fbpx
Hoppa till innehåll

Om du blir utsatt för diskriminering

Ingen ska behöva utsättas för diskriminering, repressalier eller förminskande beteende inom hälso- och sjukvården. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att detta inte förekommer. När det väl händer är det arbetsgivarens ansvar att vidta åtgärder.
Sjukhusmiljö.
Bild: GettyImages.
Reportage

Vad ska du göra om du blir utsatt på arbetet?
För det första: lita på dina känslor. Om du känner att något är fel så är det oftast det. Som anställd ska du inte behöva tåla kränkande skämt, en kränkande jargong eller trakasserier.

Tydliggör i första hand för den som kränker dig att det är ovälkommet. Kan du inte säga ifrån till personen som kränker, ta upp det med din närmaste chef. Du kan också prata med ditt fackliga ombud eller skyddsombudet på arbetsplatsen.

Om det är chefen som har kränkt dig, vänd dig till chefens chef eller HR-avdelningen. Du kan också kontakta din lokala läkarförening eller ringa till Läkar­förbundets medlemsrådgivning.

Arbetsgivaren har en skyldighet att skyndsamt utreda, agera och vidta åtgärder så att kränkningarna upphör. Utredningsskyldigheten inträder direkt när du talat om att du blivit utsatt. Du har rätt att bli tagen på allvar och få stöd från arbetsgivaren. I samtalen med arbetsgivaren kan du ta med dig ett fackligt ombud.

Tänk om jag förstör min karriär eller blir av med jobbet?
Det ska inte hända. Det finns ett repressalieförbud i diskrimineringslagen som innebär att den som påtalar eller anmäler trakasserier inte ska utsättas för någon bestraffning. Det gäller inte bara den som blivit utsatt utan också personer som sett eller hört talas om att trakasserier förekommer på arbets­platsen. •

Läs en relaterad artikel här!

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.