fbpx
Hoppa till innehåll

Vart tog regionernas ledar­­skapsutbildning vägen?

SYLF:s styrelse genom Björn Gunnarsson.
SYLFS Styrelse augusti 2022.
SYLFS Styrelse augusti 2022. Foto: Gabriel Liljevall.
Ledare

Nästan varje vecka blir jag frustrerad över beslut som fattas för vårdens räkning. För mig ”på golvet” framstår lösningsförslagen på våra klinikers problem närmast som vanvettiga, eller i alla fall verklighetsfrånvända. I de mörkaste stunderna kan det kännas som om man är en bricka i ett politiskt maktspel. För visst fattas de stora besluten väldigt högt upp, väldigt långt ifrån vår kliniska vardag?

I en toppstyrd verklighet spelar det roll vem som leder, och det gör stor skillnad om rätt personer bestämmer, såväl kliniskt som organisatoriskt. Ett dåligt ledarskap är en av de främsta anledningarna till att man lämnar en arbetsplats. Ledarskap är en naturlig del av läkaryrket, och även om vi inte alltid vill, förväntas vi agera som ledare i sjukvårds­teamet. Det landar oftast på oss att fatta såväl medicinska som etiska beslut, och vi förväntas på så sätt både bära vården i stunden och styra den i rätt riktning framåt. Med andra ord ägnar vi oss så gott som dagligen åt praktiskt ledarskap.

Ge oss förutsättningar att kunna axla ledarskapet

I och med att vi besitter den högsta medi­cinska kompetensen känns det rätt naturligt att läkare oftare borde ha officiella ledarroller, exempelvis chefspositioner. Men man kan förundras över hur få läkare som fakt­iskt leder. Vill vi inte arbeta som chefer, eller får vi inte chansen?  

Det finns sannolikt många anledningar till att inte fler läkare är chefer, men en viktig aspekt är att vi sällan stimuleras till det. Studier från konsultföretag visar att yngre generellt är mer intresserade av att bli chefer jämfört med äldre kollegor. Det är därför oroväckande att majoriteten av landets regioner inte erbjuder ledarskaps-ST eller andra former av ledarskapsutbildningar, som är tillgängliga för läkare tidigt i karriären. 

Chefskap är inte allt, det finns fler sätt att leda. Många andra typer av ledarskap är viktiga och stimulerar till förbättring; studierektorn som kämpar för sina utbildningsläkares studietid, det fackliga ombudet som slåss för bättre arbetsvillkor eller den trogne handledaren som tar sig en lite längre stund för att stötta sin adept i arbetet. 

Det finns också gott om stöd i forskningen för att vården blir effektivare när läkare leder. Det är nu dags för regionerna att ta detta till sig och snarast öka förekomsten av ledarskaps-ST. 

Vi är framtidens sjukvård. Ge oss förut­sättningar att kunna axla ledarskapet. För patienternas, kollegornas och forskningens skull! 

Mer från Moderna Läkare

"En riktigt bra ledare skapar nya ledare"

Tema ST-tjänster med ledarskapsinriktning kan ge en positiv dominoeffekt. Det är ST-läkare Efraim Jovlunden övertygad om. Moderna läkare har pratat med honom om hur det är att göra ledarskaps-ST. 

Vad glöder inom dig?

Ledare Jag sitter en regnig januarikväll och försöker förstå den sydkoreanska tullens process för att föra in nar­kotikaklassade läkemedel. Dialogen sker mail­ledes med en mycket trevlig handläggare som inte riktigt verkar förstå hur många läkarintyg som kommer att krävas för den …

"Professorsrollen är som ett projektledarjobb"

Tema Att som ung läkare ge sig in i forskningens värld leder inte enbart till en chans att komplettera den kliniska vardagen med någonting nytt och kreativt – det kan också öppna dörrar till en form av ledarskap man inte visste …

Ordförandeord #1 2023: Att vara ny

Fackligt Hon hade nyligen tagit examen. Det var sommar och i augusti började hon på ett underläkarvikariat. Glad över att ha varit lite ledig efter så många års studier på läkarprogrammet, var hon nu redo att ge sig ut i arbetslivet, …

Konsten att balansera verksamheten och människan

Tema Norra Stockholms psykiatri har ett gott rykte om att erbjuda bra arbetsmiljö och kollegialt stöd. Moderna Läkare träffar underläkarchefen Michael Rangne för att höra hur han har gjort för att lyckas som klinisk chef.

Från idé till verklighet

Tema ”Tror man starkt på något är det svårt att inte driva det vidare”, berättar läkaren och entreprenören Pauliina Ikonen Victorsson. Med sin tjänst Medalla vill hon skapa mer transparens för arbetstagare inom vården och hållbar rekrytering för arbetsplatser. 

Vad är diskriminering?

Fackligt Diskriminering är ett begrepp som man ofta hör talas om. Vad som räknas som diskriminering är reglerat i lag. SYLF:s förste vice ordförande, Robert Holmqvist, reder ut begreppen kring negativ särbehandling.

Att påverka med podd

Tema Efter att ha pratat med varandra om akutsjukvård under många år tog de samtalen och visionerna ut i etern. Moderna Läkare träffar personerna bakom Akutläkarpodden – som med tiden blivit en röst att räkna med.

Läkare på högsta politiska nivå

Tema I Sveriges riksdag är två av ledamöterna legitimerade läkare. Moderna Läkare träffar distriktsläkaren Marie-Louise Hänel Sandström (M) och barnläkaren Anders W Jonsson (C) som berättar mer om hur det är att vara läkare i rikspolitiken.