fbpx
Hoppa till innehåll

Skriv en jobb­ansökan som ett proffs

Ibland blir man inte ens kallad till en jobbintervju, trots att man upplever sig mer än kvalificerad. Så hur ska man göra för att skriva en riktigt bra jobbansökan? Vi går igenom en arbetsansökans tre delar; CV, personligt brev och bilagor.
Text: Björn Gunnarsson
Bild: Getty Images
Basfackligt

Vad är ett CV?
Curriculum Vitae (CV) är en kort resumé av dina tidigare erfarenheter, dina kvalifikationer och utbildningar. Sammantaget en saklig lista med tydlig indelning.

Tidigare erfarenheter skall vara relevanta, men det är du som gör bedömningen av vad som är relevant. När du söker jobb som underläkare kanske arbetet i kassan på ICA inte är speciellt relevant, eller så kan man säga att det visar att du är stresstålig. Det som är relevant vid en första anställning inom vården behöver inte vara relevant när du istället söker ditt fjärde jobb – så var noga med att upp­datera och sålla bort. Skriv gärna omfattning (i pro­cent) och vilken tidsperiod du arbetat där.

Informationen i ett CV ska helst få plats på en sida

Kvalifikationer kan vara sådant som kunskap om journalsystem, språkkunskaper, huruvida du har körkort eller ej. Här bör du vara noga med att för­klara hur pass duktig du själv anser dig vara inom de olika områden du nämnt. Exempelvis kommer arbets­givaren att vilja veta om du talar arabiska flytande eller om du studerat det ett år på halvfart. Gällande just språk är det bra att kommentera både din förståelse och förmåga att uttrycka dig i tal och skrift.

Uppge relevanta utbildningar
När det gäller utbildningar handlar det inte om att berätta var man gick i grundskolan och oftast inte heller gymnasiet. Arbetsgivaren är intresserad av vid vilket universitet du studerat läkarprogrammet, vilket årtal du tog examen och om du gått andra eftergymnasiala utbildningar och kurser som kan vara av intresse. Har du disputerat eller är du doktorand – var och inom vad?

CV = infoblad
Ett CV bör även ha en bild där man kan se ditt ansikte och gärna en del av överkroppen. Klä dig så att du känner dig bekväm på bilden, men undvik sådant som solglasögon, keps, hatt eller andra skrymmande accessoarer. Bilden bör var tagen framifrån i ögonhöjd, inte i vinkel. Komplettera med dina kontaktupp­gifter och gärna personnummer.

Informationen i ett CV ska helst få plats på en sida. Se detta som ett rent infoblad; man ska inte veta vem du är efter att ha läst ditt CV, men man ska veta om du är kvalificerad nog för den tjänst du söker.

Referenser
Avsluta med referenser. Lista från mest till minst relevant, uppifrån och ner. Ange namn, hur ni känner varandra (t.ex. handledare på tidigare vikariat, tidigare chef, etc.) och kontaktuppgifter. Att säga hur många referenser som är lagom beror helt på dina tidigare erfarenheter, men ungefär tre stycken brukar bara vara bra.

Det som är relevant vid en första anställning inom vården behöver inte vara relevant när du istället söker ditt fjärde jobb

Glöm inte bort att fråga personerna om de kan vara dina referenser först, och fråga igen när du söker nytt jobb!

Personligt brev
En vanlig fallgrop många kliver i när de skriver ett personligt brev är att de skriver långdraget. Personen som läser ditt brev ska säkert läsa väldigt många fler ansökningar. Dra inte hela din livshistoria, fokusera på vad som är speciellt för dig och hur du sticker ut från mängden. Tänk dig hur en dålig rapport ofta inleds – och gör raka motsatsen! Undvik att börja från början, börja med det som är spännande. Man kan till exempel skriva sitt personliga brev likt en SBAR!

Presentera din historia kort och se till att läsaren kommer ihåg något speciellt om dig – att du gillar att bergsklättra i Alperna, att din hobby är att baka surdegsbröd, eller att du älskar TV-spel och i år har klarat av fem av tio av årets bästa spel? Det viktiga är att kunna särskilja dig ifrån alla andra ansökningar. Du måste inte säga varför du är bättre än andra, men säg vad som är annorlunda!

Undvik att återanvända ditt personliga brev!

Många skriver ett generiskt CV och personligt brev som man sedan använder till kanske tio olika arbets­givare. Undvik att återanvända ditt personliga brev! Skriv i stället en stomme och redigera delar utefter vilket arbete du söker. Om en arbetsgivare läser ditt personliga brev men det inte en enda gång nämns varför du söker till just hens klinik verkar du tyvärr inte speciellt intresserad. Samtidigt ska du undvika floskler och fjäsk – var ärlig, men skriv inte spontant att du hellre vill vara på en annan plats.

Bilagor
Bilagor är ofta en stor del i ansökan, men kanske den del arbetsgivaren kommer att titta minst på. Se därför till att bara skicka med bilagor som verkligen är relevanta. I regel bör det endast vara sådant som arbetsgivaren har efterfrågat; betyg, examensbevis eller legitimationsbevis. Ett rekommendationsbrev kan absolut vara bra att skicka med, men flera styck­en kommer troligen att resultera i att inget blir läst. Uppge då hellre i ditt personliga brev att rekommendationsbrev kan visas upp på begäran. •

Ladda ner SYLF:s guidedokument för ett lyckat CV

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.