fbpx
Hoppa till innehåll

Problemet är inkompetent kompetensförsörjning

Text: SYLF:s styrelse genom Björn Gunnarsson
Foto: Tomas Melin
Ledare

Riksdag och regering utreder hur man ska kunna tillgodose vårdens kompetensförsörjning. Samtid­igt blöder sjukvården kompetens till andra aktörer. Somliga går till privata vårdgivare som erbjuder bättre ersättning och arbetsmiljö än regionerna. Andra lämnar sjukvården helt till förmån för exempelvis Medtech. 

Jag har själv tänkt tanken någon gång, men jag älskar mitt jobb för mycket – hur dysfunktionellt och mentalt påfrestande det än är. Men arbetsmiljön är inte hållbar i längden och titt som tätt hör jag om kollegor som blir utbrända som följd. Snart är det kanske min tur?

Om jag gör fel kraschar ett liv

Jag jämför ibland mitt arbete med min partners kontorsarbete. Att kunna ta en vilopaus, ta lunch i tid eller ha möjlighet att gå på toaletten när man behöver, är en självklarhet för honom. Det är ingen självklarhet för oss i den patientnära vården. I den akuta sjukvården kan mina basala behov tillgodo­ses “bra” dagar: en dag med bra bemanning och låg belastning. Faktorer som vi inte styr över själva. Jag och min sambo har dessutom därtill liknande lön trots att jag jobbar obekväma arbets­tider och har en av Sveriges längsta utbildningar. Hans utbildning tog två år och om han kodar fel kraschar hans app. Om jag gör fel kraschar ett liv.

Vården kommer gå under om arbetsmiljön inte förbättras - för varje gång någon slits ut så blir belastningen tyngre på de som är kvar. Och alla har en gräns.

Så hur förbättrar vi arbetsmiljön?

För det första måste vi få lov att bli fler och få jobba med det vi är tänkta att jobba med – nämligen patienterna. Alldeles för stor del av arbetstiden läggs på administration som det är svårt att se meningen med. Många upplever också att en heltidstjänst som läkare kräver mer än 40 timmar per arbetsvecka och går därför ner i arbetstid.

Riksdagen ökar antalet utbildningsplatser på läkarprogrammen, för fler läkare behövs: Regionerna svarar
däremot inte med adekvat antal utbildningstjänster. Det finns fler och fler underläkare innan AT som vik­arierar utan adekvat stöd och handledning. 

Konkurrensen till utbildningstjänsterna är hög, och AT är inte den enda flaskhals vi stöter på. Även antalet ST-platser är underdimensionerat i förhållande till hur många kollegor som årligen blir legitimerade. Många regioner ser BT som ett eget spår i stället för att integrera den i en ST, vilket i praktiken skulle innebära några extra randningar och kurser för hemmakliniken. Även här ser vi alldeles för få tjänster, skillnaden är dock att de med legitimation direkt från utbildningen inte behöver vänta – de kan lämna vården med sin legitimation redan i handen.

Bristerna i vårdens arbetsmiljö hänger ihop med inkompetent kompetensförsörjning. Vården behöver fler legitimerade och specialistkompetenta läkare som kan lösa av varandra. Börja med att öka utbildningstjänsterna så att fler kan bli specialister och betala oss lön utefter den utbildning, det ansvar och arbetsbelastning vi har. 

Stoppa vårdens blödning av kompetens innan den blöder ut! 

Mer från Moderna Läkare

Halmstad toppar AT-rankingen

Tema Region Halland gör det igen. Efter flera år i topp fem kniper Halmstad första­placeringen, medan Varberg, som legat etta tre år i rad, tar andraplatsen. Kontinuitet, gemenskap och god handledning är receptet på framgångssagan.

Representation inom facket bör spegla arbetsplatsen

Fackligt Har du någonsin funderat på hur representationen bland kollegorna ser ut på din arbetsplats i förhållade till i din lokala SYLF-avdelning? Det är en fråga som Danial Maghsoudi Pour har funderat på länge.

Att driva facklig förändring

Fackligt Det är ingen nyhet att unga läkare halkar efter i lön under utbildningstjänster eller på grund av facklig tid. Sofia Warne, andre vice ordförande i SYLF berättar om hur hon förhandlade fram bättre lönevillkor – förändringen började på individnivå.

Skyddsombud - bakjour i vardagen

Fackligt Vikten av att veta vem man ska kontakta och att man faktiskt kan agera när problem uppstår är minst sagt högaktuell. Vi reder ut handlingstrappan för dig.

AT-rapport – fler AT-tjänster och kortare väntetider

Tema Halland tar hem vinsten, men roterar pokalen. Antalet AT-platser ökar och väntetiden vänder svagt nedåt från höga nivåer. Årets AT-rapport berättar fler goda nyheter men fortfarande vill en av fyra läkare i början av karriären lämna läkaryrket – innan arbetslivet …

Årets raket: NU-sjukvården stiger 40 platser

Tema I år har AT-rankningen en ny toppspelare att räkna med. Efter flera år långt ifrån toppen dyker NU-sjukvården upp på sjätte plats. Långvarigt arbete med fokus på utbildning, handledning och trygghet har föregått framgången.