fbpx
Hoppa till innehåll

När läkare leder som leder

Krönika av Elvira Gullberg, underläkare
Foto: Noemi Wiehe
Fackligt

På sjukhuset hittas många olika typer av ledare, alla med sin specifika ledarstil. Vissa är i desperat behov av en kortisoninjektion medan vissa skulle behöva mobilisering. De flesta använder tack och lov en kombination av olika stilar, så att verksamheten kan glida på som vanligt på alla plan, och i alla plan.

Plan-ledaren
Denna ledare sitter rak i ryggraden och ser till att planera och kartlägga allt, vilket gör rörligheten begränsad. Det finns PM för allt som kan tidsoptimeras och kostnadseffektiviseras. Ingen paprika på varesig patientmackor eller till fredagsfrukosten, max en ruta papper vid toalettbesök (om toalettbesöket inte kan undvikas helt), och inget utrymme för flexibilitet.

Vrid-ledaren
En vridledare vill att alla ska bli nöjda, vilket ofta resul­terar i ledar-lidande. Genom att ta varenda helg­jour och rätta sig efter varenda schemaönskemål undviker vridledaren sitt dåliga samvete. När denna ledare ger någon lillfingret kan den anställda lätt ta hela underarmen. Vridledaren skruvar på sig så att hen går av. Det skruvas och skruvas och skruvas tills vridledaren har skruvat sig hela vägen in i väggen.

Gångjärns-ledaren 
Dörren till denna ledares rum har inskränkt rörelse­omfång. Åtminstone verkar det så, eftersom den alltid är stängd. Ska man undvika kritik får man inte ligga på sträck-, förlåt, jag menar lat-sidan. Denna led-­
are styr med gång-järn-hand och är inte mottaglig för
några förslag. Gångjärnen gnäller och gnisslar grinigt
om någon tar egna initiativ och de anställdas kvali­teter går outnyttjade och deras idéer står opåtittade.

Kul-ledaren
Kulledaren vill bara ha kul med sina medarbetare. Denna ledare rycker på alla sina rörelseaxlar åt planering och höftar till med både budget och schemaläggning, men axlar mer än gärna rollen som ledhuvud när muskel-festen ska organiseras. 

Slink-ledaren 
Slinkledaren slinker ombord på stick-vagnen och sticker från ansvaret. Denna ledare är bara chef för att kunna stiga i graderna. Slinkledaren har egentligen inget intresse av att leda, den vänder läkarrocken efter vinden, smälter in i de vita väggarna och delegerar bort alla uppgifter.

På sjukhuset hittas många olika typer av ledare, alla med sin specifika ledarstil. Vissa är i desperat behov av en kortisoninjektion medan vissa skulle behöva mobilisering. De flesta använder tack och lov en kombination av olika stilar, så att verksamheten kan glida på som vanligt på alla plan, och i alla plan. 

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.