Hoppa till innehåll
Nyheter
Dygnsvilan och rutin för utlägg av jourkomp i VGR

Dygnsvilan och rutin för utlägg av jourkomp i VGR

Utlägget av jourkomp för att lösa schemaläggningen i och med de nya reglerna för dygnsvila har skapat huvudbry. Nu har VGR i dialog med Västra Götalands läkarförening arbetat fram en rutin där samtycke är avgörande. Det nya kollektivavtalet börjar gälla den 1 februari 2024. Här reder vi ut vad som gäller.
Nyhet

1 februari 2024 kommer det nya kollektivavtalet mellan Sveriges läkarförbund och Sveriges kommuner och regioner (SKR) att börja gälla. De nya reglerna för dygnsvila påverkar både arbetstid och schemaläggning, där utlägget av jourkomp har varit en stötesten. Nu finns det en rutin där arbetsgivaren behöver hämta in samtycke från medarbetaren.

Hinna jobba fullt

Upplägget för läkares arbetstider innebär att vi ska utföra vår ordinarie arbetstid (om du arbetar heltid i snitt 40 timmar/vecka under begränsningsperioden/schemaperioden) som kan förläggas måndag–fredag klockan 07–21 och att jour och beredskap görs utöver detta. Vila och återhämtning ska fås i anslutning till utförd jour och beredskap i form av jourkompensation.

I och med de nya bestämmelserna är Sveriges läkarförbunds uppfattning att vi som arbetstagare inte ska behöva ”betala” för vår rätt till vila efter jour/beredskap. Utmaningen blir att vi ändå måste utföra hela vår ordinarie arbetstid.

Effekter för schemaläggning

En konsekvens av de nya bestämmelserna är att de som går jour kan behöva schemaläggas med mer arbetstid (> 40 timmar vid heltid) övriga veckor. Detta för att du i linje med hur avtalet är skrivet, ska få ut ledighet som inte ”betalas” med jourkomp i direkt anslutning till din jour.

Har du exempelvis varit jour natten mellan måndag och tisdag, ska du enligt avtalet inte schemaläggas alls på tisdagen (det ska alltså vara helt tomt i Heroma). Problemet som uppstår är att du ofta inte kommer upp i tillräckligt antal arbetade timmar den veckan, vilket behöver kompenseras under de följande veckorna.

De följande veckorna kan då innebära att du schemaläggs med mer än 8 timmar varje dag, för att kompensera för det färre antalet arbetade timmar under den första veckan.

Schemaläggningen blir komplicerad och det blir heller inte helt enkelt att hitta arbetsuppgifter åt ett stort antal läkare utanför normala kontorstider (svårt att exempelvis kalla patienter till mottagningar när inte övriga yrkesgrupper arbetar).

VGR:s lösning

För att undkomma detta krångliga tillvägagångssätt hoppas arbetsgivaren att medarbetarna istället ska godkänna att jourkompledighet dras för den kompenserande vilan efter jour.

Arbetsgivaren får inte ensidigt lägga ut (eller dra tillbaka) jourkompledighet. Det innebär att arbetsgivare och arbetstagare enskilt (inte genom förhandling av facket) måste komma överens om detta – och det ska ske skriftligt inför varje schemaperiod.

Samtycke avgör

VGR har nu, i dialog med oss, utarbetat en rutin för hur samtycket ska noteras. Se bifogad rutin för utlägg av jourkomp i planerat schema.

Du som går jour kommer således att behöva ta ställning till hur du önskar att din jourkomp hanteras. Du kommer att behöva meddela din arbetsgivare vilket alternativ du önskar:

  • Jourkomp läggs ut som dygns-/veckovila.
  • Jourkomp kan inte läggas ut som dygns-/veckovila, vilket medför att schemat anpassas så att ordinarie veckoarbetstid uppnås i snitt under schemaperioden.

Vilket av de två alternativen som är bäst för var och en som deltar i jour och beredskapsarbete finns det inget definitivt svar på, utan det får du själv avgöra inför varje schemaperiod.

Jourkompledighet vid andra tillfällen (jourkompveckor och enstaka dagar som inte är i anslutning till arbetad jour) kan inte heller den läggas ut ensidigt av arbetsgivaren, utan kan endast ges efter önskemål som godkänns av chefen. Arbetsgivaren kan naturligtvis föreslå att jourkomp läggs ut, men den måste då godkännas av medarbetaren.

Diskuteras på APT

Principer och rutiner för schemaläggning ska diskuteras på APT och det är viktigt att din chef informerar om hur olika schemaupplägg kan se ut och den nya rutinen.

Veckovilan inte klar

Sveriges läkarförbund och SKR gör olika tolkningar av det aktuella regelverket och om veckovilan behöver vara 36 eller 47 timmar. SLF:s uppfattning är att veckovila och dygnsvila är två separata rättigheter och att man därför har rätt till 47 timmars sammanhängande vila under varje sjudagarsperiod – och menar att om man gör avsteg från detta ska det ge något annat istället.

Vi har ställt oss positiva till att teckna ett lokalt, tidsbegränsat kollektivavtal som möjliggör 24 timmars veckovila, vilket innebär att det räcker med sammantaget 35 (24+11) timmars sammanhängande veckovila under en sjudagarsperiod för att kunna hitta en bra överenskommelse.

VGR har meddelat att ett sådant kollektivavtal inte är aktuellt att teckna. VGR har istället valt att gå ut med information till samtliga verksamheter att de kan lägga scheman som endast omfattar 36 timmars veckovila.

Västra Götalands läkarförening bevakar noga i vilken omfattning veckovilan kommer inskränkas och tar i samråd med förbundet ställning till hur vi på bästa sätt kan och bör agera. Det är dock först när fastställda scheman skickas ut som det kan bli aktuellt med någon åtgärd.

Dygnsvila i privat sektor

Det pågår just nu förhandlingar mellan Sveriges läkarförbund och Vårdföretagarna (arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi) om hur dygnsvilan ska hanteras i den sektorn. Därför är det inte aktuellt med någon ny reglering från 1 februari.

Mer detaljer kommer när förhandlingarna är avslutade, men än så länge finns en samsyn om att ny reglering gällande dygnsvilan träder i kraft först under augusti 2024.

Emelie Hultberg
Ordförande
Västra Götalands läkarförening

RUTIN FÖR UTLÄGG AV JOURKOMP:

Förläggning av jourkompledighet i planerat schema

LÄS MER HÄR:

Sveriges läkarförbund om dygns- och veckovila
​​​​​​​Intensivt arbete med schemaläggning


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Dygnsvilan och rutin för utlägg av jourkomp i VGR