fbpx
Hoppa till innehåll

Lönerevision – Från förhandlingsbord till plånbok

Lönerevision sker årligen och utgör ramverket för hur mycket din lön justeras upp varje år. Läs om hur processen ser ut och vad som påverkar din nya lön.
Text: Robert Holmqvist, ledamot SYLF
Förhandlingssituation. GettyImages.
Bild: GettyImages.
Basfackligt

Pandemin har lett till att mycket inte har varit som det brukar, detta gäller även den årliga lönerevisionen. Eftersom den centrala avtalsförhandlingen 2020 flyttades fram till hösten blev det ingen lönerevision det året. Istället blir det två lönerevisioner i år. Vad passar då bättre än att gå igenom vad lönerevision innebär och hur det går till?

Årlig löneökning för fast anställda
Lönerevision är den ökning av lönen som ska göras årligen. Hur mycket lönerna ska öka baseras på vad som förhandlats fram på central och lokal nivå, mer om detta senare. De som ingår i lönerevisionen är samtliga tillsvidareanställda som har en månadslön. Det betyder alltså att underläkare som ännu inte fått en ST-tjänst i normalfallet inte ingår. Lönerna för de som inte ingår i lönerevisionen ska också höjas, men detta görs inte på samma systematiska sätt och det sker utan att facket är direkt inblandat.

De som ingår i lönerevisionen är samtliga tillsvidare­anställda som har en månadslön.

Pott baserad på procentsats av nuvarande löner
Hur går det då till? Man börjar med att räkna ihop samtliga löner för alla tillsvidareanställda vid tidpunkten för lönerevisionen. Detta baseras så länge inget annat är överenskommet på lönerna från den 31 mars samma år, eftersom lönerevisionen sker den 1 april. Baserat på alla tillsvidareanställdas löner räknar man ut en pott som utgörs av en framförhandlad procentsats. Denna pott kallas ”garanterat utfall”. Procentsatsen har initialt förhandlats fram centralt av Läkarförbundet och utgör då grunden i en eventuell lokal­för­handling där man kan förhandla fram en bättre procentsats. Man kan även lokalt förhandla till sig andra förbättringar genom att avstå en del av potten, till exempel bättre jouravtal genom att minska procentsatsen. Den centrala förhandlingen kan även resultera i ett så kallat sifferlöst avtal. I detta fall beslutas procent­satsen helt i en lokalförhand­ling. Lönerevisionen för 2020 var sifferlös och procentsatsen beslutades därmed på lokal nivå. Den centrala procentsatsen för 2021 är 2,0 %.

Potten fördelas sedan ut på de tillsvidareanställda vars löner ska revideras. Har man fått ny lön för det innevarande året revideras generellt sett inte den lönen och dessa kallas då nollor. Det dessa nollor genererat till potten, genom att vara med i beräkningarna från den 31 mars, kan därmed fördelas ut på övriga medarbetare.

Dialogmodell och förhandlingsmodell
Det finns två huvudsakliga modeller för hur potten sedan delas ut. Dessa är lönedialogmodellen samt förhandlingsmodellen. Sedan kan man även lokalt besluta att förhandla på annat sätt, till exempel genom att modifiera dessa modeller. Vilken modell man ska använda beslutas i lokal förhandling före själva revisionen. Om den lokala läkarföreningen vill ha förhandlingsmodellen kan inte arbetsgivaren gå emot detta.

Förhandlingsmodellen börjar med att arbetsgivaren tar fram förslag på hur potten ska fördelas på de enskilda medlemmarna. Lönesamtal mellan arbetsgivare och arbetstagare bör ske, men är inte obligatoriskt. Förslaget delges sedan till den lokala läkar­föreningen. Efter detta sker en revisionsförhandling mellan arbetsgivaren och lokal­föreningen. Under denna förhandling motiverar arbetsgivaren varför de vill fördela som de föreslagit. Korrigeringar av förslaget kan göras under dessa förhandlingar. Viktigt att påpeka är dock att det ändå är arbetsgivaren som är lönesättare och läkarföreningen kan bara påpeka när de tycker att något inte är lämpligt. Läkarföreningen kan däremot på detta sätt upp­täcka om något bryter mot avtal eller lagar samt upptäcka återkommande snedfördelningar.

Lönedialogmodellen är det andra alternativet och fungerar annorlunda. Här sker ingen revisionsförhandling mellan arbetsgivaren och lokal­för­eningen. Om man använder denna modell är det obligatoriskt med lönesamtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Arbetsgivaren lämnar därefter sitt förslag till lokalföreningen för avstämning, där lokalföreningen kan kontrollera att hela det garanterade utfallet har fördelats. •

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.