Hoppa till innehåll
Nyheter
Fackliga kritiken mot nya SU-direktören växer

Fackliga kritiken mot nya SU-direktören växer

På måndagen tillträdde Boubou Hallberg som sjukhusdirektör för Sahlgrenska. Bland meriterna finns ett jobb som sjukhuschef i Förenade Arabemiraten, där ogifta kvinnor som föder barn rapporteras till polisen. Det tidigare uppdraget väcker etiska frågor, menar Hanna Kataoka, Västra Götalands läkarförenings ordförande på Sahlgrenska.
Nyhet

Efter två år som sjukhusdirektör på Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS, tillträdde Boubou Hallberg sin nya tjänst som SU-direktör på måndagen. Dessförinnan var han bland annat sjukhusdirektör på ett barn- och kvinnosjukhus i Ajman i Förenade Arabemiraten, som uppmärksammats för att ogifta kvinnor kan tvingas födas i handfängsel och rapporteras till polisen. 

Den vård som bedrivs i Förenade Arabemiraten strider mot mänskliga rättigheter, och det ska vi som läkare inte bidra till.

Hanna Katoka, ordförande Sektion SU

Västra Götalands läkarförenings ordförande på Sahlgrenska, Hanna Kataoka, tycker att det tidigare uppdraget väcker etiska frågor.
– Den vård som bedrivs i Förenade Arabemiraten strider mot mänskliga rättigheter, och det ska vi som läkare inte bidra till, säger Hanna Kataoka till Dagens Nyheter

Hon anser att den etiska frågeställningen är särskilt aktuell med tanke på att anmälningsplikten av papperslösa ska utredas enligt Tidöavtalet. Sveriges läkarförbund har tagit ställning emot en sådan lag av yrkesetiska skäl

Boubou Hallberg har tidigare uttryckt att han i sin roll som sjukhusdirektör i Ajman arbetade för att förbättra kvinnors rättigheter.

Hård ledarstil

Regiondirektören Håkan Sandahl försvarar utnämningen och säger till DN att Boubou Hallberg är rätt person för uppgiften. Han hänvisar till hans erfarenhet av förändringsarbete från bland annat SÄS.
– Med den stora omställning som vården måste göra så var det ett bra tillfälle att växla sjukhusdirektör, säger Håkan Sandahl till DN.

Att få Sahlgrenskas ekonomi i balans är ett viktigt mål.

Laura Raduta, som sitter i Västra Götalands läkarförenings styrelse på SÄS, säger till DN att förändringarna inte varit helt förankrade och att Hallbergs ledarstil kan upplevas som hård. Det har också vid ett flertal tillfällen rapporterats om turbulens och personalflykt under Boubou Hallbergs tid som SÄS-direktör.

Vi har försökt markera att vi gärna sett en annan lösning.

Christina Sjöberg, första vice ordförande Västra Götalands läkarförening

Boubou Hallberg själv menar att han försökt involvera medarbetarna.
– Jag försöker prata med alla, men det är olyckligt om jag uppfattas som hård, säger han till DN.

Fem fackförbund har medverkat i den utdragna rekryteringsprocessen och accepterat valet av Hallberg. Saco och Ledarna har dock gjort en markering i protokollet om att ”de avstår möjligheten att vara oeniga”.
– Vi har försökt markera att vi gärna sett en annan lösning, säger Västra Götalands läkarförenings första vice ordförande tillika Saco:s ordförande Christina Sjöberg.

Här kan du läsa hela Dagens Nyheters artikel ”Kritik mot sjukhuschefens tidigare uppdrag” 

Läs även ”Kritik mot nya SU-direktören Boubou Hallberg”


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Fackliga kritiken mot nya SU-direktören växer