fbpx
Hoppa till innehåll

Våga prioritera din fortbildning

Text: Signerat Klara Westman, ordförande SYLF Östergötland
Klara Westman, ordförande SYLF Östergötland
Ledare

Jag började min läkarkarriär under pandemin. När skulle jag och mina kollegor hinna läsa på om covid-19 och de nya riktlinjer som kom varje vecka? Svaret: i lunchrummet och på fritiden, för under arbetstid tog patientarbetet hela dagen och lite till. Vänner frågade mig massor om corona och jag insåg att flera av dem hade haft mer tid att läsa på än jag själv. Efter en dag på akuten med covidpatienter orkade jag nämligen inte ens höra ordet corona när jag kom hem. Än mindre läsa om det. 

Fortbildning för läkare innebär att hålla sig upp­daterad om nya riktlinjer kring vård även efter läkarutbildningen. Det är inte för skojs skull jag vill att jag och mina kollegor lägger mer tid på fortbildning, utan det är ett krav om vi ska kunna förbättra sjukvården. Annars bedrivs forskning i onödan. 

"Det kommer alltid vara lätt att prioritera en patient framför fortbildningstid."

År 2020 släppte Läkarförbundet en rapport som visar att antalet fortbildningsdagar för specialistläkare halverats sedan 2005 och är nu nere på hälften av den rekommenderade nivån på tio fortbildningsdagar per år. Enkäten visade att detta nästan alltid förklarades med att utbildningstiden inte fanns avsatt i schemat eller att läkarna kände sig tvingade att genomföra annat patientarbete i stället.

Har du också prioriterat bort din utbildningstid för att hinna träffa en patient till? I min vardag ser jag även AT- och ST-läkare som inte hinner genomföra sina obligatoriska utbildningsmoment. En ST-läkarkollega på vårdcentralen väljer varje vecka att titta igenom provsvar under sin utbildningstid på grund av tidsbrist. Underläkarna på sjukhuset förväntades att ha 45 minuters utbildning på torsdag morgon, men ändå genomföra samma avdelningsarbete som andra dagar. Eller så ställs föreläsningen in till förmån för annan information.

Vad behöver då göras för att hålla läkarna à jour? Sjukvården behöver prioritera läkarnas utbildningstid. Varje läkare behöver en fortbildningsplan och schemalagd fortbildning. Staten och regionerna måste ta sitt ansvar och se till att läkarkollegiet i Sverige hänger med i förbättringarna av vården. 

Det kommer alltid vara lätt att prioritera en patient framför fortbildningstid. På sikt hjälper vi dock inte patienterna genom att prioritera bort läkarnas utbildningstid. Därför tror jag att vi som läkare också behöver bli tuffare mot oss själva, schemaläggningen och arbetsgivaren när vår fortbildning tas bort. Annars kommer fortbildningstiden aldrig att bli tillräcklig.

Kära läkarkollega, glöm inte att vara sträng med din fortbildningstid för dina patienters skull. Stat och regioner, öka fortbildningstiden för läkarna för vårdens skull. För ingen läkare vill känna att patienten haft mer tid att läsa på om deras sjukdom än de själva, och patienterna förtjänar bättre.

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.