Hoppa till innehåll
Nyheter
SU-ronden sprider sig till primärvården

SU-ronden sprider sig till primärvården

Populära SU-ronden får inom kort ett ”syskon” när Västra Götalands läkarförenings primärvårdssektion steppar upp det fackliga fotarbetet och gör gemensam sak med sektion SU.
Nyhet

Debattglada och ”söndrande” politiker på Twitter är något som primärvårdssektionens ordförande Jakob Nyhlén har irriterat sig på under en längre tid. Efter lite spånande med Hanna Kataoka, SU-sektionens ordförande, slår de nu tillbaka mot polariseringen mellan sjukhus och primärvård och visar på den fackliga enigheten. I höst är tanken att duon gemensamt ska ut och prata med läkare inom Regionhälsan. Det berättar Jakob Nyhlén i Läkartidningen.

– I dessa tider av väldigt tuffa besparingar blir det lätt "söndra och härska" från våra politiker och tjänstemän, de vill gärna ställa primärvård och sjukhusvård mot varandra. Vi får inte falla för det som fackliga, säger han till Läkartidningen.

Primärvårdssektionen satsar också på en egen variant av SU-ronden, där man möter upp medlemmarna i samband med de gemensamma utbildningstillfällen som hålls i den offentliga primärvården.

Här kan du läsa hela artikeln i Läkartidningen

"En underbemannad primärvård förväntas göra mer med samma eller till och med mindre resurser, samtidigt som sjukhusen år efter år förväntas lösa ansträngda budgetar – motiverade av just den ofta knappt existerande omställningen till nära vård." Det skrev Jakob Nyhlén i ett medlemsbrev tidigare i sommar.

Här kan du läsa inlägget "Omöjlig balansakt mellan primärvård och sjukhus"

Läs också mer om initiativet SU-ronden:

"Samtalsturné ger facket på SU en bredare bild av läkares arbetsvillkor"

”Förlossningsläkarna behöver bättre arbetsvillkor”


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare