fbpx
Hoppa till innehåll

Torsdag 23/1 stänger medlemsrådgivningen kl. 16 och svarstiderna kan bli längre på grund av lägre bemanning. För icke-brådskande ärenden, vänligen återkom fredag 24/1.

SYLF gör avtryck i Almedalen

Det är första veckan i juli. Företrädare från politiken, civilsamhället och näringslivet samlas traditionsenligt i lilla Visby. SYLF deltar i Almedalen för att rikta ljuset mot underläkarnas frågor.
Text: Julia Borg
Foto: Julia Borg
Bild från Almedalen
Ordförande Shadi Ghorbani hälsar välkommen till SYLF:s seminarium i Almedalen 2022 tillsammans med moderator Eva Nordin.
Reportage

I skuggan av den kanske mest svårbemannade vård­sommaren någonsin, med larmrapporter om personal- och vårdplatsbrist, står det klart att samhället, arbetsgivarna och politikerna måste anstränga sig mer för att lätta på den flaskhals som AT utgör och som BT riskerar att bli. I år höll SYLF en panel­debatt i Läkartidningens tält på Slottsbacken om läkarnas kompetensförsörjning. Mer specifikt; om läkarnas väg från examen till färdig specialist. Evenemanget lockade makthavare från höger till väns­ter, SKR, näringslivet och vårdintresserade i stort.

I panelen deltog Kristina Nilsson (S) riksdagsledamot och vice ordförande i socialutskottet. Lars Rådén (M) vice ordförande i hälso- och sjukvårds­nämnden i Region Stockholm, Anna Bergkvist, ord­förande för Sköldkörtelförbundet. Samtalet mod­ererades av Eva Nordin.

Enligt SYLF:s beräkningar tar storstadsregionerna ett proportionerligt mindre ansvar än de mindre folkrika regionerna. Lars Rådén (M) från Region Stockholm höll med om att de tillhandahåller för få AT-platser, men att man jobbar aktivt med frågan och har tillsatt en särskild utbildningsdirektör:

“Vi jobbar med att bygga ut AT från dagens 230 platser till 290 under 2024. Vi försöker skynda på och bygga ut ytterligare. Vi behöver få med ett utbildningsuppdrag i upphandlingarna av den specialiserade vården. Vi i Stockholm kan inte slå oss för bröstet, men vi försöker ta ett helhetsgrepp för hur vi kan utveckla utbildningsuppdraget.”

Sverige har en hög andel underläkare innan AT, vilket kräver handledning och tid från specialister men utan att det leder vidare. SYLF vill att man tänker om och ersätter vikariat innan legitimation med regelrätta AT-platser. Sextiofem procent av underläkare med särskilt förordnande får regelbundet handledning och 2023 förväntas ett nytt regelverk börja gälla där underläkare innan legitimation får rätt till stöd och handledning. Anna Bergkvist, ordförande för Sköldkörtelförbundet och företrädare för patientperspektivet, förtydligade att vården blir mer kvalitativ och effektiv om läkarna är väl utbildade och rustade för sitt uppdrag. 

“Det finns en direkt koppling mellan produktion och kompetensutveckling. Är jag rustad för mitt uppdrag jobbar jag också snabbare. Ju fler underläkare vi har som känner sig orustade och inte kommer igenom sin utbildning, desto mer osäkra blir de i mötet med patienterna och det inverkar på produktionen. Patienten ringer fem gånger i stället för att inte ringa alls och behöver mer än ett årligt besök, vilket tar tid.”

Kristina Nilsson (S) konstaterade att förutsättningarna ser olika ut i regionerna och att lösningarna för att få till fler AT-platser behöver se olika ut. Hon ser också att Sverige kan behöva ett kvantitativt mått för hur många utbildningstjänster som faktiskt ska finnas.

Panelen och auditoriet var överens om att fler AT- och BT-platser behövs för att klara kompetensförsörjningen. Läkarstudenten Elin Almroth satte ord på den frustration som många ännu ej legitimerade kollegor känner inför AT-flaskhalsen och uppmanade politikerna att skrida till verket och tillsätta så många utbildningstjänster som faktiskt behövs. Den nuvarande situationen är inte hållbar för vare sig samhället, sjukvården eller de underläkare som väntar på AT. •

Paneldebatten i korthet

  • Produktion och utbildning är inte varandras motsatser
  • Olika huvudmän gör politisk styrning av utbildningstjänsterna svårmodererade
  • De stora regionerna tillsätter för få AT-platser och skulle ensamt 
  • kunna lösa flaskhalsen
Mer från Moderna Läkare

Vårt yrke kräver rättvisa villkor

Ledare Vägen till att bli läkare är lång, krävande och svår. Hårt investerat arbete, många studietimmar och praktiska erfarenheter för att slutligen bära ansvaret för människors liv och hälsa. Jag säger alltid att läkaryrket inte är ett kall, men att bli …

Kompetensförsörjning inom sjukvården – vilken väg ska vi ta?

Reportage Nationella vårdkompetensrådet lämnade nyligen ett förslag till en nationell plan för att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning, enligt regeringens uppdrag. Resultatet blev en kokbok i 25 punkter som rådets ordförande hoppas ska lösa kompetensförsörjningen fullt ut, förutsatt att man följer …

Att våga stå på sig vid löneförhandling

Reportage Moderna Läkare träffar Kaberi Mitra för att diskutera löneförhandling i praktiken och till slut besvara den eviga frågan: hur löneförhandlar man och vad kan SYLF bistå med?

Kartläggning av utbildningstjänster i Norden

Fackligt Flaskhalsarna i den svenska utbildningskedjan till färdig specialistläkare har fått fler att undersöka möjligheter utomlands. Moderna Läkare tittar närmare på att legitimera och specialisera sig i våra nordiska grannländer.

Att ta chefsroll tidigt i karriären

Reportage Hon ska påbörja sitt fjärde år som ST-läkare. För två år sedan tog hon även en roll som AT/BT-chef i Region Örebro län. 36-åriga Lisa Ahlberg Jangentorp har kombinerat chefstjänsten med föräldraledighet, men planerar att kombinera den med sitt kliniska …

SYLF Göteborg kämpar i motvind

Fackligt Dåliga löner, regelverk som nonchaleras, HR-anställda som glider undan. SYLF Göteborg har ett smörgåsbord av utmaningar att kämpa med, men vägrar tappa gnistan – och blir gärna fler.