Hoppa till innehåll
Nyheter
”Omvårdnadsunderläkare löser inte sjuksköterskebristen”

”Omvårdnadsunderläkare löser inte sjuksköterskebristen”

Anställningar där vikarierande underläkare får arbeta med sjuksköterskeuppgifter blir allt vanligare. ”Att anställa omvårdnadsunderläkare är slöseri med resurser och ett utnyttjande av läkarstudenter”, säger Louise Karlsson som är ordförande i SYLF Göteborg.
Nyhet
Louise Karlsson är ordförande i SYLF Göteborg.

Bemanningsproblemen inom hälso- och sjukvården är ett ständigt gissel. Behovet av fler läkare är akut och sjuksköterskebristen är skriande. Samtidigt anställs allt fler så kallade ”omvårdnadsunderläkare”, det vill säga läkarstudenter och även icke legitimerade underläkare med sjuksköterskeuppgifter. Det är att bita sig själv i svansen, menar Louise Karlsson, ST-läkare i ortopedi och ordförande i SYLF Göteborg.

– Det är ett väldigt kortsiktigt sätt att lösa sjuksköterskebristen – och inte heller patientsäkert. Även om underläkare är behöriga att göra ungefär allt det som sjuksköterskor gör, betyder det inte att de har utbildningen och kunskapen för att göra det.

På läkarprogrammet ges det exempelvis inga kurser i att administrera och överlämna läkemedel, inte heller i omvårdnad som är grundpelaren i sjuksköterskans profession.
– Det kan snabbt uppstå frågor om vem som har det medicinska ansvaret om något går snett, säger Louise Karlsson.

Även om underläkare är behöriga att göra ungefär allt det som sjuksköterskor gör, betyder det inte att de har utbildningen och kunskapen för att göra det.

Louise Karlsson, ordförande i SYLF Göteborg

– Vi kan absolut göra en del av varandras uppgifter, men principen är att underläkare ska anställas för att utföra läkaruppgifter. Det är det vi är utbildade för. Konceptet med omvårdnadsunderläkare kanske löser problem nu, men absolut inte i det långa loppet, menar Louise Karlsson.

Flaskhals i läkarbristen

– Man ska också veta om att AT-rekryterare inte ser den här typen av tjänst som meriterande inför AT. Du går alltså miste om möjligheter att lära dig läkaryrket och meriter inför AT. I skenet av det akuta behovet på specialistläkare utgör det ytterligare en flaskhals på vägen dit, säger Louise Karlsson.

Du anställs som underläkare och då ska du också ha en utsedd handledare som ansvarar för stöd och handledning.

Louise Karlsson, ordförande i SYLF Göteborg

Sedan början av året har vikarierande underläkare rätt till stöd och handledning av en legitimerad läkare – oavsett om man utför sköterskeuppgifter eller inte.
– Du anställs som underläkare och då ska du också ha en utsedd handledare som ansvarar för stöd och handledning. Det är inte ovanligt att det missas. Med omvårdnadsunderläkare faller det upplägget dessutom lite platt om underläkaren i själva verket arbetar som ”sköterskeassistent”. Även om du inte får kalla dig det.

Potentiellt skadlig delegering

Följande gäller enligt Sveriges läkarförbund:

”Sjuksköterska är ett legitimationsyrke och för att arbeta som sjuksköterska behöver du ha legitimation som sjuksköterska. Däremot kan du som är läkarstudent utföra en del av sjuksköterskors arbetsuppgifter, om du får dem delegerade till dig av en legitimerad sjuksköterska. Delegering behövs till exempel om du som läkarstudent ska administrera eller överlämna läkemedel.”

Tjänster som omvårdnadsunderläkare ökar i omfattning på flera håll i Västra Götalandsregionen. Detta enligt rapporter från medlemmar till Västra Götalands läkarförening och SYLF Göteborg. Ibland annonseras det ut öppet och ibland framgår det först i samband med kontraktstecknandet att det rör sig om en tjänst med sjuksköterskeuppgifter.

Det senare hände läkarstudenten Karin Wallin när hon fick sitt första underläkarvikariat i Västra Götalandsregionen. ”Mot slutet av arbetspasset får jag veta att jag behöver träna mer på att blanda läkemedel. Det är begripligt, tänker jag, och starka sympatier infinner sig för dem som under ett par arbetspass ska lära mig det som normalt kräver en treårig yrkesutbildning”, skriver hon i ett debattinlägg i Läkartidningen.

Hela Karin Wallins debattinlägg ”Välkommen till läkarkåren?”

Vårdförbundet har vid upprepade tillfällen markerat mot att delegera administration och överlämnande av läkemedel, ”eftersom det kan leda till felmedicinering, vårdskador och i värsta fall dödsfall”.

”En eventuell delegering måste uppfylla patientsäkerhetslagens krav på en god och säker vård och får inte användas för att lösa kompetensproblem i bemanningen. Vårdförbundet anser att arbetsgivarna gör just det, i brist på sjuksköterskor”, skriver Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Sveriges läkarförbund tillika Västra Götalands läkarförening delar uppfattningen om att delegering förekommer i ökad utsträckning och att det kan vara skadligt både för patienter och läkare.

Patientsäkerheten hotas

Västra Götalands läkarförening Sektion Sahlgrenska Universitetssjukhuset ifrågasätter starkt hur upplärning och handledning ska säkerställas för omvårdnadsunderläkare som ska utföra avancerade sjuksköterskeuppgifter. Sektion SU har också tydliggjort för arbetsgivaren hur man ser på den här typen av anställningar – här är ett utdrag:

Det kan medföra en orimlig arbetsmiljö med hög stressnivå för studenterna och medför en olycklig start i yrkeslivet.

Sektion SU:s invändning mot omvårdnadsunderläkare

”En student som anställs tillfälligt bör huvudsakligen arbeta med de uppgifter vederbörande är utbildad för, vilket medför störst nytta för patient, student och arbetsgivare. Att anställas som vikarie i sin egen profession, men sedan utföra andra yrkesgruppers arbetsuppgifter är förvirrande för alla, såväl för studenten som för patienter, närstående och övrig personal. Därmed kan även patientsäkerheten hotas. Det kan medföra en orimlig arbetsmiljö med hög stressnivå för studenterna och medför en olycklig start i yrkeslivet.”

– Att anställa omvårdnadsunderläkare är slöseri med resurser och ett utnyttjande av läkarstudenter, som arbetsgivaren har satt i system. Det är inte en patientsäker lösning på sjuksköterskebristen, och det löser inte heller det akuta behovet av läkare, säger Louise Karlsson.

Sommarjobb och extrajobb som läkarstudent

Vikariera som underläkare innan läkarlegitimation


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
”Omvårdnadsunderläkare löser inte sjuksköterskebristen”