fbpx
Hoppa till innehåll

Ordförandeord #3 2023:

Ordförandeord av Robert Holmqvist
Foto: Gabriel Liljevall
Ordförande Robert Holmqvist 2023

I skrivande stund har det gått drygt två månader sedan jag valdes till ordförande för SYLF. Jag vill återigen tacka för det förtroende jag har fått och jag ska göra allt jag kan i min roll som ordförande för att förbättra för er medlemmar.

Under denna relativt korta tidsperiod har vi tagit upp en del saker som gör mig riktigt orolig. I juni släppte SYLF en rapport som visar att underläkare är mer utsatta för hot och våld. Att 24 % av underläkarna uppger att de har utsatts för hot och 7 % för våld är inte acceptabelt. Det är dags för arbetsgivarna och samhället att ta tag i detta. En av de brister vi ser är att introduktionen till arbetsplatsen ofta är undermålig. Arbetsgivarna måste se till att underläkarna får en bra och gedigen introduktion när de kommer till en ny arbetsplats, då en undermålig sådan gör att underläkarna inte vet vad som gäller, eller vart de ska vända sig om de utsätts för kränkningar relaterade till arbetet. 

Den digitala utvecklingen har gjort att det är lättare att leta upp läkare utanför arbetsplatsen. I rapporten uppger var tredje underläkare att de har kontaktats på fritiden av patienter eller anhöriga och många känner i och med det otrygghet. Vi går därför fram med ett förslag om att det ska finnas en möjlighet för läkare att ersätta sitt namn med exempelvis en sifferkombination i journalen, så kallad pseudonymisering, vilket redan är verklighet i vårt grannland Danmark.

Det oroar mig att så många underläkare funderar på att byta yrke. Årets AT-enkät visar att så många som 24 % av de som svarade funderar på att inte längre jobba kliniskt som läkare. Av dessa funderar hela 68 % på att helt lämna yrket. De främsta orsakerna är arbetsmiljön och lönerna. 

Många uppger att de tänker invänta sin legitimation innan de byter yrke. De som läser det nya läkarprogrammet får sin legitimation direkt efter examen. Kommer fler att lämna yrket om de inte behöver arbeta som läkare innan de får sin legitimation? 

Lång väntetid mellan legitimation och tillsvidareanställning ökar risken för att man lämnar yrket. För att minska denna risk måste väntetiden minskas genom ST-tjänster inklusive BT i tillräcklig omfatt­ning. 

Dåliga arbetsmiljö, hot och våld samt den dåliga löne­utvecklingen verkar ha lett till att yrket tappat i attraktionskraft. Att så många funderar på att lämna yrket är ett tecken på det. Dessutom rapporterar flera regioner om ett minskat söktryck till AT, och samtidigt är väntetiden fortfarande historiskt lång. Färre söker studiemedel för medicinstudier utomlands vilket sannolikt innebär ett minskat antal utlandsstudenter. Därtill har vi under sommaren nåtts av nyheten att färre söker till läkarprogrammet på svenska universitet. Såklart kan exemplen ovan ha andra orsakssamband.

För att unga i framtiden fortsatt ska vilja bli läkare måste vi fortsätta kämpa för en bättre arbetsmiljö med bättre löneutveckling. Den dåliga arbetsmiljön är delvis kopplad till de långa väntetiderna, och de osäkra anställningar dessa innebär. Tiden från examen till specialist måste därför bli så kort som möjligt. Sker ingen förändring riskerar vi en kollaps av vården i framtiden.

Här har vi en stor utmaning. 

Robert Holmqvist
Ordförande SYLF

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.