fbpx
Hoppa till innehåll

Medicinsk chef i stället för AT

Extraknäcket under studietiden resulterade i ett erbjudande om fast anställning efter examen. Moderna Läkare träffar Tove Karlsson, olegitimerad läkare och bland annat chef för det medicinska teamet på den digitala vårdplattformen Doctrin.
Text: Julia Borg, chefredaktör
Foto: Privat
Tema

En läkarexamen kan leda till andra arbetsuppgifter om dagarna än vad de flesta kanske tänker på. Ett
examensbevis från läkarutbildningen måste inte inne­­­bära att man arbetar i vita kläder på sjukhus eller på en vårdcentral. 

För Tove Karlsson var det inte självklart att gå in i Med Tech:

”Jag var rädd, skeptisk och längtade egentligen inte bort från sjukvården.”

Tove Karlsson har nu arbetat på Doctrin i fyra år och är idag ansvarig för flera olika områden och process­er, bland annat för bolagets medicinska team. 

Jag imponeras och fascineras av andras kompe­tenser

Doctrin är en digital vårdplattform där patienten och vårdgivaren kan kommunicera med varandra, förbereda för fysiska besök och hantera andra nödvändiga administrativa processer. Doctrin har idag drygt 40 anställda och deras största kunder i Sverige är de privata vårdgivarna Capio och Praktikertjänst. 

Trivdes med det kliniska arbetet

Efter att ha avslutat studierna på naturbruksgymnasiet i hemstaden Piteå flyttade Tove Karlsson till Stockholm för att börja läsa till läkare på Karolin­ska. 

Under studietiden arbetade hon extra på Doctrin och bidrog till att bygga upp företagets anamnesformulär – frågor som patienterna svarar på när de tar kontakt med en vårdgivare eller som kan skickas ut till patienterna som förberedelse inför en besök. Under ett kort studieuppehåll i slutet av läkarprogrammet vikarierade hon både inom vuxen- samt barn- och ungdomspsykiatrin och trivdes bra med det kliniska arbetet. Men när läkarstudierna avslutades fick hon frågan om hon ville börja arbeta heltid på Doctrin. 

Jag var rädd, skeptisk och längtade egentligen inte bort från sjukvården

”Jag tvekade och hade en längtan efter den säkerhet som en legitimation ändå innebär”, berättar Tove Karlsson och beskriver hur hon vägde för- och nackdelar med att lämna det patientnära arbetet och börja arbeta på företaget i stället. Någon allmäntjänstgöring fanns nämligen inte i sikte.

”Vad är det värsta som kan hända, fick jag till svar när jag frågade andra om vad de tyckte och det här har visat sig vara en bra matchning för mig.”

Brygga mellan användare och företaget

Tove Karlsson har ingen annan utbildning i botten eller erfarenhet av att arbeta med produktutveckling, utan har lärt sig det hon behöver på vägen.

Arbetsuppgifterna är omväxlande och hon delar sin upp­märksamhet mellan tre olika team och hugger i där hon behövs mest. Mestadels arbetar hon med att sammanställa data och feedback från sjukvårds­personal om använder sig av plattformen runt om i Sverige.

Vi tror inte att ett digitalt system bättre kan fatta beslut om en patients vård

”Från början skapade det medicinska teamet anamnesformulär alla dagar i veckan. Nu när verktygen är på plats får vi göra om och göra rätt, vidareutveckla och anpassa efter vad Doctrins kunder vill uppnå nu och framåt.”

Tove Karlsson beskriver att hon fortfarande relaterar till vårdpersonal som ”mina kollegor” och har under det senaste året fått göra fler verksamhetsbesök runt om i landet vilket gett mersmak.

Vad är det viktigaste att tänka på i mötet med kunderna?

”Att lyssna på användarna! Jag ska använda min kunskap och bakgrund till att få andra att förstå vad användarna säger. Inte tolka in eller säga vad jag tror. När man lämnat kliniken är man inte en längre en potentiell användare av systemet. Man kan gissa men aldrig veta.”

Flexibla arbetstider

Tove Karlsson beskriver att hon inte saknar att bli schemalagd nattetid, men att arbete på obekväm tid kan behövas i perioder när mycket arbete behöver bli gjort på kort tid.

”Det blir lite intervallaktigt ibland.”

Flexibiliteten i arbetstiderna, att allt arbete inte måste ske mellan klockan åtta och fem på eftermid­dagen, tycker Tove Karlsson också är en fördel:

”Vi har anställda som väljer att arbeta en del på kvällar och helger för att kunna hämta sina barn lite tidigare från förskolan”, berättar Tove och fortsätter:

”Själv jobbar jag hemifrån två till tre dagar i veckan eftersom min hund inte trivs på hunddagis.”

Utvecklande miljö

Det är inte bara flexibiliteten i arbetstiderna som Tove Karlsson ser fördelar med jämfört med att vara kliniskt verksam läkare. Att få arbeta tillsammans med personer med vitt skilda kompetenser och personligheter och få upptäcka kompetensområden vars existens man inte hade en aning om, är andra faktorer som hon upplever utvecklande. 

”Jag imponeras och fascineras av andras kompetenser.”

Idag arbetar fem läkare inom bolaget och enligt Tove Karlsson är den största skillnaden för läkarna på den digitala vårdplattformen, frånvaron av den emotionella stressen som den kliniska vardagen ofta förknippas med. Och fler läkare behövs i branschen för att utveckla de digitala verktygen.

Vilka egenskaper är bra att ha om man vill arbeta med att utveckla digitala verktyg?

"Man måste älska problemen; att identifiera och sedan lösa precis de problem som finns."

Vilka problem anser du att Doctrin löser?

”Anledningen till att jag stannat här är för att jag tycker om sättet som vi ser på vad vår produkt ska göra för vården. Vi försöker inte ersätta det som vård­givaren har kompetens att göra. Vi tror inte att ett digitalt system bättre kan fatta beslut om en pati­ents vård. Vi ska i stället underlätta för vårdgivarna att göra det som är viktigt.” 


TOVE KARLSSON

  • Ålder: 29 år 
  • Bor: Stockholm.
  • Yrke: Produktägare, chef för Doctrins medicinska team och som chef för avdelningen som arbetar med kvalitetssäkring och regulatoriska frågor.
  • Fritidsintresse: Tyngdlyftning!
Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.