fbpx
Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Spelar det någon roll?

Text: SIGNERAT LOKALORDFÖRANDE Louise Karlsson Ordförande SYLF Göteborg
Ledare

Som ordförande i SYLF Göteborg kastas jag ofta mellan hopp och förtvivlan. Det kanske många av er andra känner igen er i; fackligt arbete kan vara väldigt roligt och givande, men även tradigt och ångestskapande.

I Göteborg är vi en ganska liten styrelse som trots detta fungerar väldigt väl. Det är personer som tar sitt engagemang på stort allvar och de är en stor del i att göra SYLF-uppdraget så roligt som det faktiskt är. Det finns oerhört mycket att arbeta med och ibland kan det kännas oöverstigligt, men då är det samarbetet och utbytet i styrelsen som motiverar mig att fortsätta jobba. Det var trots allt en motion från en styrelse jag tidigare satt i som bidrog till att underläkare före AT idag har krav på handledare. Arbetet vi lägger ned leder faktiskt någonstans.

De flesta som känner mig vet att jag brinner för våra yngsta kollegors villkor och arbetsmiljö. Anledningen till att jag själv engagerade mig var att jag insåg att jag som vikarierande underläkare hade mer ansvar och lägre lön än mina AT-kollegor – och dessutom ingen handledare. Därför ville jag se till att alla icke-legitimerade underläkare som kom efter mig skulle få bättre arbetsvillkor än de jag hade. 

Ibland kan det vara lätt att fastna i allt som fortfarande behöver förbättras

På ett sjukhus där underläkare före AT inte får möjlighet att förhandla sin ingångslön, där ST-läkare jobbar stenhårt med höga krav på (obetald) forskning, där nya specialister inte får lov att för­handla sin specialistlön, finns det mycket kvar att göra. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är Norra Europas största sjukhus, splittrat mellan minst tre tomter som ibland har väldigt lite samröre med varandra. Min egen klinik är så stor att vi skickar remisser mellan teamen. HR i Västra Götalands­regionen (VGR) har dessutom en helt egen paral­lell verksamhet som allt mer rör sig mot att ta beslut regionalt, utan kontroll eller insyn från oss i verk­samheterna. Hur kan vi som fackliga göra någon
skillnad över huvud taget i denna kolossverksam­het? Det funderar jag på ibland. 

En stor fråga just nu handlar om omvårdnads­under­läkares vara eller icke-vara. Jag är glad över att både Läkarförbundet och Vårdförbundet tycker att denna anställningsform inte skall få existera, och att frågan i sig har blivit något alla delar av Läkarförbundet i VGR jobbar med. Vi har däremot mycket kvar att arbeta med när vår HR-ledning säger att det är bra när underläkare bara arbetar med omvårdnad och inte har några planer på att minska på denna anställningsform.

Precis som en nattjour på vår ortopedakut, känns mitt fackliga arbete ofta som ett sisyfosarbete. Trots det vill jag fortsätta arbeta för våra frågor, och då främst för våra yngsta kollegor. 

Skall vi då bara räkna våra vinster, eller är det arbetet som räknas mest? Ibland kan det vara lätt att fastna i allt som fortfarande behöver förbättras, och glöm­ma bort allt det som vårt arbete faktiskt medfört. 

Det är därför jag tror att samarbetet mellan alla oss i SYLF är så viktigt. När min egen motivation tryter känns det oerhört bra att andra finns där så att vi kan växeldra och tillsammans göra våra kollegors arbetsliv lite bättre

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.