tog över som ordförande för UFO sommaren 2015 och har lett arbetet i rådet sedan dess.

Vilka är era mest aktuella utbildningsfrågor?
Arbetet med BT, bastjänstgöring, har legat högt upp på agendan länge. Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd började arbeta med frågan redan 2010 då EU kritiserade Sverige för att läkarutbildningen var för kort och inte harmoniserade med resten av EU. Senaste året har varit intensivt med föreskriftsarbete och med att säkra övergångsregler som inte förhindrar eller fördröjer specialiseringen.

Vi har haft upprepade möten och regelbunden mejl- och telefonkontakt med Socialstyrelsen och Socialdepartement kring arbetet med BT.

I nuläget skapas det för få BT-tjänster i regionerna, vilket kommer bli en utmaning att lösa. Det får inte bli en ny flaskhals likt AT! Fördelen är dock att med legitimation blir förutsättningarna annorlunda, till exempel kan man räkna in tiden i en kommande ST. Det gör att genomströmningen ökar och tid inte går förlorad på samma sätt som idag.

Vi har haft upprepade möten och regelbunden mejl- och telefonkontakt med Socialstyrelsen och Social­departement kring arbetet med BT. Arbe­tet har tyvärr dragit ut på tiden, det är mycket ­byrålådetid som gått åt som egentligen skulle kunnat användas till annat.

En annan stor fråga har varit arbetet med coronapandemins påverkan på utbildningen. Omställningen av undervisningen på grundutbildningen och hur vi kan säkra att tiden till såväl examen som legitimation och specialistbehörighet inte förlängs, samt att vi bad om att starten för BT skulle flyttas fram till nästa år.

Du nämnde även arbetet med kompetensförsörjning och internationella uppdrag?
Inom ramen för kompetensförsörjning arbetar vi med den obalans som råder på arbetsmarknaden idag, svårigheten att få sin AT-tjänst och problemet med bristen på specialistläkare. En ny policy är ute på remiss där vi har som förslag att ansvaret för dimensionering och samordning av AT-, BT- och ST- tjänster ska föras över helt till staten för att de bättre ska kunna samordna och dimensionera hela utbildningskedjan. De internationella uppdragen hand­lar bland annat om harmoniseringen av den svenska specialistutbildningen i relation till övriga Europa. Utöver dessa är även arbetet med forskning viktigt, där vi vill att Sverige ska ligga i framkant.

Har du någon egen hjärtefråga?
Jag gillar att arbeta med helheten och förståelsen för hur alla länkar måste hållas samman. Det fackliga arbetet tar väldigt mycket tid men det är roligt och jag har stora möjligheter att styra och planera själv vilket underlättar arbetet. •

Elisabeth Karlsson
underläkare
Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.